19. dubna 2008

Nejlepší britské university

Žebříček na wiki. V UK je 167 vysokých škol, zatímco v ČR jich je 65 (PDF), ačkoliv v poměru podle počtu obyvatel by jich v ČR mělo být jen 27.

Updated.

9 komentářů:

  1. Jaký a podle čeho je určen správný poměr vys. škol ku počtu obyvatel? Má-li tedy ČR více vys. škol, je to špatné nebo dobré?

    OdpovědětVymazat
  2. To je můj odhad na základě toho, že na Západě to funguje lépe než u nás.

    Myslím, že je to špatně, protože pak nejsou tak kvalitní.

    OdpovědětVymazat
  3. Nejde jen o počet univerzit a vysokých škol, ale také o jejich velikost. Samotné číslo nemusí znamenat téměř vůbec nic, pokud anglické vysoké školy jsou dvakrát větší než české, a to se do jisté míry dá předpokládat.

    OdpovědětVymazat
  4. A taky doplním, že je situace odlišná i v tom, že v Británii existuje stabilizovaný veřejný i soukromý vzdělávací sektor, zatímco v Česku se soukromý sektor teprve stabilizuje a teprve vloni dostala první soukromá vysoká škola statut univerzity. Aspoň jestli se nepletu. Proto pravděpodobně v Česku existuje i větší množství velmi malých vysokých škol, které teprve budou usilovat o to, aby udržely svou existenci do budoucna.

    OdpovědětVymazat
  5. Proč by britské VŠ měly být větší než české?

    OdpovědětVymazat
  6. Podle wiki má Oxford 24 640 studentů, zatímco UK 42 500.

    OdpovědětVymazat
  7. Proč by měly být větší? Protože prostě jsou. UK měla před dvěma lety něco přes 40 tisíc studentů (viz http://zpravy.idnes.cz/vyberte-si-univerzitu-s-mf-dnes-dnp-/vysokeskoly.asp?c=A070605_144754_vysokeskoly_nad) a je třetinová ve srovnání s největší anglickou univerzitou. Masarykova univerzita je někde na úrovni páté největší anglické univerzity, ČVUT na úrovni asi 45. místa, Technická univerzita v Ostravě a VTU v Brně asi 50., UP v Olomouci asi 60., VŠE asi 70. To znamená, že na 70 největších anglických vysokých škol (počet studentů naprosto odhadem kolem 2 milionů, můžete to přepočítat) připadá osm největších českých (počet studentů 184 tisíc).

    Dnešní čísla mohou být vyšší, třeba Masarykovka hlásí 39 tisíc, ale to mnoho nezmění.

    Zase byste si mohl nejdřív zjistit fakta...

    OdpovědětVymazat
  8. Co je to za zcela pochybné srovnání? Ano, největší UK university jsou větší než české. Ale o tom můj původní text vůbec nemluví.

    Takže fakta si zjistěte sám a nesrovnávejte jablka s hruškama.

    OdpovědětVymazat
  9. To pochybné srovnání jste přinesl vy, když jste řekl, že v Anglii je mnohem méně vysokých škol než u nás. Já jen uvedl jeden z několika rysů, proč je tomu tak a že takové srovnání zkresluje.

    Vy jste mi na to odpověděl nepříliš chytrou otázkou "Proč by britské VŠ měly být větší než české?"

    Na to jsem odpověděl, že větší prostě jsou a dodal jsem data. Zpochybňujete to tím, že jsem použil jen vysoké školy z čela žebříčku, ale dobrá, stačí spočítat všechny studenty na anglických školách, podělit je počtem těch škol a získat průměr - 14759 studentů na vysokou školu. Z toho je zjevně vidět, že v průměru jsou anglické vysoké školy větší než u nás, protože vysokých škol větších než 15 tisíc studentů je u nás z těch 65 asi osm. Pak bychom ještě mohli uvažovat průměrnou malou vysokou školu, ale i dolní polovina žebříčku britských VŠ podle velikosti má v průměru 5220 studentů, takových je v Česku asi tak patnáct až dvacet.

    Zkrátka vysoké školy v Británii jsou skutečně podstatně větší než u nás. Zase jsem měl pravdu a vy jste na ni opět reagoval jen urážkami, jak vás asi doma naučili...

    Kdybyste raději konstatoval, že by bylo správné, kdyby byly české vysoké školy také tak velké jako ty anglické, protože by se tím zvýšila jejich kvalita, tak bych s tím mohl polemizovat, ale byl by to názor k diskusi. Ale to byste musel uvěřit, že můžu mít pravdu podstatně častěji, než tu ostatním vnucujete.

    Vaše původní tvrzení samozřejmě pravdivé je. Já jen doplňuju další rozměr toho tvrzení, že není tak jednoduché srovnávat hrušky a jabka, jak jste to udělal svým přepočtem právě vy. Protože v Česku by mělo být 27 vysokých škol velikosti britských vysokých škol, které jsou ale skutečně aspoň dvakrát tak velké jako ty naše. V samotném počtu tedy problém netkví.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>