17. listopadu 2007

Řecko-křesťanská civilisace

Zatímco propagandistický termín "židovsko-křesťanská kultura" je v plné síle, obdobný termín "řecko-křesťanská civilisace" se téměř nepoužívá. Jednou z mála výjimek je rozhovor s Oldřichem Matouškem nebo projev kyrenajského biskupa.

6 komentářů:

  1. Pojem "řecko-křesťanská civilisace" opomíjí přínos Říma např. na poli práva. Proto bych volil termín "anticko-křesťanská civilisace". A ani ten nezahrnuje přínos keltsko-germánského živlu, jehož mentalita byla IMHO při formování raně středověké společnosti (feudalismu, vím, že nemáte rád ten pojem, i když nevím proč) velmi výrazná.

    "Řecko-křesťanská civilisace" je základem kultury pravoslavných zemí. "Židovsko-křesťanská civilisace" je správný název pro kulturu Západu od cca 1700 do konce 19.stol. Plusminus, na detailech se možná nedohodneme.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, Řecko-křesťanská mentalita se drzi na svem a jsou velici kritici Globalizace, neboli NWO.

    http://www.truthinmedia.org/TruthinMedia/Columns/new-dawn-7-2k.html

    OdpovědětVymazat
  3. Ani jeden pojem není správný, neboť stačí prostá "křesťanská civilisace", což je synthesa židovství a hellenismu, přičemž hellenism již inkorporoval římské prvky.

    OdpovědětVymazat
  4. Hellenism inkorporoval římské prvky??? Nebylo tomu náhodou opačně?? Aspoň v dějinách umění se hellenismem označuje období po r.400 př. Kr. do cca r.O Nakonec i Byzantinci nazývali sebe sami Rómaioi a teprve za palaiologovské renaissance si začali říkat Hellenes.

    OdpovědětVymazat
  5. Osobně používám temín "evropská civivizace" či pro její část "západní civilizace"

    OdpovědětVymazat
  6. Nemyslel jsem tím synkretický hellenism před Římem, nýbrž hellénství (či jak to nazvat) během a po Římu. Jeho produktem jsou Ρωμιοσύνη, jak správně uvádíte.

    Za palaiologovské renaissance? Tak o tom jsem neslyšel. Podle mne jsou opět Hellény až od 19. století.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>