2. února 2009

Facebook

Ačkoliv jsem dostal několik pozvánek do LinkedIn, dosud jsem odolal. Naproti tomu fenomén FB mne již dlouho lákal. Co na tom kdo vidí? O weekendu jsem to vyzkoušel a zde jsou výsledky mých pokusů.

Na FB je momentálně 99 784 (počet členů sítě "Czech Republic") až 228 320 Čechů (podle odhadu FB pro dosah reklamy). Smysluplnost v tom moc nevidím, ale stejně jako ostatní služby Web 2.0 je to silně návykové. Vtip je v používání pravého jména a fotky. Mulťáci se prý penalisují.

FB přesně vystihuje anglosaskou mentalitu soutěživosti. Stejně jako o Valentýnu máte dostat co nejvíce přání, na Sylvestra co nejvíce novoročenek, tak v FB je podstatné mít co nejvíce "přátel" (výraz FB pro kontakty). Šíleným úsilím jsem jich první den získal 15; nyní jich mám již bez větší snahy 26. Z toho je 17 mužů a 9 žen. Celkem 17 lidí znám z reálného života, 7 jen virtuálně a 2 vůbec. Celkem 5 lidí nemá portraitní fotku.

Podstatou FB je nekonečné sdělování toho, co právě děláte. To mne nebaví, vždy jsem byl spíš na názory než na činnosti. Je to však v přímém přenosu, takže je to docela poutavé.

Co na FB příliš nefunguje, jsou "applikace", tj. plugins zřejmě v Javě. Jsou hrozně pomalé a člověk jim musí upsat duši, když je chce nainstallovat.

Updated.

46 komentářů:

  1. OK, tak já se vám tam teda upíšu :).

    OdpovědětVymazat
  2. Díky. Nicméně si nemyslím, že by FB bylo něco jiného než nová hračka.

    OdpovědětVymazat
  3. Máte pravdu. Překvapujeme mne, jak je taková pitomost tak silně návyková. Jsou věci, které nelze popsat racionálně.

    OdpovědětVymazat
  4. To jste na tom ještě dobře. Mě si kdosi spletl s jiným Tomášem Pecinou, takže tam mám spoustu přátel, o kterých jsem v životě neslyšel; zjistil jsem to, až když mě jedna "přítelkyně" vyznačila na jakési maturitní fotce :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak to chodí, když člověk o sobě poskytne málo údajů. Já jsem se pokusil zvolit zlatou střední cestu.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím, zda je rozumné dávat takhle všanc svoje osobní údaje. Já sám jsem se oproti době kolem r. 2004 stal opatrnějším.

    Dám Vám radu, Petersi. Oddělte svoji FB identitu od svých diskusí. Jinak ulehčujete práci těm, kteří se Vám budou chtít revanšovat v osobním životě za Vaše diskusní výkony. Napsal jsem to dost jasně?

    gogo

    OdpovědětVymazat
  7. Facebook aplikace nejsou (zpravidla) psány v Javě, Facebook poskytuje jen API, aplikace mohou být psány takřka v čemkoli. Vizte Wikipedii či vývojářskou wiki.

    Ale máte pravdu, že aplikace jsou z podstatné části zbytečné a otravné na úrovni spamu.

    OdpovědětVymazat
  8. Ach jo, applikace a portraitní, tohle mi někdo napsat oficiálně, tak mu to vrátím opravený, ale to je vedlejší.

    souhlasím s tím, že aplikace jsou většinou balast, ale nikdo nás nenutí je používat. A "přátele" musíme odsouhlasit, to je velká výhoda. Proto tak nechápu, že tam máte někoho, koho neznáte.

    OdpovědětVymazat
  9. Gogo, že jste to Vy, tak Váš příspěvek nesmažu, i když jste jediný, kdo se nedokáže podepsat na správném místě. I Magnus to dovede.

    Některé věci jsou nevratné. Když jsem se nechoval jako TL, tak se holt musím smířit s tím, že se o mně po Internetu válí spousta osobních údajů.

    Na FB dávám jen to, co nijak netajím. Když byste podíval na můj profil, tak byste viděl, že spousta toho není vyplněno.

    Myslím, že trollové snad už dají pokoj. Třeba si našli jiné oběti. Dokonce i na proslavené žumpě je klid.

    OdpovědětVymazat
  10. ad Mormegil. Díky za upřesnění. Vždycky jsem programoval jen svátečně, tak jsem myslil, že Java je vůdčí jazyk dneška.

    OdpovědětVymazat
  11. Vždycky mne fascinovali wikipedisté, kteří si myslí, že vulgarisace pravopisu je to pravé ořechové. Vzhledem k tomu, že jste mnohem mladší než já, tak mi pravděpodobně nikdy nic vracet nebudete.

    Dva lidé, které vůbec neznám, mne požádali o "přátelství". Vzhledem k tomu, že FB je o sběru "přátel", tak jsem jim vyhověl.

    OdpovědětVymazat
  12. To si snad ani nezasloužím, takovou poctu :-)
    Klidně ten příspěvek zprovoďte ze světa, uznáte-li to za vhodné.

    AJ:
    A já myslel, že jsem byl!

    OdpovědětVymazat
  13. Vymazte ho Petersi! Plest si kolonky ve formulari je stejne jako plest si trvale bydliste. Uz by tomu mel pro jednou byt ucinen razny konec.

    OdpovědětVymazat
  14. Já myslím, že se nespletl, jen byl líný ji vyplnit. Mám pocit, že lidi dnes obtěžuje klikat, stejně jako psát s diakritikou.

    OdpovědětVymazat
  15. Re: Leon Kreutzfeld

    To měl asi Gogo právě na mysli, ať si p. Peters nedává do FB třeba trvalé bydliště, apd. (i když ta Česká Lípa bude možná přechodná adresa...).

    OdpovědětVymazat
  16. ať si p. Peters nedává do FB třeba trvalé bydliště, apd
    Ale ne. Tím by něco riskoval leda v lidové demokracii...

    OdpovědětVymazat
  17. GP:
    Nene, nedumal jsem na kolonkama, prostě jsem klikl na spodní volbu a podepsal se v textu. Přispívám málo, tak nesleduju ani novinky a trendy v redakční politice.

    OdpovědětVymazat
  18. Jojo Vodníku, jenže takoví důvěrní konfidenti mohou klidně přežít lidovou demokracii až dodnes.

    A nejsou to zrovna jedinečné unikáty. Nebývají sice manuálně zruční, zato jsou hlavními, byť skrytými, protagonisty nejrůznějších afair (abych užil odborného termínu), jimž druhdy neunikne ani premiér vlády, jenž je pak nucen se odebrat do zahraniční ciziny či vyhledat hospitalizaci v nemocnici.
    Ti lidé nemívají výrazné magické kouzlo, kvůli němuž bychom je snad umisťovali do skleněných vitrín coby výstavní exponáty jako např. hliněnou keramiku osvětlovanou moderními LED diodami a vydávanou za postmoderní umění. Nemyslím tím přímo osoby, ale třeba i jejich podobizny, ať už zobrazené z předního nárysu nebo i půdorysu shora.
    Často se jedná o nenápadné lidi, kterým osud (či snad hvězdná konstelace při jejich narození) nedopřál tepla rodinného krbu, aby se tak v domestikovali v klidné domácnosti, po večerech hleděli do modře blankytných očí své ženy ukusujíce labužnicky z hovězího bifteku nebo aspoň rybího filé.
    Takový život snad není nejoptimálnější, ale tak už to bylo od nepaměti a bude nadále a to nejspíš na věčné časy a nikdy jinak.

    OdpovědětVymazat
  19. Trvalé bydliště? Tak to před GP řekne každý jen jednou!

    OdpovědětVymazat
  20. Ad TP: to je nám (gogo, AJ a já) velmi dobře známo. Apropos - proč myslíš, že zmiňuji tu lidovou demokracii?...;-)))

    OdpovědětVymazat
  21. ad Gogo. Díky za vysvětlení. Myslel jsem, že lidé jsou líní a oni si jen nedokáží přečíst, co se píše k okénku, do něhož píší: "Každý je povinen svůj příspěvek podepsat jménem, pseudonymem nebo přezdívkou v příslušné kolonce, tj. buď pomocí účtu na Google, OpenID, nebo použitím volby Zvolte si identitu / Název/Adresa URL, kde do kolonky "Název" vypíšete své jméno / přezdívku. Bude-li příspěvek začínat slovy "Anonymní řekl(a)...", bude vymazán." Tak to by mne nenapadlo.

    OdpovědětVymazat
  22. A proč bych to měl číst? Četl jsem to pochopitelně až PO.

    OdpovědětVymazat
  23. Normální člověk si přečte, co se píše k formuláři, který chce vyplnit, ne?

    OdpovědětVymazat
  24. Kdepak, normální člověk ví že na tý křižovatce měl vždycky přednost, tak se kolem nedívá ;-)

    OdpovědětVymazat
  25. Nepoužívejte prosím slova "normální", nebo zase na oplátku začnu s trvalým bydlištěm :-)

    Já jakožto člověk jsem se kdysi dávno seznámil s tím, jaké jsou možnosti na bloggeru přidávat komentář. Nesledoval jsem sice Vaše cukatůry s cenzurou, na druhé straně zaznamenal, že se sem tam měnily možnosti identity.
    Muselo by být mým koníčkem sledování zákrutů Vaší redakční politiky, což není.
    Po upozornění už anonyma nepoužívám, což je z mé strany maximum. Pokud opět změníte podmínky, budu patrně reagovat opět se zpožděním.
    Možná Vám to přijde divné, ale já např. nečtu při každém použití MHD dopravní řád, než vlezu do vozu.

    OdpovědětVymazat
  26. TP: "Trvalé bydliště? Tak to před GP řekne každý jen jednou!"

    Trvalé bydliště
    Trvalé bydliště
    Trvalé bydliště
    Trvalé bydliště
    Trvalé bydliště

    OdpovědětVymazat
  27. To neplatí, GP ví, že to nemyslíte vážně.

    OdpovědětVymazat
  28. Není to trochu cinické, Starý Pane?!

    OdpovědětVymazat
  29. "Trvalé bydliště" je vubec velice zvukomalebny vyraz.

    Cestina jak ji zname by se nejspis nemohla stat svetovou reci ani kdyby Cesi ovladli svet jako sveho casu Anglicane.

    Mozna ale, kdyby Anglicane byli odsouzeni k vnitrni izolaci a narodnimu obrozeni jako Cesi, ani jim by svet dnes nerozumel.

    OdpovědětVymazat
  30. No, když si poslechnete filmy z první republiky, v některých se už mluvilo dřeveně a zdeúředně, ale to jsou spíš výjimky. Jazyk zničil až komunismus.

    OdpovědětVymazat
  31. Re: jezovec

    Nevím přesně, co znamená "cinické", ale každopádně to bylo něco jako kdyby se GP vydal do Gazy dělat lidský štít a já se dal k IDF.

    OdpovědětVymazat
  32. Napsat "cinické" znamená neumět česky. Navíc cynický se chorvatsky řekne ciničan. Ypsilon ještě neumějí v afrikaanštině (sinies), maďarštině (cinikus), italštině (cinico) a portugalštině (cínico).

    OdpovědětVymazat
  33. Nevím, odkud jste vzal to číslo, ale je chybné: Všeobecně se měří pomocí toho, že si spustíte inzertní rozhraní a ve druhém kroku vyberete zacílení na ČR. Teď to ukazuje "Approximate reach: 228,320", což je dvojnásobný růst za tři měsíce.

    OdpovědětVymazat
  34. To je číslo je počet členů skupiny "Czech Republic".

    Zřejmě jsem nevybral dostatečně fake údaje. Nicméně Vám důvěřuji. Ale. Approximate reach. Z čeho to počítají oni? Na základě čeho? A údaje pro zadavatele reklamy jsou vždy z podstaty věci nadsazené. Nicméně článek aktualisuji.

    OdpovědětVymazat
  35. Jaké skupiny? Já vidím několik skupin (Group) Czech Republic, všechny s podstatně nižším počtem členů. ČR je taky Network, v níž by opravdu měli být všichni Češi (případně i cizinci zde pobývající?), ale nemůžu najít, jak zjistit její počet členů.

    Ohledně inzerátu by mělo stačit začít vytvářet jakýkoli neziskový propagační.

    OdpovědětVymazat
  36. A, sorry. Měl jsem samozřejmě na mysli "síť".

    ČR je taky Network, v níž by opravdu měli být všichni Češi
    Právě, že ne. Není povinné být členem sítě.

    ale nemůžu najít, jak zjistit její počet členů.
    Odkaz.

    Ohledně inzerátu by mělo stačit začít vytvářet jakýkoli neziskový propagační.
    Dík, ale zkoušet to nebudu.

    OdpovědětVymazat
  37. ad Starý pán. Díky za info. Pokud se onomu pisálku zdálo mé vystoupení málo informačně hodnotné, mohl se na něco zeptat. Ale k tomu ten srdnatý chlapík neměl odvahu. Proto mu nebudu dělat reklamu tím, že na něj budu odkazovat. Děkuji za pochopení.

    OdpovědětVymazat
  38. Ale aby ostatní nebyli ochuzeni, zde je fotka dotyčného autora.

    OdpovědětVymazat
  39. Nepřipadalo mi, že by z jeho článku vyplývalo, že by si myslel, že by se od Vás mohl něco dozvědět. Takže nevím, proč by se Vás měl na něco ptát. Ale jinak chápu, taky bych asi vymazal odkaz na článek, kde o mě píšou, že jsem kokot.

    OdpovědětVymazat
  40. Je pravda, že si to evidentně nemyslel. Nicméně je pak laciné napsat, že jsem kokot, když se on nestrefil do cílovky. Nebyla to odborná konference, nýbrž popularisační akce.

    OdpovědětVymazat
  41. Jinak musím říci, že se mi nelíbí, že jste dal odkaz na jistý server. Považuji to za nepřátelský akt.

    OdpovědětVymazat
  42. Považujte si to, za co chcete. Vy jste to smazal, tak co jste čekal?

    OdpovědětVymazat
  43. Pokud je takto, tak Vám sděluji, že nadále Vaše kommentáře zde považuji za nežádoucí. Děkuji.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>