18. února 2011

Faktum nebo fakt


jednotné číslomnožné číslo
1. pádfaktum/faktfakta/fakty
2. pádfakta/faktufakt/faktů
3. pádfaktufaktům
4. pádfaktum/faktfakta/fakty
5. pádfaktum/faktefakta/fakty
6. pádfaktufaktech
7. pádfaktemfakty

Pokud vynecháme nepoužívaný 5. pád a rovněž 4. pád, který se u neživotných substantiv přirozeně shoduje s 1. pádem, vidíme, že všechny ostatní pády se shodují, kromě 2. Přiznám se, že jako genitiv singuláru používám tvar faktu, zatímco v genitivu plurálu dávám obvykle přednost standardnímu tvaru fakt.

Původní obsah článku.

10 komentářů:

  1. Vím, co latinsky znamená "facta" (to factum, ta facta) a také vím, co česky znamená "fakty" (ten fakt, ty fakty), ale co jsou to "fakta"?

    OdpovědětVymazat
  2. http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5817

    OdpovědětVymazat
  3. Ad JzP

    V současnosti se slovo "faktum" nepoužívá. Jestliže někdo v singuláru používá slovo "fakt", pak by měl v plurálu používat slovo "fakty".

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji JzP, že objasnil můj postoj. Faktem je, že slovo fakt(um) má v češtině střídu, tj. přípustné je jak faktum, tak fakt. Osobně dávám přednost tvaru ''faktum'', ale někdy mi ujede i vulgární tvar: „ze správnosti faktů“. Podle mého názoru je rozdíl mezi nominativem a ostatními pády. Zatímco rusism fakty bych nikdy nepoužil, v ostatních pádech ano, kromě akusativu.

    OdpovědětVymazat
  5. Souhlasím s tím, že by v jednom textu měl používat konzistentně jeden tvar v jednotném i množném čísle. Nicméně skoro každý podle mých zkušeností v hovorové mluvě používá "fakt" a "fakta". V novinových článcích apod. je situace stejná.

    OdpovědětVymazat
  6. Celá řada podstatných jmen v češtině kolísá mezi dvěma vzory, proč by o toto privilegium mělo být připraveno "faktum"?

    OdpovědětVymazat
  7. Je prostě chyba, když někdo řekne: "Máme fakt A a máme fakt B, tedy máme dvě fakta." A také je chyba, když někdo skloňuje: "Fakta bez faktů."

    OdpovědětVymazat
  8. Vodník má naprostou pravdu; jazyk není binární.

    OdpovědětVymazat
  9. V současnosti se slovo "faktum" nepoužívá.

    Chcete naznačit, že neumím česky, jestliže tak zhusta činím?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>