30. dubna 2008

Informační válka na Wikipedii?

The Electronic Intifada, 21 April 2008:

A pro-Israel pressure group is orchestrating a secret, long-term campaign to infiltrate the popular online encyclopedia Wikipedia to rewrite Palestinian history, pass off crude propaganda as fact, and take over Wikipedia administrative structures to ensure these changes go either undetected or unchallenged.

A series of emails by members and associates of the pro-Israel group CAMERA (Committee for Accuracy in Middle East Reporting in America), provided to The Electronic Intifada (EI), indicate the group is engaged in what one activist termed a "war" on Wikipedia.

A 13 March action alert signed by Gilead Ini, a "Senior Research Analyst" at CAMERA, calls for "volunteers who can work as 'editors' to ensure" that Israel-related articles on Wikipedia are "free of bias and error, and include necessary facts and context." However, subsequent communications indicate that the group not only wanted to keep the effort secret from the media, the public, and Wikipedia administrators, but that the material they intended to introduce included discredited claims that could smear Palestinians and Muslims and conceal Israel's true history.

[...]

Wikipedia:

In an April 2008 article on the pro-Palestinian news site Electronic Intifada, CAMERA was accused of organizing a secret campaign to influence certain articles on Wikipedia, the open-content online encyclopedia. A Wikipedia user reportedly advised the group that "One or more of you who want to take this route should stay away from any Israel realted (sic) articles for one month until they (sic) interact in a positive way with 100 wikipedia (sic) editors who would be used later to vote you as an administrator." Gilead Ini, a "CAMERA Senior Research Analyst" who reportedly organized the campaign, refused to say if the messages were genuine but acknowledged CAMERA recently ran an email campaign meant to promote edits that "ensure accuracy" on certain Wikipedia articles. Fairness and Accuracy in Reporting, a progressive media criticism organization based in New York City, writes "CAMERA's emails are particularly insidious in that stealth and misrepresentation are presented as the keys to success." Ini maintains that his email campaign adhered to Wikipedia's rules.

4 komentáře:

  1. Nic nového pod sluncem, tohle Jayjg a spol. dělají již hodně dlouhou dobu.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za info, nicméně spin války nejsou na wiki žádnou novinkou. Cf. diskuse o stránce, kterou jsem založil.

    OdpovědětVymazat
  3. Dezidor: Jelikož na wiki nepřispívám v problematice se neorientuji, prosím o vaše vysvětlení co Jayjg a spol. dělají už dlouhou dobu?

    Petr Urban: Mám pocit, že tohle vybočuje z pojmu "spin válka". Popsal bych to takto - soustředěné úsilí organizované a názorově vyhraněné skupiny, za spolupráce "lidí zevnitř", které mělo být zaměřené na faktografickou manipulaci celé řady příspěvků (podle mě prakticky všeho, co se týká Izraele, judaismu, sionismu, Palestiny etc.) a na dosazení "správcovské kliky", která by "zabetonovala" jakékoliv pokusy o vyvážení těchto tendečně "upravených" příspěvků.

    Vše by zřejmě proběhlo, nebýt informačního provalu.

    Myslím, že kdyby se tato událost týkala kohokoli jiného, než těch-jejichž-jméno-se-kriticky-nevyslovuje, tak by byla široce mediálně probírána. Takhle je ticho po pěšině.

    OdpovědětVymazat
  4. Tady máte humorný text v ED.

    Opravdu bych to nepřeceňoval. Podobných skupin je mnoho. Podívejte se například na heslo Communism. Jeho kvalita je nesmírně bídná, i když ne tak totálně jako na cs:.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>