22. července 2010

Těžká rána srbofilům

ICJ uznal legalitu vyhlášení nezávislosti Kosovy: "Addressing the court in The Hague, ICJ president Hisashi Owada said international law "contains no applicable prohibition" of Kosovo's declaration of independence. "Accordingly, [the court] concludes that the declaration of independence on 17 February 2008 did not violate general international law," he said." To zas bude keců fanatických srbofilů o maffiánském státu.

Ukázalo se, že se OS podstatně mýlil, když psal, že v případě Kosovy došlo k porušení mezinárodního práva.

12 komentářů:

  1. To používání slov jako "srbofilové" vůec neukazuje na právě prožívané orgiastické stavy z vítězství Dobra :) Vy prostě máte jasno, Srbové jsou jednou Vinni a vše proti nim je dobré a každý kdo se za ně postaví je hned srbofil a nejlépe agent Ruska:)

    Jinak otázka Kosova je pro mě osobně již dávno passé, ovšem netřeba si dělat iluze o tom, že problematika byla projednávána bez politických tlaků. V případě opačného verdiktu byste mlčel, v horším případě tu psal sáhodlouhé nářky nad omylným verdiktem, takže si tu nehrajme na to, že jde o nějaké právo. Sám víte, že mezinárodní právo je do velké míry nástrojem k prosazování zájmů velkých států, jehož zásady jsou opuštěny, pokud s takovými zájmy v rozporu.

    Samozřejmě že nikdo nemá zájem na tom, aby se tam situace začala opět vyhrocovat a k tomu by zpochybnění kosovské nezávislosti vést mohlo.

    Teď tedy doufám, že západní demokracie je natolik silná, že zabrání dalšímu ostudnému osvobození Haradinaje a ochránní před útoky extremistů všechna etnika. A že si do budoucna poradí s produkty pandořiny skřínky, jejíž otevření bylo "mezinárodněprávně" posvěceno.

    OdpovědětVymazat
  2. No, myslím, že my, kteří se trhli od Rakouska, bychom měli mít pro Kosovany pochopení a ne lkát nad rozpadem Velkého Srbska. Srbsko tím jen dostalo přirozené hranice, které mělo za Obrenovićů.

    OdpovědětVymazat
  3. Výsledek jinak dopadnout nemohl; právo národů na sebeurčení je již dávno integrální součástí mezinárodního práva.

    OdpovědětVymazat
  4. Ať zvedne ruku ten prosťáček, který považuje tento spolek za něco alespoň vzdáleně podobného civilizovanému soudu:) Tento "soud" je mocenský nástroj, nic víc, nic míň a jeho rozhodnutí nemají ani cenu papíru, na který jsou napsána. Budou platit jen do té doby, dokud budou vynutitelná zbraněmi světových četníků. Není rána ani vítězství pro nikoho, je to totiž zcela jedno:)

    OdpovědětVymazat
  5. No, Srbové a srbofilové se z nějakého neznámého důvodu domnívali, že zásada sebeurčení národů se na Velké Srbsko nevztahuje. Proto v 90. letech rozpoutali několik krvavých válek. Svou vlastní ideou dokonce obelhali sami sebe natolik, že se neváhali mezinárodně ztrapnit u ICJ, ačkoliv bylo od počátku jasné, že jejich spor je prohraný.

    Rozhodnutí ICJ má proto tu cenu, že by se nyní někteří Srbové (u srbofilů to nepředpokládám, podle nich bude svět Srbům křivdit až do skonání věků) mohli probudit.

    OdpovědětVymazat
  6. No, spíš právo mafie a překupníků lidských orgánů na sebeurčení:) Udělám si malou procházku a půjdu se podívat na místo, kde vyslanec algánské kultury vyvraždil jednu místní rodinu a budu přemýšlet o zločinných Srbech:)

    OdpovědětVymazat
  7. Integrální součástí možná je, ale nikoli univerzálně aplikovanou a aplikovatelnou. Co to je "sebeurčení"? Je nesmysl představovat si, že existuje univerzální právo na odštěpení skupiny, co se prohlásí za "národ" a naruší integritu státního celku. To by mohlo být hnedle "legální" odtržení kusu Francie alžírskými přistěhovalci. To se ovšem nestane, a i kdyby, "mezinárodní společenství" to zlrátka neakceptuje, protože si to nikdo sodný přát nebude. Narozdíl od Kosova. Kdyby neměla SRN své historické zájmy na Balkáně a kdyby USA nezmenily názor (zpočátku 90. let totiž podporovaly integritu Jugoslávie), Kosova by se nezastal nikdo a samo by bylo jednou z řady horkých enkláv na světě, které se snaží odštěpit od mateřského státu.

    Navíc Albánci svůj stát už dávno mají pokud se nemýlím. Ale asi to stejně nemá cenu vytahovat, protože jste tu už jednou tvrdil, že velkoalbánský nacionalismus je narozdíl od toho velkosrbského v pořádku...

    OdpovědětVymazat
  8. OS, je zásadní rozdíl mezi tím chtít spojit všechny Albánce do jednoho státu a mezi tím utlačovat všechny nesrbské národnosti v žaláři národů s krycím názvem Jugoslávie.

    OdpovědětVymazat
  9. Ano, o problému, jímž je Naša stvar, jsem psal již před rokem.

    Proč, Kapitáne, tak usilovně opakujete srbskou propagandu o ledvinách? Tomu říkáte kritické myšlení? Vždyť jste obětí té nejprimitivnější propagandy, jak papouškujete její bláboly.

    OdpovědětVymazat
  10. GP: Není. Chtěl bych vidět, jak byste se tvářil v situaci, až by nějaký chytrák v Moskvě začal hlásat sjednocení všech Rusů do jednoho státu. Přece by to bylo něco zcela jiného, než "utlačovat všechny NERUSKÉ národnosti v žaláři národů s krycím názvem SSSR."

    Nebo snad ne??

    OdpovědětVymazat
  11. Ano, potvrdilo se to, co jsem psal opakovaně již v minulosti. Mezinárodní právo veřejné není v mnohém právo a ICJ je čistě politický orgán.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>