17. března 2009

Václav Bělohradský o společnosti konzumu

Filozof, sociolog a politolog Václav Bělohradský (navazujícím ve svém díle na Husserlova a Heideggerova žáka Jana Patočku) vypráví v tomto zajímavém rozhovoru o součásné společnosti konzumu. Vybral jsem pár úryvků:
To, co si dneska říká levice, je pravice s pozlátkem žvástu o sociálním státu.
My Evropané jsme jen lidi, gens v [americkém] impériu, ale měli jsme šanci být populus v Evropě. Rozšířením jsme ji však promarnili, protože noví členové EU jsou proti politické Evropě, chtějí raději být gens pod ochranou imperiální moci Světového Demokrátora.
Za přívlastkem neideologický se schovává vůle odpolitizovat výkon moci a to znamená vždy jen jedno: tím, že vyhlásím hlediska svých odpůrců za „ideologická“, mohu obejít hledání konsenzu ve veřejném prostoru pro hlediska, která já sám hájím jako hlediska Celku. Demokratická politika je boj o hegemonii, a to znamená, že různé části společnosti mezi sebou bojují o právo vyhlásit své instance za legitimní z hlediska Celku, vystupovat jako lid, demos. Pojmy, jako pravda, dobro, řád, právo, krása, jsou vždy jen dočasnou vítěznou inkarnací hegemonií; jsou to úspěšné rétoricko-mocenské konstrukce, které reprezentují hledisko Celku v určité konstelaci. Každá nová hegemonie vyvrací hegemonii starou, je výsledkem politického boje, střetu mocenských strategií. Nepolitičnost je vždy podvod — předstírá se, že pravda (hlavně garantovaná mašinérií vědy), tělo, moralita, krása jsou nepolitické pojmy, že mají svou věčnou esenci.
Update: Brilantní esejí k zamyšlení od V. Bělohradského je i "Soumrak multikulturalismu", dostupná zde.

16 komentářů:

  1. Pojmy, jako ... právo ... jsou vždy jen dočasnou vítěznou inkarnací hegemonií; jsou to úspěšné rétoricko-mocenské konstrukce
    Něco podobného jinými slovy vyjádřil Radim Lhoták, ale TP prskal, že tomu Lhoták nerozumí...

    V.B. píše výborně a i když ne vždy se vším souhlasím, čtu ho s potěšením. Do české společnosti a jejích politických postojů nevidím tak dobře, ale v mnoha ohledech jsem nabyl stejných dojmů, jaké vyjadřuje on. Ovšem většinou se ty processy (např. náhrada loga logy) vyskytují v celé současné západní společnosti a mohu je potvrdit i v Holandsku; nepochybně to bude platit i v USA.

    OdpovědětVymazat
  2. Jen poznamenávám, že tento blog klouže doleva takovým tempem, že do roka a do dne překoná Britské listy.

    OdpovědětVymazat
  3. Předpokládám, že jste tím chtěl říci pane Pecino, že je to mimo jiné díky mému "podvratnému" vlivu? ;-) Ano, Bělohradský je "embedded liberal" typu Charlese Taylora, stojí pevně v idejích "Nové levice", ale nevidím na tom nic špatného. Některé názory mi od něj připadají zajímavé, některé méně. Stejně tak se někomu bude pozdávat, někomu vůbec, co je dle mého jisté je, že jeho dílo stojí za diskusi. Tak jsem zatím chápal i cíl tohoto kolektivního blogu, pokud Peters řekne jinak, samozřejmě se přizpůsobím, případně zvážím další činnost.

    OdpovědětVymazat
  4. Vůbec ne v důsledku vašeho vlivu, ani kvůli publikaci Bělohradského. Je to obecné konstatování, které jsem možná měl směřovat do obecné diskuse.

    OdpovědětVymazat
  5. Alkibiade, nijak se vyjádřením Tomáše Peciny neznepokojujte. Tomáš Pecina má vlastní blog a na něm vlastní redakční politiku. Zde jsme otevřeni všem, kteří chtějí slušně diskutovat. Vůbec nezáleží na tom, zda jde o demokrata, fašistu či kommunistu.

    Já Vám, Alkibiade, za Vaše texty děkuji. Jsou pro LW velikým přínosem.

    OdpovědětVymazat
  6. publikujes Bělohradského= klouzes doleva
    zverejnis jineho klouzes kam?
    poslechnete si toto a porovnejte s Belohradskym:
    Limbaugh
    uplne vpravo?
    nebo podle reakci potlesku jako drive na zasedani UV KSC ? kdo ma vydrz poslechni i dalsi dily.

    Neslo by to alespon zde na teto urovni prestat znamkovat ?

    klouzes doleva? klouzes doprava? klouzes do pekla ? klouzes spravne ?
    tento je moc vlevo, tento moc vpravo, tento populista, tento takovej, tento makovej,...
    Do prdele s takovym znamkovanim
    Muzete se alespon na necem(treba i nesametove) shodnout?
    Nebo jste uz z toho Sametu tak zblbli, ze jste rozhadani vod sklepa az na pudu?
    Mozna ze za tech 20 let Sametu Vam to uz preslo uz i do genu :-(

    OdpovědětVymazat
  7. Klouzejte si, kam chcete, jediný problém je v tom, že LW nebudu číst, protože pro mě přestala být zajímavá. Ano, jistě, mám svůj blog a svou redakční politiku, takže žádná škoda.

    OdpovědětVymazat
  8. ale pane TP, co nejsirsi spektrum nazoru je preci idealem kazdeho serveru ci ne ?
    A beh zivota a vyvoj se nezastavi, za par let budou i ceske servery plne jeste sirsi skaly nazoru, tak jak to vidim na tech vedenych v anglictine. Mimo vzdelanych jedincu Cikanskeho ethika se tu patre objevi dalsi NovoCesi jako Vietnamci, Cinane a dalsi Asiate, ziji pry v CR tisice Emericanu, i taci mohou prijit, stupnice pohledu, postoju, nazoru se bude jiste rozsirovat. Nemyslim ze je to spatne, jen si z toho vybrat to nejlepsi. Proti nekterym nazorum, ktere se tu v budoucnu mohou objevovat, muze pak byt Belohradsky podla vaseho trideni mozna sotva stred?

    Vsiml jsem si pane TP, ze proti nekterym debaterum na LW mate sve vyhrady. Ja chapu postoj ktery ma GP. I obcasny neslusnak MM kdyz sve osobni vypady udrzi na uzde, dokazuje ze to mlady muz ktery umi pouzivat horni polovinu hlavy a i kdyz v mnohem nesouhlasim je to dobre cteni kdyz slusne:-)
    Myslim ze neni vetsi nuda nez kdyz se sejde skupina stejne smyslejicich jedincu:-(
    Ale OK mozna Vy mate na "pestrost nazoru" jiny pohled:-)
    Neberu Vam ho, jen si myslim ze i pro Vas je na tomto Blogu mista dost, i vedle nazoru V.Belohradskeho:-) Pokud ovsem pritomnost Belohradskeho je pro Vas zcela neprijatelna, GP asi tezko bude chtit menit svoji "redakcni politiku" aby Vam vyhovel.Plati, ze dobre debatery je skoda ztratit
    howk

    OdpovědětVymazat
  9. Opakuji, že Bělohradský mi nevadí, naopak např. jeho postoj ke konsumerismu je blízký mému konservativními náhledu.

    Spíš jsem si povzdechl nad celkovým trendem; posun začal zřejmě v okamžiku, kdy se Peters vloni v létě začal zastávat utlačovaných palestinských teroristů.

    OdpovědětVymazat
  10. Ad Astr:

    Jdete na to špatně, to musíte podpořit právní argumentací, třeba takhle:

    Myslet se smí, zaručuje to Ústava ve čl. 2 odst. 4 Každý občan může činit, co není zákonem zakázáno,

    Kromě toho je to dáno přirozeným právem, protože Stvořitel nám dal hlavu nejen na nošení klobouku.

    Vy však můžete nadále zůstat při věčné repetici moudrostí ze Svobodné Evropy a nikdo vás k tomu nebude nutit, což vám rovněž zaručuje čl. 2 odst. 4 Ústavy:

    nikdo nesmí být nucen činit, co zákon neukládá.

    OdpovědětVymazat
  11. to Jan:
    ...tento zpusob argumentace, zda se mi ponekud podivny.... :-)

    ("Tento způsob léta zdá se mi poněkud podivný," konstatuje ve Vančurově Rozmarném létu Josef Hrušínský...)
    Ale na druhe strane takto krasne hruzne definovany"pravni stat" muze vysvetlovat, proc nekteri lide utikaji uplne nekam jinam:-(
    Jedni emigruji do jinych zemi v blahove nadeji, ze to tam bude jinak, lepe a radostneji, jini pro jistotu az do pralesa, na opustene ostrovy, hlavne co nejdale od mist, kde na FSECHNO je pamatovano zakonem.
    A bude pry hure:-(
    A opustenych mist stale miste :-(
    Vlastne tem uplne nejmladsim ty jejich svetle zitrky, ktere se rysuji velice tmave, vubec nezavidim.

    OdpovědětVymazat
  12. Re: TP

    Tento váš názor vyplývá ze všeobecné neinformovanosti, která v ČR o Israeli a Palestincích panuje. Co je horší - váš vlastní postoj je jasným důkazem, že chcete být neinformován.

    OdpovědětVymazat
  13. Mně rovněž uniká ta rovnice "podpora Palestinců = levičáctví". S tím jsem se mimo ČR nesetkal. Hloupí fašisté z NP tohle hlásí z posice Pavlovových psů: komouši podporovali Palestince a byli proti Israeli => kdokoli to má stejně, je komouš (a samozřejmě antisemita). Nevím, na čem basíruje tohle přesvědčení TP...

    OdpovědětVymazat
  14. Jde o jakýsi mikrokonsensus, názorový referenční rámec, který v komunitě vznikl a který způsobuje, že themata i diskuse začnou být zajímavá jen pro ty, kteří tento rámec jsou ochotni sdílet. Pravidelným průvodním znakem je, že oběti tohoto posunu si samy nejsou ničeho vědomy: příkladmo zeptáte-li se Čulíka, vydává-li levicový list, popře to, protože sám je přesvědčen, že BL jsou vyvážené. Tolik na vysvětlenou.

    OdpovědětVymazat
  15. TP: Možná, že velké množství zastánců Palestinců má humanitární důvody, ale co třeba takový Ron Paul nebo Patrick Buchanan? Ti s invazí do Gazy nesouhlasili, ale těžko bych si o nich troufl tvrdit, že si "nejsou vědomi svého levičáctví".

    OdpovědětVymazat
  16. ale co třeba takový Ron Paul nebo Patrick Buchanan?
    ---------------------------
    cha cha cha
    Predevsim se zamyslete nad tim zda Vase stredoevropske a jeste navic sametove skatulkovani a znamovani kdo levy kdo pravy lidem z jinych koncin sveta neco rikaji. Je to Vase specialita, ze kazdy postoj okamzite a jaksi automaticky oznamkujete dle Vas spravnou cedulkou. Vetsina sveta to nedela. Povazovat nekoho za blba ci nesouhlasit s jeho nazorem ci jakokoli jina vyhrada jinde ve svete neznamena ze k tomu nutne musi byt jeste oznamkovani jak je to leve ci prave. V CR to patri k sametu zcela neoddelitelne. Ale mozna mate pravdu a jste predvoj lidstva, az pravda a laska zvitezi na celem svete, pak i zbytku sveta bude pravoleve jasno:-)
    A jeste vice je treba mimo levopravosti take znamkovat pro ci antisionisticky, pro ci antisemitsky, antiarijsky, a take pridat ke vsemu kam jen anti jde to nalezite a zduraznene predsadit. Dalsi krok k dalsimu lepsimu roztrideni, porozumneni a nakonec az k te pravde a lasce na vecne casy.
    Amen.
    Ano, jak jinak nez Gotham :-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>