7. března 2010

Kriminalisace svobodného projevu

via JzP. V dnešním 160. výročí narození TGM bychom měli mnohem více strážit odkaz TGM: svobodu projevu. Co však vidíme? Ostrakisaci odboráře Duška za to, že si dovolil politickou řeč kritisující nepotism na ministerstvu dopravy – Fischer: "Pokud se Dušek neomluví a nevezme svá slova zpět, bude ho premiér považovat za osobu diskvalifikovanou pro jakékoli jednání." Topolánek: "Pro mě (Dušek) od této chvíle není partnerem pro jakákoli jednání. Jestli se železniční odbory od Jaromíra Duška okamžitě veřejně nedistancují, přestanou být i ony partnerem pro jakákoli další politická jednání."

Když to samé řekne uznávaný farář Jiří Reinsberg (1918–2004), tak je to v pořádku: "V církvi může existovat nepotismus dvojího druhu – jednak příbuzní pokrevně, jednak duchovně. Tihle duchovní kámošové jsou strašně nebezpeční. Těch různých hnutí je samozřejmě víc, ale hlavní nebezpečí bych viděl u tří – jsou to Opus dei, Focolare a charismatici. Na focolare mi vadí: předně ta dáma, to už je dneska naondulovaná primadona, třikrát denně převlečená. Druhá věc je, že si navzájem pomáhají k postům. Já to na jednu stranu chápu – vemte si třeba takového pana kardinála, vždyť on tady v Praze nikoho neměl, potřeboval se o někoho opřít. Je logické, že se každý vždycky obrací na tyhle své nejbližší. Kdyby se jen povzbuzovali ve víře, to by byla znamenitá věc, jenže se z toho nemají dělat pozice."

Za Obamy je svoboda slova ohrožena i v USA: "But Obama and "new liberals" encourage the opposite: hate and bias laws which restrict and even criminalize criticism of federally protected groups such as Jews and homosexuals." Doufejme, že to omezení lidských práv neprojde a že USA i nadále budou zemí svobody.