22. února 2009

Rok bez léta

Jedním z nejhorších omylů lidského poznání je technokratický redukcionism příčin komplexních jevů na jednu jedinou. Podle těchto falešných vysvětlení je jedinou příčinou revolucí bída, jedinou příčinou globálního oteplování lidmi generované CO2 a jedinou příčinou malé doby ledové pokles sluneční aktivity.

Malá doba ledová ve skutečnosti trvala v letech 1250–1850 a pokles sluneční aktivity byl pouze z jednou z příčin. Další příčinou byla sopečná aktivita. Nejtvrdší dopady měly výbuchy sopek v letech 1812–5, které způsobily, že rok 1816 byl rokem bez léta. V červnu 1816 byly v Severní Americe 2 rozsáhlé sněhové bouře. Ještě v srpnu 1816 byly zamrzlé řeky a jezera.

V té době sice vrcholilo Daltonovo minimum, avšak bezprostřední a hlavní příčinou ochlazení 1816 byly sopky, nikoliv Slunce.

12 komentářů:

  1. >Jedním z nejhorších omylů lidského poznání je technokratický redukcionism příčin komplexních jevů na jednu jedinou.

    :)) Svatá ty prostoto, tak tyhle tato moudra bych očekával od středoškoláka, co nedával ve škole moc pozor. Je z toho vidět, že jste nikdy nesetkal s problémem, který byste musel dát dohromady s přírodními zákony. Infekce planého humanitní žvanění vás hluboce zasáhla.

    Klimatologové jsou jen lidé, proměnné progózy redukují pouze na jevy, které znají (na rozdíl od okultních a humanitních pavěd). U těch, u nichž zatím neznají podstatu, předpokládají "obvyklé" chování. Pokud tomuto říkáte redukcionismus, pak máte jistě pravdu. Rád bych ale viděl jinou metodu poznávání, vedoucí k měřitelným veličinám a ne k bezbřehému žvanění.

    Až budou astronomové lépe předpovídat sluneční aktivitu, jistě to do svého modelu zařadí.

    Zjednodušeno, klimatologové nemohli očekávat případné anomální chování Slunce. To chápou všichni lidé s přírodovědeckými základy. Ideologii z oteplování neudělali klimatologové, ale lidé, jejichž vzdělání a přístup ke světu by Asimov nazval Kněžským.

    OdpovědětVymazat
  2. Je z toho vidět, že jste nikdy nesetkal s problémem, který byste musel dát dohromady s přírodními zákony.

    Mám takový projekt, Kapitáne, už roky. Nechat právníky navrhnout most, postavit ho a k jeho troskám pak vodit v rámci základního kursu vědecké methodologie inženýry a přírodovědce.

    OdpovědětVymazat
  3. To ale musíte nechat právníkům i postavit (vlastníma rukama) protože jinak by to běžní montéři a stavaři během výstavby upraví a nemuselo by to spadnout:) Tito lidé mají totiž často povědomí o statické únosnosti zažrané pod kůží:))

    OdpovědětVymazat
  4. Ad Tomáš Pecina:

    Nebylo by lépe místo:
    "Nechat právníky navrhnout most, postavit ho a k jeho troskám pak vodit v rámci základního kursu vědecké methodologie inženýry a přírodovědce."

    takto:
    "Nechat právníky navrhnout a postavit most, a k jeho troskám pak vodit v rámci základního kursu vědecké methodologie inženýry a přírodovědce.

    Ve Vašem pojetí by totiž vědecká methodologie mohla za viníka označit zedníky nebo Vás (z Vaší věty nebylo zcela jasné, jestli onu manuální práci nehodláte dokonce provádět sám).

    OdpovědětVymazat
  5. Cnemo, Vy mě serete. Co to sem postujete, zatímco já píšu to samé? Zase mám kvůli Vám cenu Járy Cimrmana.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to nevím, jak by se montér vypořádal např. s myšlenkou právníků chybějící nosník překlenout výkladem…

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi podceňujete lid montážnický. Nevím co by udělal, ale něco určitě:)

    OdpovědětVymazat
  8. Nechat právníky navrhnout a postavit most

    Pak by nevznikly trosky: právníci by nepostavili ani lešení.

    OdpovědětVymazat
  9. Ať tak či onak, výsledkem by bylo rozhodnutí (nezávislého) soudu, že za to ti právníci nemohli. A to musíme všichni respektovat, že áno.

    OdpovědětVymazat
  10. tak sakra odpovezte trochu seriozne, kdyz Vam GP po pravde napsal popsal co bylo pricinou ochlazeni v letech po vybuchu 2 sopek v 19 stoleti.
    Ma pravdu, prvni vybuch ktery je registrovan jako dosud nejsilnejsi byl Tambora(1815)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mount_Tambora
    The eruption created global climate anomalies; 1816 became known as the Year Without a Summer because of the effect on North American and European weather. Agricultural crops failed and livestock died in much of the Northern Hemisphere, resulting in the worst famine of the 19th century.[4]
    Krakatoa(1883) byl az druhy nejsilnejsi vybuch ktery taktez vyvrhl do ovzdusi obrovske mnozstvi popilku a vysledkem bylo extremne studene leto v Evrope.
    Bavme se ale o cyklech zmen ktere jsou stalete a tisicilete, a vynechme extremmni zmeny jako zatim 2 nejvetsi vybuchy sopek.
    ---------------------------------
    O zasazich pravniku do prirodnich ved a opacne prirodovedcu do paragrafu by snad nemelo byt sporu :-)
    ---------------------------------

    OdpovědětVymazat
  11. avšak bezprostřední a hlavní příčinou ochlazení 1816 byly sopky, nikoliv Slunce.
    -----------------------------
    to mate vazeny GP sice presne, ale s ohledem na aktivity lidi typu AlGore a podobnych melody boys, kteri jiz nadelali tolika povyku zatimco druha strana je bud umlcovana ci se ji nedostava publicity, situace vypada jakoby stale katastrofalneji. Pokud vezmeme kratkodobe vlivy viz sopky Tambora 1815 a severni polokoule bez leta v 1816 a velmi podobne Krakatoa1883 a zadne leto v Evrope v 1884 a snezeni jiz v srpnu, pak aplikovano do dnesnich dnu, kdyby se opakoval vybuch Sv.Heleny z r1980 jen v o neco vetsi sile mohou mohli by odpurci global warming zacit hlasat dalsi dobu ledovou.
    Cimz nepopiram ze neni treba zastavit zasvinovani Zeme vsemi druhy odpadu. Je logicke ze kdyz v r.1900 bylo na Zemi jen 1,6 milliardy lidi dnes 7 a brzy pri tomto tempu bude 8 a stale vice :-(, ze je treba se znecistovanim neco delat.
    Ale take by pomohlo se jen vratit na ty nedavne 3 milliardy.
    Bouchne li zitra dalsi Krakatoa pak se muzete AlGore-ovat od rana do vecera a bude Vam to platne jako zabe galose :-(
    Rozlisovat stalete a tisicilete cykly ve zmenach klimatu na Zemi od kratkodobych vlivu, treba prave GP zminovanych sopek snad neni az tak velky problem?
    V CR navic mate jeden problem navic, tak jak USA maji sveho AlGoreho, Vy mate sveho Klause.
    Co myslite kdo z tech dvou se bude smat naposled?
    Hlavne mi nenapiste, ze to bude pan Kreutzfeld, ktery si z Global Warming udela svetovy byznys :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Vlastně byste tam, pane Pecino, neměl posílat právníky, ale filosofy. Protože GP zde promlouval jako philosoph, nikoli jako právník.

    V každém případě ale pohoříte, protože ten právník už si nějakou kličku najde, aby se z toho vyvlíkl, a s filosofem (zvlášť Petersova kalibru) se tak dlouho budete dohadovat o podstatu mostu, až to radši zabalíte a pojedete si radši sám do Velvar pro vejce.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>