3. února 2011

Deník Referendum ve finanční krisi

To, co už se nějakou dobu vědělo, bylo dnes zveřejněno: Deník Referendum je ve finanční krisi. Jeho provoz stojí 3 600 000 Kč ročně. Co s tím? Přemoci své skrblictví a posílat 100 až 30 000 Kč měsíčně? Nevím.

Ačkoliv je zde precedent v Britských listech a Zvědavci, nedomnívám se, že je podobná cesta životaschopná. Podle wiki na Blisty „[k]aždý měsíc přispívá na chod částkou cca 20 000 – 40 000 Kč přibližně 120 čtenářů.“ Podle Blistů: „V prosinci 2010 přispělo finančně na Britské listy 253 osob celkovou částkou 92 969.45 Kč.“ O Zvědavci wiki píše: „Na jaře 2006 Stwora oznámil, že od června bude Zvědavce vydávat, pouze pokud čtenářské příspěvky dosáhnou alespoň 25 000 Kč měsíčně, výše vybrané částky byla průběžně uveřejňována nad hlavičkou Zvědavce v tzv. Sázce na Zvědavce. V prosinci 2006 se podařilo vybrat necelých devět tisíc korun namísto pětadvaceti tisíc. Vydávání Zvědavce zastaveno nebylo. Částka byla později zvýšena na 30 000 Kč. V lednu 2008 se ji nepodařilo vybrat a vydávání Zvědavce bylo na krátkou dobu zastaveno. […] V únoru 2010 Stwora zrušil Sázku na Zvědavce a přešel na nový druh financování. Vybrané články, za jejichž překlady musel sám platit, nebo které ho stály úsilí, jsou pro neplatící čtenáře uzavřeny po dobu přibližně jednoho měsíce. Po uplynutí tohoto období jsou články volně k dispozici všem. K uzavřeným článkům mají přístup buď registrováni čtenáři s předplatným nebo majitelé tzv. voucherů. Vouchery nevyžadují registraci a a umožňují větší flexibilitu. Uzavřené články jsou Stworou oceněny určitou částkou, v průměru kolem 10 korun, a majitelé voucherů se mohou rozhodnout, zda si článek koupí nebo ne. Cena článku se v průběhu jeho uzavření automaticky snižuje, čím je článek starší, tím je levnější.“

Ačkoliv si myslím, že DR je kvalitnější než BL nebo Zvědavec, nedomnívám se, že by byl 3x lepší než BL nebo 10x než Zvědavec. Patočka jen opět přecenil své možnosti a nepřizpůsobil je realitě.

Další vadou jeho návrhu je, že vůbec nemíní platícím čtenářům odevzdat více pravomocí. Přitom v každé kapitálové společnosti, ať je to s. r. o. nebo a. s., rozhodují investoři, tedy vkladatelé kapitálu.

A v neposlední řadě je tady idelogický profil listu. Patačka za svůj vzor považuje The Guardian, The Independent, New Statesman, The Ecologist; Zeit, Süddeutsche Zeitung, Tageszeitung; Democracy Now!, Huffington Post a Common Dreams. K Hospodářským novinám, Financial Times a Aktuálně.cz se staví kriticky. Proč ne. Ačkoliv seriosní levicový server vnímám záslužně, nelze nevidět, že jsou tady také Britské listy, Literární noviny a A2; když pomineme periodika typu CFP nebo OM, takže je na trhu poněkud přetlak.

Proto si myslím, že je sice dobře, že tady DR je, ale když tady nebude, nic se nestane. Jestli něco ČR chybí, tak je to seriosní deník typu Politiken a ten se na koleně dělat nedá. Jako odlišný organisační model lze připomenut Délský potápěč, který je dělán na koleně. Pokud DR přejde na stejné schema, bude to mu to možná ku prospěchu.

Update: K věci se vyjádřila též Věra Tydlitátová. S jejím názorem nelze než souhlasit.

9 komentářů:

  1. Docela by mě zajímalo, CO stojí na Deníku Referendum cca 10000 korun denně. I kdyby si DR platil šéfredaktora, zástupce, korektorku a za článek platil 1000 korun (podle mě víc dát nelze), je to prostě hrozně moc. Pokud si, samozřejmě, z DR neudělali autoři zlatý důl a nechtějí ohodnocení nepřiměřené významu a ekonomickému výsledku média.

    OdpovědětVymazat
  2. Nebylo by možno dát na slovo OM odkaz, abych měl více čtenářů, kterým budu za to, že mě čtou, platit? To totiž bude jediný přípustný obchodní model "levičáků", jestli jsem dobře pochopil autora i diskutéry...

    OdpovědětVymazat
  3. Na rozdíl od pana Štampacha nemáte (předpokládám) bratry v zástěře, kteří by Vám na provoz OM přispívali a ani rozpočet 300000 měsíčně a na Vaší výzvě k podpoře nic divného neshledáváme (teď si dovolím hovořit za všechny ostatní diskutéry kromě Vás). Jak jste na to přišel?

    OdpovědětVymazat
  4. ad JzP. Máte plnou pravdu. Pokud někdo žádá o veřejnou podporu, měl by zcela rozkrýt své finanční toky a být tak transparentní.

    OdpovědětVymazat
  5. ad Stan. ??? Odkaz na OM je tam odsampoč.

    OdpovědětVymazat
  6. Jaký kapitál, když to podnikem proteče?

    DR na FB odpovídá na podobné otázky: "platy redaktorům (7 000 - 20 000 Kč hrubého podle úvazku), dvěma korektorkám, editorovi, dvěma pracovnicím provozního a jedné uklízečce. Dále o poplatky za doménu, pronájem kanceláře, peníze za úpravy webu, peníze ČTK a peníze za fotky. [...] 80 % jsou platy, vesměs dohody zhruba v rozsahu čtvrt a půl úvazků, 20 % zbytek. Abychom fungovali se vším všudy konkurenceschopně, potřebovali bychom aspoň dvojnásobek."

    OdpovědětVymazat
  7. Výborně, už je to tady. Dvě korektorky, páni redaktoři, kancelář, to začíná dávat smysl. Přidejme správce sítě, webmastera, sekretářku, svačinářku, HR, tiskového mluvčího a dvě účetní a firma bude kompletní. Phase 1: Collect underpants. Phase 3: Profit.

    OdpovědětVymazat
  8. JzP na to reaguje velice správně. Dodávám, že jsou to krajně přibližné a nejasné údaje. Kolik zaměstnanců tedy mají? Kolik stojí régie? Jistě nám nechtějí namluvit, že úklid jedné kanceláře stojí 7 000 Kč měsíčně.

    Stejně tak „peníze za úpravy webu“ To jako upravují web každý měsíc? A proč?

    Takové mlžení si dar nezaslouží. Q. E. D.

    Jaký kapitál, když to podnikem proteče?
    Teď bych se nechtěl hádat, jak se liší IM a bývalé DKP a jak se k tomu všemu staví ekonomie. Máte-li přesnější představu, sem s ní.

    OdpovědětVymazat
  9. Ještě jsem zapomněl „poplatky za doménu“. To jsou snad stokoruny za rok. Možná má na mysli webhosting. Ale i ten jsou tisícikoruny za rok.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>