19. září 2009

Konec radaru

To, co bylo naprosto jasné již v polovině roku 2008, tedy, že novým presidentem USA bude Obama a že radar odpíská, se naplnilo až s ročním zpožděním. Jediné, čemu na tom nerozumím, je, že Obamovi trvalo více než půl roku, než to veřejně přiznal.

Co dál? Nejlépe to vystihl Václav Havel: "Zda má Amerika budovat protiradarový systém, kde má tento systém být, zda nebude moc drahý, zda má být součástí sil NATO, to jsou otázky, jimiž se američtí odborníci trápí leta letoucí. Mně tolik netrápí jejich trápení. Jistě vědí, co dělají. Co mě na tom od začátku zajímalo, bylo něco jiného. Podle mne to byl problém česko-český. Byla to otázka, co zvítězí, zda zahraniční politika založená na solidaritě, na spojenectví, na vůli vzájemně si pomáhat, anebo česká vyčůranost. Pokud jde o Rusko, domnívám se, že mu je vpodstatě jedno, jestli ta koule v Brdech bude, či nebude. Rusko nás zkouší. Zkouší, jak moc se ho bojíme. Je škoda, že tuto zkoušku nemůžeme absolvovat až do konce."

Co se týká Topolánkova fantasírování o kompensacích: Dohoda mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými o zřízení radarové stanice protiraketové obrany Spojených států v České republice (anglicky, PDF) byla podepsána s výhradou ratifikace: "This Agreement is concluded for an indefinite period and shall enter into force thirty days following the date of the later of the written notifications by which the Parties inform each other that all their internal procedures necessary for the entry into force of this Agreement have been fulfilled." (český překlad od nějakého tatara: "Tato Dohoda se sjednává na dobu neurčitou a vstoupí v platnost třicet dnů od data pozdějšího z písemných oznámení, kterými se strany vzájemně informují o splnění všech svých vnitrostátních postupů potřebných pro vstup této Dohody v platnost.")

To znamená, že ačkoliv je tato smlouva platná, není účinná a nelze podle ní postupovat. Jakékoliv kompensace proto nepřipadají v úvahu, protože ČR smlouvu ratifikovat nehodlala. Rusům jsme se nabídli sami, bez vážného pokusu o opak.

Jak napsal Bohumil Doležal: "Proboha, kdo tady koho zradil? Když někdo opravdu a upřímně chce, aby mu bylo pomoženo ze strany toho, kdo na účinnou pomoc má, musí si o to umět dostatečně silně a přesvědčivě říci. Je to důležité už jen proto, že žádost o pomoc toho, od něhož ji chceme, vždycky trochu obtěžuje, a je krajně nešikovné mu dávat alibi k nemravnému chování. Spojené státy na rozdíl od jiných zemí dosud nikdy neodmítly pomoc tomu, kdo si o ni dokázal silně a přesvědčivě říci. Je třeba s lítostí konstatovat, že v tomto případě se o ni silně říci ani náhodou nepovedlo.

A taky žádný ruský veletriumf se nekoná. Co se vlastně stalo? Veřejnost jedné malé, nepříliš významné země dala dostatečnou většinou najevo, že na sebe raději nebude příliš upozorňovat, aby nepřitáhla hněv mocných (ať už ze středního a dálného Východu nebo z blízkého zahraničí). Blízké zahraničí svůj vliv v této malé a nepříliš významné zemi (a ne v Evropě, na Západě, na zeměkouli nebo v universu, o Poláky například netřeba se bát) nepochybně posílí. Většině to přinejmenším nevadí. Menšina (ke které se hlásím) to musí vzít na vědomí. To neznamená, že by neměla dělat všechno pro to, aby podobná rozhodnutí do budoucna zvrátila. Smutnou skutečností je, že to nejspíš bude dělat za dosti ztížených okolností. Buďme realisty a nepropadejme brečtivé hysterii, ta nám nepomůže."

116 komentářů:

  1. No vidíte, já bych to viděl spíš tak, že náhoda chtěla tomu, že USA víceméně finančně zkrachovaly. V tom jim spojenectví pražských darebáků nepomůže.

    OdpovědětVymazat
  2. Proboha. Radarová základna stojí naprostý pakatel; tu by USA utáhly, i kdyby byly úplně na huntě.

    OdpovědětVymazat
  3. Radarová základna je součástí ambice dominovat světu. Sama o sobě není k ničemu.

    OdpovědětVymazat
  4. Havel si mysli, ze slo o neco jineho:
    "Rusko odporem k radaru protiraketového deštníku USA zkoušelo, jak moc se ho Češi bojí, myslí si někdejší český prezident Václav Havel. Na rozhodnutí vlády prezidenta Baracka Obamy radar nevybudovat jej mrzí především to, že Česko nyní zkoušku nemůže absolvovat až do konce. "
    http://web.volny.cz/noviny/zdomova/clanek/~volny/IDC/117624/havel-rusko-radarem-zkousi-zda-se-ho-cesi-boji.html

    OdpovědětVymazat
  5. Byla to naše pojistka proti Rusku. Nyní nemáme zase nic. :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Jerry, nic proti, ale Havla jsem v plném znění citoval již v článku, a to bez zbytečného přežvýkání nějakým novinářem.

    Nepřijde Vám absurdní, že text, který se skládá z tuctu vět, nějaký pisálek natáhne na rozsáhlou zprávu?

    OdpovědětVymazat
  7. Ja to mela byt pojistka proti Rusku, kdyz byl duvod oznamen, ze slo o ochranu proti Iranu a severni Koreji? Ze by nam opravdu lhali?
    Myslim, ze prave radar slouzil k iritaci Ruska a ozivil studenou valku.
    Od te doby Rusko zase leta kolem sveta s tezkymi bombardery atd.

    Clanek o Havlovi me spis vzal tim, ze jako clovek ve svete znamy hrdina Sametove revoluce, jede proti vetsine lidu. 70, dokonce snad az 80% lidy bylo proti radaru.
    Existuje pruzkum nazoru Cechu o politice statu Izrael?

    OdpovědětVymazat
  8. Co napsal poněkud slepotou zasažený Mr. Doležal, je celkem jedno. Obama s lehkostí a elegancí poslal ke dnu veškerý svůj vlastní kolaborantský dobytek, kterého je plný český parlament. Ukázal, že tito poskoci pro něj nemají ani cenu uhlíku, z něhož jsou splácána jejich těla. Prostě po obědě zavolá spícímu Fischerovi, že se rozhodl jinak a v kolonii se rozpoutá mediální spartakiáda. A nekonečný zástup ignorantů o tom na síti pěje zasvěcené články.

    Obama, naštěstí pro české očany, udělal ze zdejších proamerických slouhů idioty. I když tak učinil z neznalosti, ignorance a falešné jistoty bývalé supervelmoci, budiž pochválen.

    OdpovědětVymazat
  9. Především souhlas s posledním Cnemovým odstavcem!

    Možná, že Obamovi někdo přeložil nadávky, kterými ho častovali čeští proradaristé na Nevidetelném Psovi... ; )

    Zadruhé: Radar nebyl žádnou pojistkou proti Rusku. Žádnou. Jednak je absolutní bezpečnost nezaručitelná, jednak od Ruska vojenské nebezpečí nehrozí a pokud může Rakušan, nebo Ital klidně spát, aniž by se hystericky bál Ruska, může klidně spát i Čech. Pokud si myslíte opak, doporučuji terapii - je to národní psychóza.

    Obranný systém, jehož součástí byl radar, a který navrhoval Bush, nebyl levný. Systém pry ještě nebyl ani plně vyvinut. Proslýchá se dokonce, že v rámci nového systému snad budete mít přímo rakety!

    Na zavěr, nezlobte se, ale zvenčí skutečně vypadají zhrzení stoupenci radaru jako banda hysterických antiami.

    OdpovědětVymazat
  10. Kapitáne, Vy jste navěky uvízl v roce 1968 a dosud jste nepochopil, že neutralita má význam pouze v případě, že je garantována. Nastudujte si laskavě dějiny Belgie, jak to vypadá, když neutralita respektována není.

    Obama se vzhlédl v FDR a kamarádí se s Putinem stejně, jako se FDR kamarádil se Stalinem. Dopadne to stejně a my musíme bohužel počkat na nového Trumana, který napraví chyby, jichž se naivka Obama dopustil z neznalosti historie vlastní země.

    OdpovědětVymazat
  11. No Guyi...vy jste zase zamrzl před 92...s tím vaším ruským, za SSSR neustále zaměňovaným strašákem :-)

    Mimochodem, ten radar...podívejte se na zeměkouli kde jsme my, kde je Írán (jakožto oficiální zdroj nebezpečí...o KLDR se snad bavit nebudeme a o raketách středního dosahu dodaných Hizbulláhu tuplem ne), kdy by radar mohl nejdříve vystřelenou raketu vůbec zjistit, kdy by ji jím naváděné střely mohly nejdříve zasáhnout (pokud by celý systém fungoval, což zatím moc ne...ale to je řešitelný technický problém)...celé je to od začátku velmi pochybné.

    OdpovědětVymazat
  12. ad A. J. Na to odpověděl již Bohumil Doležal: "V zahraničněpolitické oblasti se českým politikům podařilo otrávit Američany natolik, že rezignovali na projekt protiraketové základny, který by býval měl pro malé středoevropské země tu druhotnou výhodu, že by jim byl poskytl jakés takés krytí v případě nemístných ruských imperiálních ambic (na zemi, kde jsou americké vojenské základny, jakkoli mrňavé, se útočí hůř než na takovou, kde nejsou)." K tomu není potřeba nic dodat.

    jednak od Ruska vojenské nebezpečí nehrozí

    Aha. Ještě, že to víme. Teď jde jen o to, zda to ví také v Moskvě.

    pokud může Rakušan, nebo Ital klidně spát, aniž by se hystericky bál Ruska

    O annexi Itálie blouznil jen Lenin, ale opravdu jen blouznil. Statečné Rakousko se ubránilo. Na rozdíl od neschopných čs. politiků.

    může klidně spát i Čech.

    Na rozdíl od Itálie i Rakouska, si tady Rusko 40 let dělalo, co chtělo, a 20 let nás vojensky okupovalo. Od roku 1968 se vzdálenost mezi Prahou a Moskvou nezměnila ani o milimetr.

    Obranný systém, jehož součástí byl radar, a který navrhoval Bush, nebyl levný.

    Odpovídám s Havlem: Co je nám po SDI? Podstatné je pouze to, že nás Obama předhodil do zájmové sféry Ruska za tak illusorní hodnotu, jako jsou dobré vztahy s Ruskem. Ty byly za Jelcina výtečné a jak rychle to vzalo za Putina konec.

    „Obama chce ruskou pomoc s Afghánistánem a Íránem a ponechává na Evropě, aby vyřešila své vlastní vztahy s Moskvou, od energetické bezpečnosti po historické křivdy.“ To je exemplární případ mnichovanství. Fuj.

    Je mi líto, ale zahraniční politika demokratů je jedno velké fiasco. Pro Evropu je vždy lepší, když je presidentem republikán.

    OdpovědětVymazat
  13. ad Yamato. Jak se liší Rusko od SSSR? V tom, že v SSSR vládli kommunisté a v Rusku vládne Putin? A co má být? Německo za Hitlera snad nebylo Německem? A nějak jsem nepostřehl, že by se Rusko vzdalo těch území, které mu Stalin vybojoval.

    Zkrátka a dobře, rozlišovat mezi Ruskem a SSSR znamená skočit na dobový Leninův trik a prokázat hlubokou naivitu. Dokonce ani v Rusku takoví prosťáčci nejsou.

    O Persii vůbec nejde (myslím ČR; americké zájmy jsou mi ukradené). Jde o Rusko.

    OdpovědětVymazat
  14. Tak nevim, koukám na mapu a divím se...a Stalin asi taky.

    Jde o Rusko? Ale dobře, dejme tomu...proč ale ty pro jen trochu znalé věci zjevné lži o ostřelování Evropy raketami z Íránu, raketami z KLDR a pro opravdové prosťáčky i raketami Hizbulláhu, propašovanými tam z Íránu (Kassám nebo Šaháb, to je jim jedno).

    OdpovědětVymazat
  15. Věřím tomu, že Bush sledoval zajištění se proti Persii. Ale do toho nám nic není, nám by radar vojensky nesloužil. Pro nás měl význam čistě symbolický, jako znak toho, že zde Rusům pšenka nepokvete.

    OdpovědětVymazat
  16. Jenže ze zcela zřejmých fysikálních příčin je radar umístěním u nás proti raketám z Íránu přinejmenším extra nevýhodně umístěn.

    OdpovědětVymazat
  17. Ne, ze všech map vysvítá pravý opak.

    OdpovědětVymazat
  18. Re: Guy Peters

    Máte mlhu před očima a Vaši idolové, včetně Doležala, jsou idioti. Obamův systém má být v provozu před původním termínem Bushova radaru a možná, že u vás budete mít dokonce rakety. Tuto zprávu o radaru většina pro-radarových fanatiku, včetně Vás, zcela ignoruje. Chápu, že je jednodušší si hystericky lhát o tom, že Vás Američané dali do ruské zóny...

    A Republikáni byli vždy pro Evropu lepší? Myslím, že by s Vámi většina Evropy nesouhlasila. Vy jste se díky Bushovi stali klínem, kterým Evropu spíše rozděloval. Možná, že to bylo pro NÁS prospěšnější, ale rozhodně bych jako Evropan nechtěl být v Evropě součástí státu, který je pátou kolonou USA...

    OdpovědětVymazat
  19. Hlavni bod celeho argumentu je, ze Iran a s. Korej byla nesmyslna lez.
    Chcete dale jednat s lharem? Vetsina lidi by byla velice opatrna.
    Zde jde o pripadny konflikt mezi Iranem a Izraelem, do cehoz se Cesko nemusi plest.
    Navic pochybuji, ze by se Iran odvazil hazet atomovky na Izrael, ktery jich ma (a nepriznal) nekolik stovek!

    OdpovědětVymazat
  20. Otazka pro zastance nazoru ktery zde presentuje GP.

    Kdyz radar a rakety v CR a Polsku jsou zarukou ochrany pred "Ruskym" nebezpecim, v pripade ze budou rakety a radar postavene ve stredoamerickych republikach Cinou ci Ruskem, ty take budou zarukou jejich bezpecnosti? Malych stredoamerickych statu, ci tech kdo to tam nainstaluji?

    Jen prosim ne odpoved, ze v pripade Emerickych raket plati
    Quod licet Iovi .... celosvetove a v pripade CR obvzlast:-(

    ------------------------------

    OdpovědětVymazat
  21. a jeste GP:
    Pro nás měl význam čistě symbolický, jako znak toho, že zde Rusům pšenka nepokvete.

    to by nebyla zaruka, to by byla predevsim paradni kamuflaz toho ze si Rusove delaji v CR co chteji, obchodne.
    Zabrante jim nejak jinak nez radarem aby Karlovy Vary bylu neruske, abyste nebyli pod jejich "byznysovym diktatem".
    To je ta soucasna podoba Vasi nove Ruske okupace, radarem to nezakamuflujete !

    Jestli vidite opravdu vazne nebezpeci, chrante se zavislosti obchodni, vojenska invaze z r.68 se opakovat nebude s jistotou vetsi nez malou.

    OdpovědětVymazat
  22. Obavy zlodějů a grázlů z české pravice mají samozřejmě důvody především vnitropolitické, a proto je naprosto jedno jestli americká vojenská zařízení jsou zaměřena proti Rusku či KLDR. Slibují si od toho, že je neopustí náladový feudální pán, který již na lecjakého satrapu zanevřel. Tyto jejich regionální figurky nekončí příliš dobře.

    http://www.youtube.com/watch?v=AYTwSBndv34

    OdpovědětVymazat
  23. "Otazka pro zastance nazoru ktery zde presentuje GP."

    Zdá se mi, že GP je zde v tomto osamocen Astře.

    Takové vidění geopolitických vztahů GP ražení je značně zjednodušené, zdá se mi, že vidí svět jako neustále tíhnoucí k jakémusi manicheistickému bipolarismu, kde se neustále srážejí modří (hodní) a rudí (ti zlí) a my, lidé v Evropě, viděni tímto objektivem zřejmě jako roboti nemající možnost vlastní historické volby, si musíme tuto dynamičnost sil uvědomit a přidat se na správnou stranu (samozřejmě tu modrou). Takové tvrzení mi svým dogmatismem a potíráním otevřenější nátury člověka připomíná historický materialismus, s tím rozdílem, že pro nás nemusí vždy skončit dobře (v případě porážky "hrdinných" energií sršících radarových kolaborantů).

    Marginalizujete vnitropolitickou situaci zemí (spojení SSSR-Rusko zde je, ale zhola ne do epických rozměrů ideologické jednoty, do kterých se to zde snažíte rozdmýchávat), přehlížíte nastávající polarizaci světového řádu (USA mají finanční obtíže, Čína a Indie naopak soutěží o strategicky výhodné pozice v jižní Asii, vývoj jednotné evropské geopolitiky je blokován bandou fanatiku, jenž má vlhké sny o suverénním státu, a proto si zvýšení jeho bezpečnosti nedokáže představit jinak než rozvracením kontinentu a šplhem do modré zadnice, Rusko je v procesu radikálního redukování počtu své armády, obzvláště vojáků z povolání, obrovské množství kapitálu na obou stranách Rusko-Evropa pochází "z druhé strany" atd.) a aplikujete dvojí metr, o kterém jsem zde už hovořil (lidem může být jedno, jestli jsou okupováni vojsky modrými i rudými, jelikož se k nim jedni i druzí budou chovat se stejnou arogancí a přehledem, akorát skupina ideologických nadšenců, tedy tentokrát z té "správné" strany, se bude vzájemně poplácávat po zádech, že jsme tyranizováni za ty "správné" ideály).

    OdpovědětVymazat
  24. bohuzel neumim se zorientovat, neb "doma" neziji, ale zjednodusene receno rozpor mezi 70 % proti cizim zakladnam a 30 pro se mi jevi tak, ze onech 70 se domniva ze jak to slo 20 sametovych let bez cizich vojsk bylo spravne a dobre a melo by to tak pokracovat dal. Naopak 30 se domniva ze "cosi" se zmenilo a pritomnost velmoci je treba.
    Ja nevidim co se jinak zmenilo na stavu kdy behem "sametu" byla republika rozebrana ci zprivatisovana a sfery byly prerozdeleny a o tom ze by to mel ci chtel nekdo vojensky pozmenit nevidim zadnou hrozbu.
    GP a 30 % naroda patrne ano, jinak by se tak vehementne programu nezastavali.
    Z ceho opravdu maji obavy? Ze dalsi mesto dopadne jako K.Vary? Ze Ruzyne bude Ruska? Kdyz se k vam namontovali ruzni Namurove, to nebyly zpravy spatne az jobove?
    Radar by zabranil dalsimu prerozdeleni CR? Rusky kapital by se prestal angazovat v CR?
    O pohybech financi ktere dnes hybou svetem a rozhoduji o deni ve svete rozhoduji vojenske zakladny jak velkym vlivem, ze prave Vasich 30% bylo presvedceno o uzitecnosti zakladny pro CR? sorry mozna proto ze dlouho mimo, pripadaji Vam moje otazky divne, ale ja to Ruske nebezpeci dnes stale jeste nevidim, ale ze odjeli na tancich a prijeli do CR na byznysovem koni vidi cely svet. Zakladna nezakladna.

    OdpovědětVymazat
  25. Skutečnost, že Rusové prodávají ve Varech porcelán je irelevantní. Těch třicet procent jsou ódéesáci a oni ví, že dokud má CIA zájem o toto území, budou se vždy před volbami objevovat blaničtí rytíři typu plukovníka Kubice a oni zde budou vládnout.

    OdpovědětVymazat
  26. Myslím, že to je zastaralý výklad, poplatný situaci studené války. Kubice byl zcela v režii ODS, čistě domácí záležitost. CIA se dnes o takové nesmysly nestará. Jediná zbývající supervelmoc se nepotřebuje obtěžovat s nějakými zpravodajskými operacemi, které jsou náročné na myšlení a proto únavné a nudné.

    Přesto ale máte svým způsobem pravdu, pouze by to bylo o něco drsnější. Kdyby zde stál radar a Paroubek proti němu začal brojit, prostě by ho navštívil pán v obleku a černých brýlích a navrhl mu, ať toho raději nechá. Dokonce by se mohl zmínit o Heiderovi nebo Dubčekovi.

    OdpovědětVymazat
  27. Rozhodnutí o radaru není důležité (že Obama tento projekt nebude podporovat, bylo celkem jasné), důležité je, koho mají v této zemi Rusové pod kontrolou: KSČM počínaje a Greenpeace konče. To je důležitá lekce, víme mnohem přesněji než před 5 lety, kdo je kdo.

    OdpovědětVymazat
  28. Pane Jene:-)
    nezlehcujte a hlavne nesnizujte Ruske penize v CR jen na porcelanove. Kdybyste opravdu vedel co jim patri a nepatri nepletl byste sem prodej porcelanu.
    Ale mozna opravdu nevite?
    Az koupi Ruzyni, (benzin uz tam cepuji) radostne tam nejaky ten Vas porcelan pri pripitku jiste rozbiji:-)
    Z tohoto uhlu vidim na argumentaci pana GP jeho spatny odhad soucasne situace.
    Navrhuje hledani pijavic u pacienta ktery ma jiz otevrene zily.
    -----------------------------
    to neznalek:
    ...pán v obleku a černých brýlích a navrhl mu, ať toho raději nechá. Dokonce by se mohl zmínit o Heiderovi nebo Dubčekovi.


    ...ten konec mate sice spravne, ale je bez toho pana v brylich.
    A s jistotou vetsi nez malou Vam rikam, ze ti s brylemi jsou nutni v "action" filmech, aby to simpletonum doslo, kdyz ale doslo k jistemu delikatnimu vysetrovani, vysla najevo prosta pravda:-( Aby nektere vladni kroky (ve vyssim zajmu) mohly byt uskutecneny, musi byt napred situace prizpusobena a pripravena, alias "zametena cesta" a to si samozrejme zadny pan Premier ani president neobjednava osobne, na to jsou jini. Ano mnoho lidi muselo zemrit a obycejny clovek to vidi jako zbytecne, jsou ale jedinci kteri zabiji na prikaz a skutecne veri ze odvadi dobrou praci pro dobrou vec. Z jejich a predevsim z jejich chlebodarcu pohledu maji pravdu. J.Haider v cele Rakouske vlady by mohl byt pro EU dost neprijemny a pro mnohe predstavitele az neprijatelny. Jiz jednou to bylo Rakousku dano najevo. V souhrnu na toto thema, seznam "politickych" vrazd na prani by byl asi na knihu :-(
    Nekteri tiskovy mluvci pri podobnych otazkach i prochu bledli, ale dnes jsou v pohode, tak jako je dnes politicka nekorektnost ci rasismus odpovedi temer na vse, na objednane vrazdy ve vyssim zajmu se nejlepe hodi odpoved o pomatenych konspiracnich theoriich. A vetsina "lidu" veri a je spokojena:-) No uznejte neco takoveho jako objednat si neci vrazdu, neceho takoveho by demokraticka vlada nebyla schopna.
    Jo v Africe to je jine, tam si diktator Idi Amin sve nepratele daval do mrazaku a predkladal je pri hostinach jako pochoutku.
    Ale to s koncem radaru v CR a clankem ma spolecneho vice nez mene:-)

    OdpovědětVymazat
  29. "Rusové pod kontrolou: KSČM počínaje a Greenpeace konče"

    To je pro mne novinka, takže každý "anti-radarista" je zároveň pod kontrolou FSB? Je velká škoda, že se každý do stejné míry nezamýšlí nad aktivitami amerických bezpečnostních služeb na našem území, jelikož mají evidentně mnohem větší vliv a více peněz na úplatky. Rozdíl je v tom, že na rozdíl od těch Vašich potencionálních "prorusistů" byla bývalá vláda amerických kolaborantů plná. Je ale vidět, že mnozí pořád rozlišují mezi špionáží dobrou a tou zlou.

    OdpovědětVymazat
  30. Přísahám na svoji čest, že přestože s umístěním amerických jednotek nesouhlasím a ze svých skromných sil dělám co umím abych mu zabránil, zároveň neznám vůbec nikoho z ruských tajných služeb.

    OdpovědětVymazat
  31. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  32. Re: Alkibiades

    "To je pro mne novinka..."

    No jistě. To je ta mlha před očima. Buď jsi s námi a nebo jsi rusofilní zombie...

    OdpovědětVymazat
  33. Ad Jan "....zároveň neznám vůbec nikoho z ruských tajných služeb"

    :))))))))))))))))))))))))))))))

    OdpovědětVymazat
  34. Tak to já jednoho agenta KGB znám, jmenuje se Putin:)

    OdpovědětVymazat
  35. Re: Michaela

    No, když mohou příznivci radaru tvrdit o jeho odpůrcích, že jsou ovládani ruskými TAJNÝMI službami, proč by nemohli odpůrci tvrdit, ze nejsou?

    Nebo jste to myslela jinak?

    OdpovědětVymazat
  36. Koukám, že uběhl den a stále zastánci radaru nevysvětlili, proč se domnívají, že jeho umístění u nás je vhodné pro obranu před hypotetickými střelami vysílanými z Íránu. Pravděpodobně tito nemají doma globus a neměli na základní škole fysiku.

    Zato o obraně proti Rusku, proti kterému svatosvatě nebyl myšlen se toho napovídalo...až hanba.

    OdpovědětVymazat
  37. mala odbocka, nebo jak se v CR rika, mensi nez velka :-)

    V pripade lidi kteri se zacali obavat o osud CR a vidi nebezpeci hlavne a predevsim z Ruska, i kdyz republika je jiz davno rozebrana a prerozdelena jinak, je zajimavy prave ten velice zuzeny pohled predevsim na nebezpeci z Ruska.
    Ze prave pro CR je nejvetsi hrozbou Rusko:-( Copak uz nejsou v CR dost dlouho a podnikaji a kupuji a skupuji. Radar by spolehlive ochranil CR?
    Ze ve svete jde o jine veci nez jak to bude zitra ci za 10 let s CR ctete v odkazu. Sice clanek stary 2 roky ale nic dosud neztratil na aktualnosti :-(
    Novy Svetovy Rad

    OdpovědětVymazat
  38. Muj prispevek na toto tema je zcela zbytecny, je to jen svihani do stokrat ubiteho kone a nazory ucastniku debaty jsou dlouho jasne a zname.

    Nicmene se domnivam ze juchelkovska a petersovska doktrina nejsou v rozporu a souhlasim s obema. NMD (uz si nepamatuji, jak se ten projekt jmenuje dnes a nechce se mi jmeno te vysidlene Potemkinovy vesnice hledat), je nefungujici obranou proti neexistujicimu nebezpeci s ucasti narodu ktere ji nechteji, jak se vyjadril Brzezinski. Tam souhlasim s vp. Juchelkou, byla by pitomost, aby pokracovala v teto konfiguraci dale.

    Na druhou stranu, prisne z hlediska ceskych radarciku a ceske geopoliticke strategie je lepsi, aby kocourkovsky patnik byl ochcan psem americkym a ne ruskym, bez ohledu na to, jestli to funguje nebo je proti Iranu a KLDR.. A souhlasim s vp. Petersem a Vondrou, ze visegradsky prostor je dnes predmetem sachove hry globalni a regionalni mocnosti. Nemusi to znamenat vubec nic, ale taky nekdy muze.

    OdpovědětVymazat
  39. Alexi, já jsem se Janovu komentáři smál stejně jako Michaela. Nevím, jak to myslela ona, ale mě rozesmálo to, že ten agent by stál opravdu za starou bačkoru, kdyby o jeho agentství pan Jan věděl.
    Kupují se rozhodující figury, kdežto pěšci mívají maximálně úlohu (užitečných) idiotů, kteří si příslušnou doktrínu osvojí samostatně a do nich se investuje hromadně nějaké to PR či propaganda.

    Jinak povykování v tom smyslu, že kdo není pro radar, je pod vlivem agentů Ruska, je snad pod úroveň i jen komentovat.

    OdpovědětVymazat
  40. Re: Gogo

    No jo, jenže podobní pěšáci na straně pro-radaristů tvrdí, že Jan & spol. JSOU pod vlivem ruských tajných služeb, ačkoliv jsou taková tvrzení stejně legrační, jako Janův výrok (kdybych jej měl brát doslova, což neberu) a nad tím se Michaela nepozastavuje. : )

    Jinak já se na to dívám jen z povzdálí - není to můj boj, ale dokážu si představit, jak by dopadl někdo, kdo by mi v ČR začal z neokonských pozic kázat o tom, že jsem ve svém nesouhlasu s radarem pod vlivem ruských tajných služeb... ; )

    OdpovědětVymazat
  41. Re: LK

    Přiznávám, nežiji v ČR a tak si dost dobře nedokážu představit, že by nějaké ochcávání patníku bylo dnes zapotřebí. Skutečně JE? A kdyby bylo, tak NATO = hodně ochcaný patník.

    A kdyby se Rusko rozhodlo zničit ČR, tak mu v tom USA nebudou schopny zabranit, základna, nezákladna. Je něco jiného posílit se silným spojencem proti rovnocennému, nebo jen o něco silnějšímu sousedovi, ale Rusko je vojensky ve srovnání s ČR stále ještě supervelmocí a posilovat se proti němu na účet USA je v podstatě (možná nezamýšlenou) snahou ČR dělat velkou politiku. To poslední, co USA potřebují, je další Izrael!

    Rozhodně jsem ale proti tomu, aby se vyhazovaly peníze daňových poplatníků na nějaké symbolické ochcávání, když ještě navíc spojenci nevadí, že by byl systém nefunkční a nebo sloužil k nějakým čertovinám na druhé straně zeměkoule.

    OdpovědětVymazat
  42. ze tu jeste nikdo nerozebral originalni myslenku V.Havla:
    Rusko nás zkouší. Zkouší, jak moc se ho bojíme. Je škoda, že tuto zkoušku nemůžeme absolvovat až do konce."
    bych se divil kdyz byla pripomenuta " česká vyčůranost", ze se nenasel vyčůranek ktery by Vaklava Havla ujistil ze tak jako drive se "vyčůranci" citili bezpecni primknuti k dubisku z vychodu a zadny strach z imperialismu se nekonal, ze dnes primknuti k USA, zadny strach z Rusu a s pomoci mocneho bratra kazdy spravny Cech Rusa prekona:-)
    Tak moudry statnik jako VH a v teto otazce nema jasno? Jaky dukaz "jak moc se bojite" ci nebojite by mel byt predlozen?
    A zas a znova se ptam v posametove prerozdelene republice doslo k nejake nove situaci ? Zjevila se hrozba ze strany Ruska? Rusove by chteli v CR neco menit? Moudre politicke a byznysove spicky v CR tohle nemohou ci nechteji rici na plnou hubu a tak mlzi a vykrikuji o Ruskem nebezpeci?
    Aby si z Vas neudelali Karlovy Vary, tomu je mozno zabranit instalaci radaru ci vojenske zakladny?
    Nekterym moudrakum neni jasne, ze zatim celosvetove rozhoduji jen presuny penez, ne presuny vojsk a bu bu bu. Predevsim penize rozhoduji o tom kolik dalsich novych Iraku a Afganistanu si Velky bratr muze dovolit.
    Bude li se Velkemu bratrovi rysovat dobry byznys, pak jiste muze byt Iraku jeste nekolik.
    Jeste nedavno jsme cetli obdivne clanky nekterych moudrych emerickych hospodaru na thema
    " roky valcime v Iraku, milliardy tam tecou a nic se nedeje nase ekonomika stale drzi" hovno, zrnicko k zrnicku, kolo se zadrelo:-(

    Hlavne NIKDY nezapominat, ze vzdy slo a jde o business! a ze kdyz jde o business je to vzdy stejne a "uspesny byznysmen" je tvrdy a nezna bratra :-(
    Suma sumarum jestli to neni tak , ze se LIDU v CR nerika vse po pravde:-(
    Proc take, ze ano :-)

    OdpovědětVymazat
  43. V Britských listech opět hezký článek, myslím že se týká tématu

    http://www.blisty.cz/art/49105.html

    OdpovědětVymazat
  44. Je tu ale jeste jedna mozna varianta, ze Vase zastance radaru nechapete. Mysli to s Vami dobre, ale Vy to vidite jinak:-(
    Take se rika pro dobrotu na zebrotu.
    Zde jeden priklad nepochopeni az nevdecnosti:
    ==================================
    There was a man who worked for the Post Office whose job was to process all the mail that had illegible addresses.
    One day, a letter came addressed in a shaky handwriting to "God" with no actual address. He thought he should open it to see what it was about. The letter read:

    Dear God,
    I am an 83 year old widow, living on a very small pension.
    Yesterday someone stole my purse. It had $100 in it, which was all the money I had until my next pension payment. Next Sunday is Christmas, and I had invited two of my friends over for dinner. Without that money, I have nothing to buy food with, have no family to turn to, and you are my only hope. Can you please help me?
    Sincerely, Edna

    The postal worker was touched. He showed the letter to all the other workers. Each one dug into his or her wallet and came up with a few dollars.
    By the time he made the rounds, he had collected $96, which they put into an envelope and sent to the woman. The rest of the day, all the workers felt a warm glow thinking of Edna and the dinner she would be able to share with her friends.
    Christmas came and went. A few days later, another letter came from the same old lady to God. All the workers gathered around while the letter was opened.

    It read:
    Dear God,
    How can I ever thank you enough for what you did for me? Because of your gift of love, I was able to fix a glorious dinner for my friends. We had a very nice day and I told my friends of your wonderful gift.
    By the way, there was $4 missing. I think it might have been those bastards at the post office.
    Sincerely, Edna
    ----------------------
    Ja rozumim, ze Vam nechybi $4, Vam nekterym chybi zduvodneni, ktere prodrafse se Vasimi mozkovymi zavity uhnizdi se v mistech patricnych az tak dobre, ze za sve je prijmete.
    Ale mozna to chce cas. Mozna ze panove Vondrove ho ted budou mit trochu navic a osviti Vas:-)
    V dejinach to vzdy cteme tak, ze to je trochu nedoruzumneni mezi temi osvicenymi a temi jeste ne :-(
    Hlavne aby nebylo pozde:-(

    OdpovědětVymazat
  45. ze by me vzdalenost a nedostatek kontaktu omluvila?
    Ten neinformovany "blbec" jsem tu ja:-(
    Nectu pravidelne denni tisk, nesleduji co se doma deje, jen tu obcas cosi napisi a Vy uz jste zase o kus dal:-)
    Pan Vondra rika informuje, lamentuje, sveruje se, ja jsem nezaznamenal ze:

    „Byl to pokus posílit náš vliv ve vztazích s Amerikou“, objasňuje Vondra, „hraje se o to, v čích rukou skončí česká petrochemie, české plynárenství a jaderná energetika.“ Jakou souvislost má petrochemie s radarem? „Přímá asi neexistuje, ale symbolika se nabízí“.

    „Musíme vzít vážně i evropskou obranu“, obrací znenadání, „Byla by chyba ještě si to rozházet se spojenci v Evropě,“ uzavírá hlavní architekt výjimečných vztahů přes hlavy evropských spojenců a čtenář nevěřícně zalapá po dechu – on pro to oslazení opravdu používá podmiňovací „by“! Co s nimi? Co s politiky, kteří jsou pro své osobní uspokojení z vlastní výjimečnosti, proslulosti, slávy, vlivu, symboliky – ale především moci - schopni diskreditovat a izolovat zemi stále novými fiasky? Historickou inspirací může být Milouš Jakeš. Jeho pocit opuštěného kůlu v plotě se výjimečně netýkal postavení země ve světě, ale postavení vládnoucí strany uvnitř československé občanské společnosti.


    vysvetleni prevzato z BL.
    CR opustena? O jake dubisko se ted "vlada lidu" opre? Pokorne se navrati do luna Evropy?

    OdpovědětVymazat
  46. Stačí se podívat do zrcadla, milý Jene. Velkou část života jste byl pro úkol, který teď plníte, vychováván, a výchova se podařilo, vyrostl z vás vzorný ruský agent. Ovšemže jednáte z hlubokého vnitřního přesvědčení; to je také součást indoktrinace.

    OdpovědětVymazat
  47. TP: Ale to už je trochu přehnaná spekulace ne? Nevyjadřuji se k Janovu politickému smýšlení s nímž nesouhlasím, ale odkdy názor, který si člověk během života pěstuje, předurčuje, že je dotyčný agent??

    Oč více platí, že Jan jedná na základě nějaké důmyslné indoktrinace, než že tak jednáte třeba vy, akorát na opačné straně? Totální nesmysl.

    OdpovědětVymazat
  48. Re: OS

    Já bych to posunul ještě dál.

    Mnoho lidí, včetně mě (ale jistě nejen mě), trpělivě vysvětlovalo a poukazovalo na zločinný, ulhaný a diletantský charakter minulé americké vlády, která rozhodně neměla vůbec nic společného se vzletnými americkými ideály - takovými, které očividně v Americe vidí pánové Pecina a Peters.

    To, že vláda ČR s Američany jednala ještě v době, kdy bylo jasné, že se jedná o anomálii v moderních dějinách USA, je neodpustitelné a je to výrazem naprostého českého diplomatického diletantismu.

    Ale i kdyby vás nikdo nevaroval - Češi, kteří téměř beze zbytku podporovali americké Republikány a potažmo radar, nikdy neuznali, že tyto jejich pravicové vzory v USA dělaly po celou dobu své vlády zásadní, někdy kriminální, chyby, za které nikdy otevřeně nepřiznali odpovědnost. Jiným slovy, většina plánů amerických Republikánů byla založena na lžích a ideologických postupech, které často obcházely americké zákony. Přesto s takovou vládou byli čeští politici ochotni vyjednávat a v rámci kampaně za radar předkládat českému voliči naprostou karikaturu Ameriky. Tomuto způsobu vládnutí zřejmě davají pravicové české vlády a jejich voliči přednost...

    OdpovědětVymazat
  49. TP: připojuji se k žadatelům, abys ubral páru. Stávaš se karikaturou sebe sama. Vyjadřuješ se jako bolševici, kteří také za jakoukoli opposicí viděli činnost ideodiversních centrál...

    OdpovědětVymazat
  50. Já naopak s Tomášem Pecinou souhlasím. Jen slovo "agent" nevybral dobře. Lenin jim říkal mnohem lépe: полезные идиоты.

    OdpovědětVymazat
  51. GP: no jistěže! Odpůrci radaru jsou buď aktivní ruští agenti nebo nemyslící "užiteční idioti".

    Na to mohu prohlásit, že soudíte podle sebe a svého názorového tábora! :-)))))

    OdpovědětVymazat
  52. Pane Petersi, já Vás řadím mezi tzv. nepoučitelné.

    To jsou lidé, kteří se opakovaně mýlí, aniž by své omyly využili pro jakoukoliv zpětnou vazbu a korigovali tak své budoucí výroky.

    Lidé, jako Vy by rovněž mohli pozorovat úvahy těch, kdo měli ve výše uvedených případech na rozdíl od Vás pravdu a pokud by existoval jistý úspěšný trend, zvážit do budoucna jejich analýzy, ovšem to bychom po vás chtěli asi příliš.

    OdpovědětVymazat
  53. Podívejte. Geneviève Tabouis byla eso protinacistické propagandy: "Říkali mi Cassandra". A pak se ukázalo co? "Madame Tabouis recevait mensuellement 5 000 francs de l'ambassade soviétique dans les années 30."

    Vy zkrátka nenávidíte Bushe a to zcela zatemňuje Váš zdravý úsudek. Mimochodem, takovou nenávistí se vyznačují jen kommunisté.

    OdpovědětVymazat
  54. Moment, tady se nějak nenormálně používají slovíčka. Většina lidí v této zemi, komunistů i nekomunistů, nesdílí touhu nadšenců tohoto režimu rozdat si to s Rusáky na férovku atomovkami. Ta touha je založena na nenávisti k národu, rase a přesvědčení, smíchaným hezky do guláše.

    Proč potom tito lidé ausgerechnet ostatním povídají něco o nenávisti?

    OdpovědětVymazat
  55. Re: Guy Peters

    Ne. To, že nesnáším Bushe, je právě známkou zdravého úsudku.

    To, že to Vy nechápete je naopak výrazem Vaší nepoučitelnosti.

    OdpovědětVymazat
  56. presvedcit GP a TP timto zpusobem a argumenty ktere predvadite nemate nadeji. Zkuste variantu, kdy obavy z Ruska vyjadrene panem Vondrou prijmete a spolecne s Vondry zkusite se alespon zamyslet jake reseni by mohlo odvratit hrozici vliv Ruska.

    Byl to pokus posílit náš vliv ve vztazích s Amerikou“, objasňuje Vondra, „hraje se o to, v čích rukou skončí česká petrochemie, české plynárenství a jaderná energetika.“

    Jakou souvislost má snaha Rusu (pokud tu je) skoupit v CR petrochemii a proc prave radar jako nejlepsi cesta ktera tomu zabrani.
    Kdyby se jiny stat treba Cina rozhodla ze koupi vse co je mozne v CR jak se tomu da zabranit?

    Pokud nekoho nechcete neni uspesnejsi cesta mu rici nejsme pro Vas na prodej ?
    Misto dej si bacha je tu zakladna, budes li zlobit nakladacna bude prikladna ?
    Nekomu tu nedochazi ze TRH nezna bratra, odmita rozeznat penize Emericke za lepsi nez ty Cinske nebo Ruske a ze v tom je jadro pudla. Pokud Vondrove GP TP a dalsi rozeznaji dobry demokraticky kapital od spatneho Ruskeho, Cinskeho jineho, jak dosli k nazoru ze cesta jak Rusum zabranit aby v jejich moci neskončila "česká petrochemie, české plynárenství a jaderná energetika.“ vedla pres radar a rakety?
    A nebo si uz do prdele priznejte, ze rici nektere penize jsou OK a jine nejsou by byla zasadni vzpoura a popreni TRHu a to je neco dnes tak posvatneho, ze toto si proste nelze dovolit!
    A zjistite ze jit na Rusa s radarem je jako jit na slona s prakem :-)

    OdpovědětVymazat
  57. a moje posledni slovo na toto thema:
    "nechce se mi verit, ze Vondrove jsou az tak velci blbci kteri nevidi ze rozesrane vztahy Amerika-Evropa-Rusko oteviraji dvere a jsou nejlepsi cestou pro expanzi Ciny jakoz i islamu"
    Naopak jednotna AmerikaEvropaRuska muze demontaz Zapadu zastavit ci oddalit!
    howk
    -------------------------

    OdpovědětVymazat
  58. Škada, Guyi, že nechcete (nebo nedokážete) vysvětlit podivnosti, lži a technické rozpory kolem theoretického umístění radaru u nás. Havlovská "Argumentace" typu "bu bu bu Rusové" a "jste užiteční idioti" není příliš přesvědčivá a myslím, že vás hlavně není hodna.

    OdpovědětVymazat
  59. Nikdo nechce, abychom si to s Rusy rozdávali na férovku atomovkami. Jediné, co chceme, aby své špinavé pracky dali od nás pryč. Přesně tak, jako tomu bylo do roku 1938. Čtyřicetiletý experiment vybudovat v Čechách druhé Rusko se těžce neosvědčil, jednou to stačilo. A součástí rusifikace Čechů bylo naočkování hysterickým přeháněním. Rusové byli totiž vždycky největší, nejlepší, nejstatečnější. Od toho Orientu rychle pryč, proboha.

    OdpovědětVymazat
  60. ad Yamato. O radaru jsem toho napsal už tolik, že je mi to až líto. Ale naivky blouznící o neutralitě nepřesvědčím. Ty tak dlouho půjdou všemi azimuty, až přijde nový rok 1948 = ruská kolonisace českých zemí.

    OdpovědětVymazat
  61. Jediné co chceme - to jako kdo, vždyť vy fanoušci protiruskéhoho šílení jste výrazná menšina v jakékoli sociální skupina kromě zblblých gymnasistů s vajíčky.

    Ruská kolonizace - o čem to krista boha mluvíte, vždyť Československo se pohybovalo po celou dobu státního kapitalismu k větší a větší etnické homogenitě.

    OdpovědětVymazat
  62. "A součástí rusifikace Čechů bylo naočkování hysterickým přeháněním."

    Ano, Vaše emotivní strašení Ruskem by toho bylo nepochybně důkazem.

    Ale je to bezpředmětné, klidně řekněme, že je část proradarisů či antiradaristů finančně podporována jedním či druhým státem, co by to měnilo na jejich argumentu o (ne)vhodnosti vybudování americké bezpečnostní základny jakékoliv formy u nás? Zhola nic. V otázce jsou jednotlivé názory jako takové, ne motivace lidí, kteří je podporují.

    OdpovědětVymazat
  63. "Rusové byli totiž vždycky největší, nejlepší, nejstatečnější. Od toho Orientu rychle pryč, proboha."

    Doufám, ze se nedockam Vaseho vystrizliveni ve vztahu k USA! Vy byste byl jeden z nasich nejvetsich jednostrannych kritiku, tzv. anitami.

    To by Vam pak byli dobri i americti komuniste... ; )

    OdpovědětVymazat
  64. ad Jan. Nás, asi 50 % lidí, kteří nevolí rusofilské strany jako je ČSSD či KSČM.

    Aha, takže 8 let povinné výuky jazyka okupantů + povinná maturita z něho byla pouhá náhoda.

    OdpovědětVymazat
  65. GP: "O radaru jsem toho napsal už tolik, že je mi to až líto."

    Ne, vážený, zatím jste nedokázal vysvětlit, proč měl být radar umístěn naprosto nesmyslně, pokud by byl skutečně myšlen na obranu proti Íránu. Pravda, ono toto vysvětlit ani nejde...ovšem jen do doby, než si uvědoíte, že proti Rusku by naopak byl umístěn docela příhodně...v souvislosti s navrhovanými drastickými omezeními JZ je to obzvláště zajímavé...a SM-3 ještě více. Ale proti Rusku přeci zaručeně určen nebyl, že. Nebyl, ale zároveň právě proto jej želíte.

    Tak jak to vlastně je? Je správné lhát a podvádět ve jménu demokracie a svobody?

    A nebo to bude celé dost složitější?

    OdpovědětVymazat
  66. Nás, asi 50 % lidí, kteří nevolí rusofilské strany jako je ČSSD či KSČM

    Ježišmarja, tyhle otázky řeší asi jen 5% voličů obou stran. Zbylým 95% jsou geopolitika a zahraniční vztahy putna. Běžný volič ODS nevolí modře proto, že je "protiruská", stejně jako typický socialista nevolí oranžové kvůli orientaci na Rusko.

    OdpovědětVymazat
  67. Tvrzení pana Peterse je nutno ještě upřesnit. Většina voličů všech stran kromě ODS tu radar nechtěla a i v ODS to byla velká menšina, cca 40 %. Na druhé straně je nesmyslné mluvit o rusofilních stranách ČSSD a KSČM. ČSSD pokud vím podpořila vždy každý návrh poslat bandu žoldáků někam do rozvojovky, aby tam věděli, jak civilizace vypadat nemá. O zahraniční politice KSČM, která byla celou tu dobu v opozici, je těžké spekulovat, ale myslím že by to také bylo složitější a hodně by to určitě záleželo na situaci.

    OdpovědětVymazat
  68. Pánové GP a TP si to "objektivní agentství" nevymysleli, takhle se nenápadně snaží zastrašovat i BIS:

    "Zároveň dodává, že si není jista, zda je Big Board vědomým nástrojem Ruska."

    OdpovědětVymazat
  69. ad Yamato. Ve skutečnosti jste to Vy, kdo nedokázal Vaše úporné tvrzení, že radar měl být staven blbě. Správnost se totiž předpokládá; je na Vás, abyste ji vyvrátil.

    Nicméně ve skutečnosti o to vůbec nejde. Je dokonale lhostejné, zda by Američanům radar posloužil čili nic. Mne zajímá pouze to, jaký význam by měl pro Čechy. A tam je odpověď jasná: ochrana před Rusy.

    Co se týká obrany USA před Ruskem, Rusko má takový jaderný arsenál, že těch pár raket v Polsku by bylo k smíchu.

    Tak jak to vlastně je? Je správné lhát a podvádět ve jménu demokracie a svobody?

    Jestli tady někdo lže, tak to jsou ruští agenti, kteří odmítají přiznat, v čím žoldu pracují.

    A nebo to bude celé dost složitější?

    Ne, je to celé docela jednoduché. Americké vojenské plány s radarem nám mohou být dokonale putna. České zájmy jsou jasné: Buď budeme US klientem jako celá Západní Evropa 40 let, nebo budeme ruským klientem jako Československo 40 let. Má volba je jasná. Vaše?

    BTW, nechápu, proč mírové hnutí nevystoupilo hlasitě na podporu radaru. Čím více radarů, tím více míru.

    OdpovědětVymazat
  70. ad O. S. Nikomu do hlavy nevidíme, takže jakákoliv kvantifikace jsou hausnumera. Např. pro mne je to naprosto klíčová otázka.

    OdpovědětVymazat
  71. ad Jan: "ČSSD pokud vím podpořila vždy každý návrh poslat bandu žoldáků někam do rozvojovky, aby tam věděli, jak civilizace vypadat nemá."

    Jak to proboha souvisí s rusofilií?

    Jinak mne fascinuje Vaše neuvěřitelné pokrytectví. Když se Vám to hodí do krámu, tak mlátíte všechy mezinárodním právem po hlavě. Když ne (definice žoldnéřství v mezinárodním právu), tak je Vám dokonale putna.

    O zahraniční politice KSČM, která byla celou tu dobu v opozici, je těžké spekulovat

    Cože? Vždyť je naprosto jasná: Odpor ke vstupu do NATO = ve prospěch ruského zájmu. Odpor k přístupu k EU = ve prospěch ruského zájmu. Otevřená podpora Ruska ve všech ostatních případech. A pak že kommunism není definován jako rusofilie, jak se nám tady Vodník pokouší namluvit.

    OdpovědětVymazat
  72. A pak že kommunism není definován jako rusofilie, jak se nám tady Vodník pokouší namluvit.

    Vždyť má také Vodník pravdu.

    OdpovědětVymazat
  73. Jak to souvisí s rusofilií? Nijak, souvisí to s proamerickou politickou orientací. O rusofilii u Paroubka nevím vůbec nic, je možné, že má rád kvalitní literaturu a kvalitní hudbu, také je možné, že čumí na Novu na holivúdské krváky, o jeho vkusu nevím nic.

    Žoldák je ten, kdo jde do války pro peníze. Tak to je a vždycky bylo. Mezinárodní právo přece nemůže regulovat jak mají lidi označovat tyto zločince, kteří pracují pro stát, takže je stát chrání.

    OdpovědětVymazat
  74. A ještě k zahraniční politice KSČM - mimo Váš manichejský svět nelze z toho, že někdo něco nechce, dovodit co chce. Co Vy víte, třeba jsou tak progresivní, že se už orientují na Čínu, třeba chtějí neutralitu, třeba nemají definovánu zahraniční politiku, třeba mají různá křídla a každé chce něco jiného, a dalo by se pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  75. GP, podívejte se na globus a použijte základní fysiku a bude vám jasné, že radar u nás by byl velmi nevhodně umístěn pro případnou obranu proti raketám vypouštěným z Íránu. To není o názoru.

    A co se týče užitečnosti radaru pro nás...co jsme byli nuceni poslouchat? Strašení Íránem, KLDR, Hizbulláhem s půjčenou raketou středního dosahu...jeden nesmysl za druhým! Kdyby byl od začátku deklarován jako odstrašovadlo vůči Rusku, tak by to bylo jiné...přinejmenším vůči občanům, kterým byl vnucován. Takto, opakuji, šlo o zcela zjevné lži a žertování o ruských agentech to nezakryje. Lži, které radar u nás zabily...ne že by ovšem na názoru našich občanů záleželo.

    -------
    Čím více radarů tím více míru?

    Narážka na jedno z neskutečných tvrzení, totiž že radar jest obranným zařízením?

    Čím víc pruhů tím víc Adidas.

    OdpovědětVymazat
  76. Narážka na jedno z neskutečných tvrzení, totiž že radar jest obranným zařízením?
    Yamato, marně se namáháte, Peters je v tomto ohledu stoprocentní autista, vysvětlovali jsme mu to snad stokrát, ale nikdo není více slepý než ten, kdo nechce vidět!...

    OdpovědětVymazat
  77. Já mu už snad ani nechci něco vysvětlovat, jen je pro mě nepochopitelné to popírání naprosto zjevné reality.

    Samozřejmě mu neberu právo na názor...a nebral bych mu ho ani kdybych mohl :-)...ale to o čem píšu přeci nejsou věci názoru, to jsou 1) technické záležitosti a za 2) prokazatelné dlouhodobě pronášené lži.

    OdpovědětVymazat
  78. Yamato, na globus se podívejte Vy, aplikujte základní znalosti fysiky, a najednou se Vám rozsvítí, jak jste dokonale mimo.

    Radar je obranným zařízením. Nikdy nikoho nezabil. To jen ruští agenti se nám pokouší namluvit opak. Nicméně realitu popřít nedokáží. Radar nikdy nikoho nezabil, není to zbraň. Nicméně, když někdo může věřit tomu, že trojice osob je jedna bytost, tak může věřit, že statická nehybná budova je zbraň, které může někoho zabít. Asi tím, že mu zázračně spadne na hlavu.

    Kdyby byl od začátku deklarován jako odstrašovadlo vůči Rusku, tak by to bylo jiné...přinejmenším vůči občanům, kterým byl vnucován.

    Já za to nemohu, že máme politiky, jaké máme.

    OdpovědětVymazat
  79. Ach jo, OS, základy logiky. Neřekl jsem, že každý rusofil je kommunista (např. Vodník kommunista není), nýbrž že každý kommunista je rusofil.

    OdpovědětVymazat
  80. http://en.wikipedia.org/wiki/Sino-Soviet_War

    OdpovědětVymazat
  81. Pane Peters, nemelte blbosti. Radar je soucasti infrastruktury systemu, ktery by mohl byt pouzit bud jako utocna zbran, nebo jako stit v pripade utoku. Jsou vojenska prilba nebo night-vision goggles pro utok, nebo pro obranu?

    Ja sice nejsem na strane antiradarciku, ale neuprimne argumenty byly vzdycky hrobarem tohoto projektu i v USA, i v Kocourkove.

    OdpovědětVymazat
  82. Přesně tak, pane LK.

    Víte co je legrační? Já zpočátku vůbec nebyl odpůrcem radaru. Ale ta ulhaná a hloupá propaganda mě z něj udělala.

    OdpovědětVymazat
  83. Kreutzfelde, blbosti melete především Vy. Vojenská přilba je samozřejmě pouze pro obranu, neznám intelligentního člověka, kterého by mohl napadnout opak.

    Noční vidění může sloužit k útoku i k obraně, stejně jako třeba pistole.

    Radar je soucasti infrastruktury systemu, ktery by mohl byt pouzit bud jako utocna zbran

    Pouhá součást. Je snad voda či ropa zbraň?

    stit v pripade utoku

    A to snad z něho dělá zbraň?

    ale neuprimne argumenty byly vzdycky hrobarem tohoto projektu i v USA, i v Kocourkove.

    Je velkým úspěchem ruské rozvědky, že dokázala přesvědčit českou veřejnost, že něco tak typicky obranného jako je radar (vzpomeňme Bitvu o Anglii) dokázala přelakovat na útočnou zbraň. Klobouk dolů. Je vidět, že veřejnosti je možné nakukat prakticky jakoukoliv blbost.

    OdpovědětVymazat
  84. ad Jan. Však taky Čínané nejsou považováni za orthodoxní kommunisty.

    OdpovědětVymazat
  85. Vodník ovšem není ani rusofil, takže Vaše argumentace je zcela planá.

    OdpovědětVymazat
  86. Je velkým úspěchem ruské rozvědky, že dokázala přesvědčit českou veřejnost, že něco tak typicky obranného jako je radar ... dokázala přelakovat na útočnou zbraň.
    Mne nepřesvědčila ruská rozvědka. Já jsem pozoroval americké akce, jejich zahraniční politiku a doktrínu preventivních válek, dal jsem si jedna a jedna dohromady a vyšlo mi dvě. K tomu ruskou rozvědku opravdu nepotřebuju.

    OdpovědětVymazat
  87. Štít v případě útoku...vojenská přilba, pakliže chrání útočícího vojáka, je zcela zjevně prostředkem útoku. Radar, který bude chránit útočící SSA před odvetným útokem zbylých střel Ruska, jest zcela zřejmě prostředkem útoku. Já netvrdím, že se s takovým použitím počítá, já to nevím stejně jako to nevíte Vy...ale theoreticky tak prostě použit být může.

    Mimochodem, ropa či voda klidně můžou býti použity jako zbraň a nejednou již také byly.

    OdpovědětVymazat
  88. Rikejte si co chcete pane Peters, ja ty vase filipiky neberu, protoze jsou neuprimne.

    NMD byla v Cesku i USA prodavana jako ojete auto. Tady se ani nebavime o tom, jestli to skutecne funguje nebo ne (nefunguje). Tady se bavime o tom, ze proste ty naprosto hloupe sales pitches verejnost prohledla a nekoupila. To uz je dneska empiricky dokazano.

    A to ja si osobne myslim, ze by vojenska pritomnost USA byla pro Cesko prinosem.

    OdpovědětVymazat
  89. Ad Yamato-san: tahle protiraketova obrana ma radu ruznych verzi, nektere z nich pocitaji i s tim, ze by se utocne rakety sestrelovaly jinymi raketami nebo lasery z druzic na obezne draze.

    Kdyz mate/budujete infrastrukturu, ktera dokaze sestrelit objekt pohybujici se vuci vam rychlosti nekolik kilometru za sekundu, tak dokazete pravdepodobne dosahnout i cile kdekoliv na Zemi.

    Nevim, kde radarcici berou jistotu, ze se jedna o projekt obranny, kdyz ta infrastruktura by mela radu dalsich vyuziti a hlavne vubec neni jasne jak by mela vypadat.

    OdpovědětVymazat
  90. Pravý opak je pravdou, zatímco na útok Ruska by tucet antiraket v Polsku rozhodně nestačil, při útoku USA by stačilo zničit zbytek ruských raket, který by zbyl. Jenom se do všech taky trefit, to neumím posoudit.

    OdpovědětVymazat
  91. Radar je obranným zařízením. Nikdy nikoho nezabil. To jen ruští agenti se nám pokouší namluvit opak. Nicméně realitu popřít nedokáží. Radar nikdy nikoho nezabil, není to zbraň. Nicméně, když někdo může věřit tomu, že trojice osob je jedna bytost, tak může věřit, že statická nehybná budova je zbraň, které může někoho zabít. Asi tím, že mu zázračně spadne na hlavu.

    Tak zvlčilí ruští agenti se nám snaží splést veřejnost? Vyvolat v ní představu, že radar je utočná zbraň, aby ho poctivý čeští občané již nepovažovali za obranné zařízení?

    Dopmníval jsem se, že mají na práci lepší věci, a že podobnými nesmysly se zabývá akorát jeden malý frfňa, který slovíčkaření na úrovni pětiletého dítěte považuje za moudrost.

    OdpovědětVymazat
  92. Proč frfňa? Peters je sice dokonalou obětí toho, co vyčítá mně, tj. zaslepenosti v důsledku emocí (v jeho případě negativních) vůči Rusku, takže vrší jednu doležalovinu na druhou. Ve věci radaru se chová jako autista. Ale stále bych to nenazýval frfňovstvím.

    OdpovědětVymazat
  93. Vodníku, Vy jste schopen tvrdit prakticky jakékoliv tvrzení bez opory v realitě, např. že Země je stará 7 000 let. To jsou ty negativní důsledky křesťanství, na které se zapomíná. Nutí vás věřit kdejaké absurditě, např. sv. Trojici. Takový výplach mozku se sice povede, ale křesťané pak věří i takovým absurdnostem, které nemají vztah k věrouce. Otázkou je, zda povinná víra v Holocaust nemá stejné důsledky.

    Jestli Vy nejste rusofil, tak já jsem čínský bůh srandy. Vykašlete se na realism (ideální popis rusofila) a aplikujte nominalism: jestli něco vypadá jako rusofil, chová se jako rusofil, tak je to rusofil.

    OdpovědětVymazat
  94. Vodníku, probůh, alespoň trochu elementární koherence. Já přeci nepsal o Vašem postoji k radaru. Tam je zjevné, že s tím ruská rozvědka nemá co dělat, 70 % populace zmáknout nedokáže. Tam je na vině intelektuální neschopnost českého národa pochopit základy geopolitiky a nedospělý sen z roku 1968 o neutralitě.

    Já mluvil o něčem úplně jiném: O radaru jako zbrani. Tento obrázek je čistě ruská propaganda, na kterou jste skočil.

    OdpovědětVymazat
  95. Yamato, s Vaším přístupem: "přilba … Mimochodem, ropa či voda klidně můžou býti použity jako zbraň a nejednou již také byly," děláte ze seriosní diskusse nezávazné blábolení. Pokud slovo "zbraň" znamená "cokoliv", tak si laskavě ve svých textech nahraďte slovo "zbraň" slovem "cokoliv" nebo "věc", např. "Američané tady chtěli vybudovat tu věc…" a už to zdaleka nebude znít jako výtvor ruské propagandy. Nicméně podstata každé smysluplné diskusse, tj. přesné a ostré pojmy, je pryč.

    OdpovědětVymazat
  96. Kreutzfelde, zase manipulace. Nikdo netvrdil, zda SDI jako celek jsou obranný projekt. Ani mne to nezajímá, nejsem US občan. Jediné, co celou dobu píšu je, že radar (a speciálně pro Vás: radar) jako součást SDI není v žádném případě zbraň, protože postrádá definiční znak každé zbraně: schopnost zranit či ničit. Je to čistě obranný prostředek, protože na rozdíl od některých jiných obranných prostředků, např. pistole, jako zbraň ani pojmově použit být nemůže.

    Jenže ruská propaganda úmyslně mate slova, vy na to skáčete, takže Yamato tady s klidem napíše, že zbraň je cokoliv, včetně vzduchu nebo školky.

    OdpovědětVymazat
  97. Ale ta ulhaná a hloupá propaganda mě z něj udělala.

    To je blátivé myšlení: tedy hotová myšlenková blata!

    Když Vyčítal převzal (přesněji řečeno ukradl) oslavnou častušku o Gagarinovi, on nebo jiný hlupák k ní doplnil sykofantický text a ministryně obrany se propůjčila k její veřejné kakofonické produkci, bylo to totálně trapné, ale člověk, který na základě této kampaně změní názor na mezinárodněpolitické priority České republiky, se tím staví na úroveň onoho těch, které kritisuje.

    Když se mi nelíbí pitomá reklama na boty v televisi, nekoupím si je, protože se nechci dívat na podobné pitomé reklamy, ale rozhodně kvůli tomu nezačnu chodit v láptích, tvrdě, že tato reklama změnila můj názor na užitečnost obuvi.

    OdpovědětVymazat
  98. Jene, proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. USA pohodlně zničí všechny ruské rakety, až na počet X. Místo toho, aby doplnily svou výzbroj tak, aby zničily i počet X, tak se složitě snaží do Polska umístit rakety schopné zničit počet X.

    Kam na to chodíte? Já už mám opravdu pocit, že vaše nenávist k USA obecně či Bushovi konkrétně zcela vyřadila vaše schopnosti jakékoliv racionální diskusse.

    OdpovědětVymazat
  99. Já mám při čtení deja vu.

    Když jsem se kdysi vyjádřil dosti rezervovaně na téma přítomnosti sovětských vojsk v blízkosti mého bydliště, bylo pravověrnému soudruhovi také hned jasné, že jsem pod vlivem imperialistické propagandy.

    OdpovědětVymazat
  100. aplikujte nominalism: jestli něco vypadá jako rusofil, chová se jako rusofil, tak je to rusofil.
    Tak mi řekněte, co je na mě rusofilního! To, že odmítám rovnítko mezi "ruský" a "sovětský"? BTW, kdybyste svůj nominalism applikoval na sebe, došel byste k výsledkům, které by pro Vás nebyly nikterak lichotivé!

    Nikdy jsem netvrdil, že je Země stará 7000 let. Pouze jsem navrhl (jako příklad) fantastickou hypothesu (kterou nevydávám za realitu), s jejíž pomocí by si eventuální zpyták mohl sloučit 7000 a 14 mld. V mém vnímání reality není toto slučování vůbec důležité.

    OdpovědětVymazat
  101. Ještě k "obraně": je pokřik "Antisemitism! Antisemitism!" obrana nebo útok? Nahraďte si ho slůvkem "radar" a proveďte úvahu znovu...

    OdpovědětVymazat
  102. Podobně, jako fakt, že právo jeho terminologie není nadřazeno všemu ostatnímu, nelze ani postupy z této oblasti používat v normálním světě. Já vím, že občas je třeba z procesních důvodů tvrdit nějaké pitomosti, ale když to uděláte v reálném světě, dosáhnete jednoho ze dvou výsledků:

    a) budou Vám to věřit a budou si myslet, že jste blb

    b) lidé vám to věřit nebudou a budou si myslet, že děláte blby z nich

    OdpovědětVymazat
  103. Guy, při vší úctě, když došlo na "zbraně", tak jste začal blábolit Vy.

    Kupříkladu toto: "USA pohodlně zničí všechny ruské rakety, až na počet X. Místo toho, aby doplnily svou výzbroj tak, aby zničily i počet X, tak se složitě snaží do Polska umístit rakety schopné zničit počet X." To je prosím právě blábol člověka, který nerozumí vojenství.

    A radary jako zbraň dle Vaší definice? Počítá se s nimi stále více i pro přímý boj bez mezičlánků tvořených raketami a pod. Sledujte trochu vojenské trendy, když se o nich chcete bavit.

    -----
    Pecino, tak myšlenková blata? A argumentem je "zpěvačka"? Kdo zde o ní psal? Takhle argumentujete i u soudu? Řeč byla o zjevných lžích typu "proti Rusku určitě né" nebo "radar nás ochrání" a pod. Pokud vám takové lži nevadí, tak vidím bláto někde jinde...

    OdpovědětVymazat
  104. Vodnik:
    Nikdy jsem netvrdil, že je Země stará 7000 let. Pouze jsem navrhl (jako příklad) fantastickou hypothesu (kterou nevydávám za realitu), s jejíž pomocí by si eventuální zpyták mohl sloučit 7000 a 14 mld.

    To teď nechápu. To je jako bych ti popřál k pátým narozeninám a navrhl způsob, jakým si namapuješ svých X let na těch pět a na závěr bych pak řekl, že netvrdím, že máš pět let, jen jsem ti chtěl pomoct a najít způsob jak usouladit tvých pět s tvými X lety, což je patrně důležité pro tebe, ale ne pro mě.

    OdpovědětVymazat
  105. Gogo: domnívám se, že Tvůj příklad neanaloguje situaci odpovídajícím způsobem.

    OdpovědětVymazat
  106. Myslím, že naopak dost přesně, ale to je jedno. Sem to stejně nepatří.

    OdpovědětVymazat
  107. Ted jste me teda dostal pane Peters, ja myslel, ze je to potreba posuzovat jako celek, a vy, liska podsita, mazane jako poustni had jste mi vyklouzl, kdyz mluvite jen o malem domecku s bilou cepickou, ktery prece nikdy nikoho nezabil a to ostatni nas uz prece nemusi zajimat, stejne jako vyrobce musek nezajima, ze ty musky jdou na pusky.

    Vy jste mel delat tu reklamni kampan s Klvanou a Neffem, treba by to pak nedopadlo tak zalostne.

    OdpovědětVymazat
  108. - Dědo, proč tě tehdy vlastně zavřeli?
    - Ále, díval jsem se na Husáka dalekohledem
    - to je hrůza jak byli ti komunisti krutí.. fakt jen za to že ses díval dalekohledem?
    - ano, dalekohledem s nitkovým křížem

    OdpovědětVymazat
  109. AJ:
    k těm agentům ještě.. to je jako nařčení ze spojení s ďáblem, to se taky člověk většinou nesnaží vyvracet, spíš se tomu pousměje.
    Tedy pokud zrovna se nechytne moci skupina, která má dost síly na základě toho člověka zlikvidovat.
    Peters by se býval dobře uplatnil kdysi v nedalekých Velkých Losinách.

    OdpovědětVymazat
  110. Radar - čistě obranný prostředek

    A výzvědný. Klíčová slova: signal processing, korelace, konvoluce, target fingerprinting, eavesdropping. Vy zcela zjevně nemáte ani ponětí, k čemu všemu lze radar (tento konkrétní) použít (a (i) z této nevědomosti zřejmě plyne vaše výše uvedené tvrzení).

    Že Rusům jakožto výzvědný prostředek (a v tomto případě poměrně dokonalý) může vadit je nabíledni. Nezávisle na jeho skutečné funkci a úloze (o které se můžeme pouze dohadovat).

    Že ten radar neměl existovat izolovaně, ale měl být součástí rozsáhlejšího systému je další fakt (který se vám nehodí do krámu, takže jej potlačujete - marně, samozřejmě, ale s o to větší vehemencí :-).

    OdpovědětVymazat
  111. sice jsem se zaprisahl ze uz jen cist a zadny comment, ale..
    co je moc to je prilis:-)
    Vy ste se tu rozjeli..cha cha cha

    ale prosim pekne opravdu naposledy predhodim uplne jiny pohled nez je ten Petersovsky a protoze jsem ho prave probral s RUSKYM byznysmenem
    nemohu si ho ponechat pro sebe, prave pro ten naprosto byznysovy pohled ktery je otocen proti tomuto Petersovu o 180 stupnu:-)

    GP:Nicméně ve skutečnosti o to vůbec nejde. Je dokonale lhostejné, zda by Američanům radar posloužil čili nic. Mne zajímá pouze to, jaký význam by měl pro Čechy. A tam je odpověď jasná: ochrana před Rusy.

    Question: v CR je prave horka debata o tom zda USA radar ci ne.
    Jak to Ano ci Ne by ovlivnilo Vase rozhodnuti ve Vasem usilovani o Vas vliv v Middle Europe o tom koupit toho v CR co nejvice?
    Cesky politik Vondra to presne nazval takto:
    „hraje se o to, v čích rukou skončí česká petrochemie, české plynárenství a jaderná energetika.“

    Answer:
    z byznysoveho pohledu koupena a prosperujici česká petrochemie, české plynárenství a jaderná energetika navic jeste podporena USA zakladnou je to nejidealnejsi
    co bychom si mohli prat, bohuzel budou asi nejake politicke problemy a pochybuji ze k tak idealni situaci dojde. Asi koupime, ale Ami nebudou az tak "dick head" aby nam to chranili.
    Q: Radar a rakety budou namireny predevsim pri Rusku, jen pro "dick head" to bude jakoby proti Iranu a Koreji! To Vam nebude vadit?
    A: Naopak a idealni by bylo kdyby na te USA zakladne v CR jezdili take i na nas benzin:-) V kazdem pripade levnejsi nez si vozit vlastni z USA :-)
    Q: nejake riziko vlastnit vyse uvedene v CR ?
    A: Prave pritomnost Americanu by moznost opetneho znarodneni jiste zabranila.
    -----------------------
    Nevim jak Vy vazeni ctenari, ale jevi se mi tento pohled zcela odlisny od toho co tu presentuje GP pokud jde o zakladnu USA=
    Je dokonale lhostejné, zda by Američanům radar posloužil čili nic. Mne zajímá pouze to, jaký význam by měl pro Čechy. A tam je odpověď jasná: ochrana před Rusy.
    Jsem asi uplne blbej, protoze na rozdil od moudreho GP me z toho nakonec vychazi ze staci zmenit jedno slovicko a je z toho ne
    "ochrana před Rusy" ale ochrana pro Rusy!
    Jedine ze byste uzakonili ze Ruske penize a Rusky byznys je spinavy byznys a jedine cisty business je jen ten jedine spravny ten Emericky:-)
    Rusove chteji zaplatit, ale jiste spinavymi komunistyckymi penezi, kdybyste to dali Emericanum zadarmo?
    Mozna by Vas za bratry uznali a ochranili pred Ruskym Imperialismem?
    K tomu Vam dopomahej Buh.
    Ale ted uz ani slovo navic, i kdybyste se tady z te radarove zakladny posrat chteli
    kazdou noc z ni nightmare meli :-)

    OdpovědětVymazat
  112. Ano, konečně jste vzmohli na nějaký argument. To to trvalo. Ano, radar může opravdu sloužit i k vyzvědačství. Osobně sice pochybuji, že by skutečně sloužil, ale dávám Vám amerikanofobům bod.

    OdpovědětVymazat
  113. Ano, to může. Už předtím jsme mluvili o použití při preventivním jaderném útoku. To snad nestačí?

    OdpovědětVymazat
  114. Možná že nakonec zbraněmi nejsou ani vojenská letadla nebo tanky či děla. Slouží přece jenom k přepravě skutečných zbraní - granátů a bomb - na cíl. Radar zase může na cíl střelu navést a to je dost podobné. Mezi navedením a přepravou není takový rozdíl.

    Ten malý frfňa má nejspíš zase pravdu. Jak je to možné?

    OdpovědětVymazat
  115. Hmm, jenomže, čistě teoreticky, výzvědná činnost může sloužit jak pro technickou přípravu obrany, tak i pro technickou přípravu útoku. Jako taková tedy jistě nezařazuje radar apriorně k "čistě obranným prostředkům" (a obavy jsou na místě). Opět se ukazuje, že radar jako technický prostředek není nijak předem předurčen zvýhodňovat jednu tuto činnost (obranu) oproti druhé (útok).

    Osobně sice pochybuji, že by skutečně sloužil

    Osobně si můžete myslet co chcete, to nemá na analýzu technických možností vůbec žádný vliv :-).

    Navíc ale, pokud takovéto tvrzení vypustíte z úst, jako analytika vás to v rámci diskuse zcela diskvalifikuje; dodává totiž vašim tvrzením bias a zbavuje je tím důvěryhodnosti :-).

    dávám Vám amerikanofobům bod

    Vždyť to říkám, že nejste schopen nezávislého pohledu (neřku-li analýzy). Toto zaujímání pozice nálepkami to potvrzuje s naprostou jistotou.

    :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>