18. února 2011

Evolova kritika Spenglera

Protože Zánik Západu je některými zbožtěn, mohla by je zaujmout jeho zásadní kritika.

3 komentáře:

  1. Já s Evolou naprosto souhlasím!

    “Zcela mu [=Spenglerovi] scházel onen odstín metafysického rozměru či transcendence, která reprezentuje esenci každé opravdové Kultur”

    Tohle přesně jsem kdysi uváděl v debatě o americké kultuře na Sprše. Dostalo se mi rozhořčeného odmítnutí a posměšků od řady členů pozdějšího Klanu. Rovněž guénonovský kontrast mezi modernismem a tradicionalismem podepisuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Spengler napsal v předmluvě k revidovanému vydání "Der Untergang des Abenlandes", že k sepsání jeho spisu ho nejvíce inspirovali Goethe a Nietzsche. Goethe mu prý poskytl metodu, Nietzsche schopnost kladení otázek. Takže hledat v Spenglerovi nějakou transcendenci bude asi podobně obtížné jako v případu neznaboha Nietzscheho. Oba dva byli dobří v kritice doby, snažit se v jejich spisech najíst pozitivní "esenci opravdové kultury" bude asi tak snadné jako najít příslovečnou jehlu v kupce sena.
    Jen ať je Spengler kritizován, což již bylo učiněno mnohokrát. Přes všechnu hodnotnou kritiku a autorovy dobově podmíněné názory, v Spenglerově objemném dvoudílném spisu, jakož i v ostatních jeho knihách, možno nalézt mnoho zajímavých témat, která jsou aktuální i pro dnešek.

    OdpovědětVymazat
  3. v Spenglerově objemném dvoudílném spisu, jakož i v ostatních jeho knihách, možno nalézt mnoho zajímavých témat, která jsou aktuální i pro dnešek.
    To nepochybně, však ani Evola ho nijak nezatracuje. Proto jsem si jeho nový překlad onehdá koupil.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>