30. listopadu 2007

Další prázdná nálepka

Po židovsko-křesťanské a řecko-křesťanské kultuře zde máme i kulturu anticko-křesťanskou. Nicméně, stejně jako bývalý senátor Zdeněk Bárta si myslím, že tato iniciativa je více než pochybná: "Vždyť co znamená v jedné současné „slušné“ proklamaci: „Uznávám západní, anticko-křesťanské kořeny naší tradiční kultury a odmítám její účelové „úpravy“ v duchu tzv. politické korektnosti, uznávám relativní hodnotu různých lidských kultur“? Obávám se, že to znamená právě přetvoření Ježíše k obrazu zákonictví a farizeismu. Ta proklamace na mne dýchá hranicemi a lágry.""

10 komentářů:

  1. Přísahám, že jsem na ten termín přišel (pod tím Vaším druhým článkem) sám a neopsal ho. Měl jsem na mysli čistě historickou situaci. Dnešní západní civilisace je postkřesťansko-židovská víc než anticko-křesťanská.

    BTW, mezi signatáři D.O.S.T. jsem nalezl i Vladimíra Stworu a Kajana ze Psa. O budoucnosti tohoto hnutí mám dost jasnou a pro hnutí samo nikoli růžovou představu.

    OdpovědětVymazat
  2. Problém všech těchto přívlastků je v tom, že jsou nesmyslné. Křesťaství je totiž z definice synthesa řectví (hellenismu) a židovství. Zde je navíc vedle Řecka Řím. To už je úplně mimo, protože, jak známo, latinská vzdělanost až do sv. Augustina nehrála v křesťanství prakticky žádnou roli.

    Co se týká dnešní situace, židovství (judaism) v něm hraje stejně chabou roli jako např. protestanství. Židé jsou totiž stejně jako ostatní v naprosté většině atheisté.

    Co se týká DOST, pokud budu mít náladu, napíšu širší rozbor.

    OdpovědětVymazat
  3. Tím židovstvím nemyslím judaismus. Ale Židé, ať věřící nebo atheisté, vtiskli v posledních 200 letech trvalou a charakteristickou pečeť okcidentálnímu intelektualismu a umění. Spinoza, Mendelssohn, Marx, Mahler, Freud, Jung, Bergson, Einstein, Proust, Chagall, Soutine, Kafka, Menuhin, Rubinstein, Derrida, Levinas, Chomsky - to je jen namátkou pár nejvýznamnějších, bez nichž by dnešní západní civilisace nebyla dnešní západní civilisací.

    Podobně jako protestanství: nehraje žádnou podstatnější roli, ale ethos a intelektualismus, který se z něho zrodil, přežívá i jeho pomalé odumírání. Judaismus rovněž nemá nějaké významnější postavení, ale mentalita a intelektualita lidí z něj vyrostlých ovlivnila náš svět trvale.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobře, ale pak to má ethnický význam, takže stejně dobře můžeme debatovat o obrovském přínosu Němců, Angličanů či Francouzů.

    OdpovědětVymazat
  5. Vodniku Tys prebral?
    Nebo kdes to vrastne sebral ?
    Co ten dlouhy seznam Zidovskych kapacit bez nich by nas svet svetem gulturnim nemoh byt.
    Zadny anti-sionismus, zadny anti-semitismus, jak si to mam vysvetlit, kam se podel slov Tvych brit?
    s Zidy nic uz nechces mit?

    Vodnik to byl prece pojem,
    vzdycky delal dobry dojem
    lasku rozda, usmev rozda,
    dobrem laskou obdari
    jen komu se tohle nezda
    vyjimkou jsou Chazari
    tatarsky ten jejich puvod
    k semitismu zadny duvod
    vytaci ho hlavne mravne
    hledi na vec pravoslavne
    bible jeho, verouka
    Chazarum to cini muka
    dnes prispevkem napravil
    minule co pokazil

    s Vodnikem ted positivne
    i kdyz to zni mozna divne
    psat se bude mirne klidne
    zadne ostre debaty
    utoky ci prehmaty.
    Velka laska objimani,
    od dneska az do skonani
    vsem On splni jejich prani:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nejen ethnický - vždyť víte, že někteří Židé mají stále problém s tím, jsou-li vlastně národem. Jejich odlišnost - minimálně až do toho 19. stol. - byla i náboženská a kulturní a toto jejich "špecifikum" se spolupodílí na vytváření fenomenu "západní kultury" až od této doby.

    OdpovědětVymazat
  7. Astře, když Ty začneš veršovat, tak nemám slov...:-)))

    OdpovědětVymazat
  8. Dokud Židé byli jen židé, tak žádný přínos pro evropskou kulturu neměli. Teprve, když se stali Židy, tak přínos začali mít.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, říkáte totéž jinými slovy. Ti Židé pak (po r.1800) investovali to své židovství...

    OdpovědětVymazat
  10. investovali to své židovství...

    Vodniku, zapomels dopsat:
    FSECHNO umi zpenezit
    ze se s tim pak neda zit...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>