14. července 2010

České právo a jiné mýthy

Neexistuje nic jako "české právo", stejně jako neexistuje "česká mathematika" nebo "česká chemie". Právo je jen jedno.

Pro jednoduchost jsem napsal, jak se na věc dívá český právní řád, ale kalifornský se na to bude dívat obdobně. Znásilnění a pohlavní zneužívání jsou z hmotněprávního hlediska triviální delikty, které jsou všude na světě upraveny plus minus stejně. Otázkou je, jak to mají v Kalifornii s promlčením, ale to bych musel celou záležitost studovat více do hloubky, což se mi nechce.

Zarážející na celém příběhu je něco jiného. Nesmiřitelnost fundamentalistů (Vodníka & Cynika). Oběť se s pachatelem smíří, odpustí mu, ale fundamentalisté by přesto chtěli pachatele zavřít, až zčerná. Proč? Co je tedy křesťanské odpuštění, když ne to, že oběť nechce pronásledovat člověka, který ji kdysi ublížil? Ono taky mstít se po 33 letech může jen šílenec nebo fundamentalista, který neodpustí nikdy nic nikomu.

Stejně je zarážející etatism člověka, který tak dlouho žije ve svobodném světě. Předně nejde o žádné znásilnění, protože k žádnému násilí nedošlo. Stejně tak stát nikoho nežaluje (nejde o civilní process), nýbrž obžalovává, protože cílem obžaloby není peněžité nebo jiné obdobné plnění, nýbrž snaha uvrhnout někoho do žaláře. Zde 33 let od skutku. Každý moderní právní řád má diversion & mediation, tak věřím, že i kalifornský. Pokud se poškozený s pachatelem vyrovná, tak státu do toho nic není – zde pachatel poskytl million dollarů, což není právě málo. To věděli už ve středověku, až hrabivý absolutistický stát, který chtěl pomocí prokurátorů pokutovat zločince a vydělat tak na zločinu, to změnil. A nakonec se žaloba změnila v obžalobu, jenže do vědomí dilettantů to dosud neproniklo.

3 komentáře:

  1. Právní ignoranci tentokrát projevil pan Peters - samozřejmě existuje něco jako české právo, pod jeho vlivem potom pan Peters je do té míry, že si ani neumí představit, že jinde prostě mají právní řád jiný, jako například v Kalifornii, kde považují za znásilnění něco co on za znásilnění nepovažuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Vazeny Anonymni, asi z USA.

    Tak to mate 100pro pravdu:-)
    Proto sou v CR tak pomyleni tim Vasim Emerickym pohledem na to co je co a co neni:-(
    A nejen o znasilneni, ale treba co je sex a co neni, se obcane v CR a vlastne na celem svete lidickove dozvedeli az kdyz bylo upresneno ze Monika mela Willika v otvoru ustnim a ne jinem.
    Copak prostemu obcanu v CR to zas takovej mumraj v hlave neudelalo, ale vite jak to zasahlo lidi pravne vzdelane? A to pan GP jiz mnohokrat prokazal ze je, jenze ON nemuze za to, ze kdyz jde o mathematiku ci o chemii je to jak v CR tak v USA o tom samem,
    ale kdyz jde o paragrafy a prava tak ze mate fUSA prudkej naskok :-)
    Uz f tom ze mate 10 x nebo 100x vic pravniku na hlavu :-)
    100 spravne pravne vzdelanejch na 1000 obyvatel. Brzy pry to bude tak ze kazdej druhej bude v USA lawyer. Pak uz jak sex tak i znasilneni bude jasny pulce Emeriky ale Ceskejm pravnikum furt ne a ne:-(
    Se potom nedifte ze je na svete tolika valek, dyz se ani na poradnym znasilneni nekteri nejsou schopni dohodnout!
    Shalom :-)
    A pozor Anonymni, abyste to neprehnal, na pana GP jsme tady vzdy slusni, i dyz negdy nesouhlasime a po svem k Neumetelum si to hasime.

    OdpovědětVymazat
  3. Podívejte se, Vy pako: Příště bude Váš trolling okamžitě smazán. Stejně jako neexistuje "česká spravedlnost" nebo "německá spravedlnost", tak neexistuje ani "české právo" nebo "americké právo", protože právo není nic jiného než nástroj, jak spravedlnosti dosáhnout. Vaše úporné tvrzení typu "To som povedal a tým to aj dokázal," pouze mate naivky.

    V Kalifornii je znásilnění to samé, co v ČR, vyjma toho, že v Kalifornii nejde znásilnit manželku či manžela, Vy blábolile.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>