11. července 2010

Příčiny dnešní krise

Liberál Frits Bolkestein: "V Nizozemsku i jinde lidé říkají, že příčinou je nepodložená víra v trhy. Podle mého názoru nesou na prvním místě odpovědnost vlády. Zaprvé má být předmětem zájmu vlád takový zdroj mezinárodní nerovnováhy, jako je dvojí deficit v USA (fiskální a obchodní – pozn. red.). Zadruhé americká centrální banka snížila úrokové sazby na jedno procento, když měla být čtyři procenta, a vytvořil nadměrnou likviditu. Zatřetí americká legislativa nařizovala bankám, aby půjčovaly peníze lidem, kteří si chtějí koupit dům, přestože třeba nepředstavovali dobré úvěrové riziko. Takže vláda intervenovala na realitních a úvěrových trzích. A samozřejmě bankéři se chovali špatně – státní orgány jim to umožnily. Takže myslím, že tvrdit, že za to může nepřiměřená důvěra v trh, je nesprávné a krátkozraké."

4 komentáře:

  1. Co to mají být za pohádky, kde vidíte rozpor v jejich jednání? Obě dvě instituce jsou ovládány tou samou superelitou, nebo jak říká Keller, diskrétní elitou. Vláda US podporovala nesplatitelné dluhy proto, aby tvůrci peněz mohli dál vydávat své bezcenné papírky a mohli za ně dál inkasovat skutečné hodnoty. Toto byla objednávka bank a věřitelem byl nechtíc daňový poplatník. V US už nebylo komu (jen trochu solidnímu) půjčit, všichni normální už měli půjčky. Vše měl skrývat nepřehledný systém nenápadně distribuované rizika. Kdy to bylo v míře malé, nic se nestalo, jenže pánové překročili mez stability a všechno se zhroutilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Jde o to, že příčinou dnešní krise nebylo selhání trhu, jak tvrdí levice, nýbrž selhání státu.

    Trh nikým ovládán není; ten se ovládat nedá. Můžete ho maximálně regulovat, tj. snažit se posouvat tam, kam chcete. Ale moc to nefunguje, je to spíše zaříkávání než nějaké ovládání.

    Co jsou skutečné hodnoty? Investice? I hodnota investic prudce klesla.

    OdpovědětVymazat
  3. >jak tvrdí levice, nýbrž selhání státu.

    Ještě jednou Petersi, státy jsou ovládány úzkou globální elitou. Říkat, že je něco chyba "státu", to je opravdu zavádějící. Zeptejte se paní Radičové, ta vám to vysvětlí lépe.

    Co se týká levice na Západě, žádná skutečná neexistuje. Zavřeli by je asi do týdne:) Nikdo nemá přímo v programu dosažení rozumné rozdělovací funkce bohatství a zákaz transferu bohatství z míst vzniku do globálních center.

    >Trh nikým ovládán není; ten se ovládat nedá.

    A vidíte, dá. Jak předvedli zcela názorně soudruzi z USA, trh lze zničit a ještě na tom elita vydělat. Nakonec to sám tvrdíte, stát udělal chybu a na trhu se stalo to a to :) I negativní vliv je řízení:) A pokud tisknete peníze, můžete (skoro) všechno.

    OdpovědětVymazat
  4. Kapitáne, klidně si zastávejte spiklenecké theorie; já však dávám přednost Occamově břitvě.

    Was ist das "skutečná levice"? Kdo kádruje levici na "skutečnou" a "neskutečnou"?

    Nikdo nemá přímo v programu dosažení rozumné rozdělovací funkce bohatství a zákaz transferu bohatství z míst vzniku do globálních center.
    To byste se divil. Zkuste u Bobošíkové a spol.

    A vidíte, dá.
    Vidím, že nedá. Soudruzi z Wall Streetu chtěli toxickými úvěry poručit větru dešti, ale trh jim ukázal, že věčně se na něj vyzrát nedá: Bublina praskla. Přečtěte si Klausův článek, poučíte se.

    Nakonec to sám tvrdíte, stát udělal chybu a na trhu se stalo to a to
    Tak to jste mne dost podstatně nepochopil. Já tvrdím: "stát udělal chybu a trh to vyhodnotil tak a tak."

    I negativní vliv je řízení:)
    Pak ten pojem zahrnuje úplně cokoliv a je zcela bezobsažný. Já dávám přednost takovému významu slova "řízení", jak jej chápou všichni, tj. "ovládání". Nějaké nesmyslné předefinování je pouze matení a úmyslná snaha o ztrátu poruzumění.

    A pokud tisknete peníze, můžete (skoro) všechno.
    Pokud tisknete příliš peněz, máte jen inflaci a nic jiného. Znovu opakuji, že na trh se vyzrát nedá.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>