19. září 2009

Americké zdravotnictví

Čeští pseudopravicoví nekritičtí obdivovatelé všeho amerického nezřídka spílají Obamovi, že chce zdravotnickou reformou zavádět v Americe socialismus.

Myslím, že země, ve které je tohle možné, není zcela civilisovaná a je na reformu zdravotnictví opravdu zralá!

Není-li to ovšem vše jen ulhaná propaganda "rudého" Práva.

16 komentářů:

  1. Jako kdybych v dáli slyšel odpověď "pravicových" myslitelů na Váš komentář: "vždyť pojištění bylo zodpovědností toho kameramana, stejně jako je každého z nás, jako jedince, proč by mělo být viněn privátní systém zdravotnictví z toho, že jeden kameraman z vlastní hlouposti nedokázal včas dojít na rychlou pomoc."

    OdpovědětVymazat
  2. V podobných případech jako se zdravotním pojištěním mne fascinuje, když se někteří komentátoři poplácavají po zádech, jak je svoboda lépe ochraňována v rukou "pravicových", či "konservativních" politiků.

    Ano, pokud je tou svobodou myšlena svoboda nadnárodních korporací k vydírání svých zaměstnanců nebo jejich svoboda na vyhýbání se jakýmkoliv společenským, daňovým a ekologickým pravidlům, svoboda k manipulaci k myšlení lidí nezřízenou reklamou, nebo snad svoboda Západu k přivlastnění si většiny surovin na světě k vlastnímu užitku, či svoboda pro trhy k vymýcení všech kultur, které nezaprodají svoji duši jejich komerčním hodnotám; pak ano, opravdu neexistuje lepších rukou k ochraně svobod než jsou ty pravicových a konservativních politiků a jejich věrných komentátorů.

    OdpovědětVymazat
  3. Tihle sociální darwinisté a jiní apologeté "svobody k otrocví" mají dva zásadní problémy, od kterých se všechno odvíjí: 1. neumějí rozlišovat mezi svobodou a svévolí, 2. neumějí rozlišovat mezi právem a reálnou možností.

    Vycházejí z pro mne absurdního předpokladu, že každý má právo narodit se se zlatou lžičkou v ústech a je jen jeho chyba, že jej nevyužil, že nebyl dostatečně úspěšný; o tom, že podle nich je na světě nekonečně mnoho zlatých lžiček a stačí jen chtít ani nemluvě.

    A mají vlastně ještě jeden rozlišovací problém: neumějí rozlišovat mezi rovností a stejností. Rovnost práv je podle nich totéž, jako stejnost možností.

    OdpovědětVymazat
  4. "Rovnost práv je podle nich totéž, jako stejnost možností."

    To je velmi trefně formulovaná podstata problému.

    OdpovědětVymazat
  5. Americký kameraman zemřel na zánět slepého střeva, nebyl totiž pojištěn
    --------------------------------

    mas stesti zes tam dal to "rude" Pravo.
    Je to prolhana komunisticka propaganda, neco takoveho by se nemohlo v USA vubec stat. Je na case, aby se zpochybnovani USA jako predvoje lidstva zakazalo zakonem stejne jako zpochybnovani holocaustu, oboji je zcela nezpochybnitelne. A hned by bylo zase o neco lepe na svete:-)
    Shalom

    OdpovědětVymazat
  6. aniž bych chtěla obhajovat americký způsob zdravotního pojištění, nevím o něm prakticky nic a to co kde postřehnu mne nadšením nenaplňuje, tak ten kameraman byl spíš oběť vlastní hlouposti a ne nějakého systému pojištění. Kdyby totiž bylo pojištění povinné, zjevně by se mu snažil vyhnout ( a na "volné noze" by se mu to celkem dařilo, stát by za něj pojištění jistě neplatil). Nešel by totiž včas k doktorovi, ani kdyby byl desetkrát pojištěn- vymluvil by se na práci, blízký porod, nutnost vymalovat nebo něco jiného.
    Takových se potuluje i po povinném Česku hafo.
    Určitě by se našlo v Americe spousta případů, kdy opravdu někdo kvůli nepojištění zemřel. Tomu věřím.
    Anebo ten článek je celý vycucaný z prstu, kameraman na volné noze byl chudák bez dolaru....věříte tomu?

    OdpovědětVymazat
  7. AndyP mne doslova předběhla o pár minut. Člověk, který se smrtelnou chorobou vyhýbá lékařům, umře (pokud se nestane zázrak, nicméně žádná nemoc není smrtelná 100%) vždy a všude, pojištění nepojištění. Kolik Čechů zemře zbytečně na rakovinu, protože nejde k lékaři?

    Tím však nechci bagatelisovat problém nepojištění v USA. Podle mne by však bohatě stačilo zmírnit přísně nastavené podmínky Medicaid, místo Obamových dalekosáhlých změn.

    Jak vypadá české zdravotnictví s povinným pojištěním, si můžete přečíst v ombudsmanově tiskové zprávě či v novinách.

    OdpovědětVymazat
  8. V dnesni dobe se stava, ze clovek ztrati dobrou praci a s tim i firemni pojistku, ktera byla soucasti jeho platu. Takovy clovek se nachazi v situaci, kde nahle nema prijem, nebo si nasel jakesi zamestnani, ktere plati mnohem mene a pojistku si musi jeste z toho platu sam doplacet. Toto je v dnesni dobe na dennim poradku. Mnohe firmy take rusi firemni pojisteni a nebo zacinaji strhavat 300-700 dolaru mesicne za pojisteni, ktere driv patrilo k platu.
    Horsi priklad: "Matt Wickey, 45, of Royal Oak -- with daughter Lauren Wickey, 1, and his wife, Lesa Wickey, 39 -- was laid off as an IT consultant and started paying the $1,214 a month to continue his ex-company's health insurance. (PATRICIA BECK/DFP)" Suma se rovna typickemu platu v CR.
    Mnohe firmy se zbavuji casti svych zamestnancu tak zvanym "outsourcing", kde jina firma vede zamestnance, kteri nahle nepracuji pod jmenem daneho podniku. Ti jiz nemaji nejen pojisteni ale ostatni firemni vyhody, zejmena penzi.
    Lide bez pojisteni, neznamena nedbalost ale casto proste na nej nemaji. Nejlepsi jsou na tom ti, co nic nevlastni. Pro ne je zdravotni osetreni zadarmo.

    OdpovědětVymazat
  9. Re: Guy Peters

    Zmírnit podmínky Medicaid by se prakticky rovnalo zavést státní zdravotnictví, tzn. byla by to mnohem dalekosáhlejší změna, než cokoliv, co navruhje Obama.

    Musím teď pryč, možná se k tématu vrátím později (pokusím se), ale oponenti Obamovy zdravotní reformy v USA jsou v 95% NAPROSTÍ hysteričtí idioti, proti kterým jsou vaši 30ti korunáři rozumní, inteligentní, informovaní lidé.

    Mám na mysli samozřejmě ten lidový komponent, na politické úrovni se jedná o pojišťovnami dotované Kongresmany (na obou stranách), z nichž někteří ta polointeligentní fašizující, uřvaná voličská hovada podporují, přesto, že vědí, že jejich vztek je založen na 100% lžích a nebo nenávisti Obamy, jako takového (Republikáni).

    OdpovědětVymazat
  10. Myslím, že Česká republika je zralá na převrat směrem k americkým poměrům. Všimněte si taky co vyhrálo jako "dobrý názor" mezi čtenáři Rudého práva. To, čemu se Tribun podivoval, má hluboké kulturní kořeny, a přes Kalvína a albigenské bychom se dostali až k manicheismu a starým perským náboženstvím. Ona není náhoda, že sektářské nápady amerických pravičáků mají takový ohlas právě v zemi, která měla protestanty sto let před Německem.

    OdpovědětVymazat
  11. Státní zdravotnictví mají v UK či v Kanadě; dokonce ani v ČR se nic podobného nekoná.

    Pokud je 40 000 000 Američanů nepojištěných a valná většina z nich na Medicaid nedosáhne, nedá se nic dělat, ale musí se s tím něco dělat. Podle mne by tedy nejlepší bylo, aby bylo pokryto těch 40 000 000, než zbytečně měnit systém pro zbývajících 260 000 000.

    Jinak by bylo nejlepší, kdybyste o tom napsal článek; v diskussi to zbytečně zapadne a je nevhodné ji zbytečně nafukovat, když tato je o tom, že se jeden Američan se smrtelnou nemocí nedokázal rozhoupat jít k lékaři, než o US zdravotnictví jako takovém.

    OdpovědětVymazat
  12. Re: Guy Peters

    Ale ti, kdo mají pojištění a jsou s ním spokojeni nemusí nic měnit. To je jeden ze základních bodů té reformy a bylo to opakovaně zdůrazňováno.

    Já netvořím články za pět minut, jako Vy a téma reformy mě nevzrušuje natolik, abych o něm psal článek, i když souhlasím, že forma článku je asi lepší, než rostroušené poznámky v diskusi.

    Můj článek o zdravotní reformě by asi brzy skončil jako článek o idiocii a pokrytectví jistého povykujícího zlomku americké populace. To mi za to nestojí - proč se rozčilovat... : )

    OdpovědětVymazat
  13. Taky si myslím, že na systému pojištění se nic měnit nemusí. Problémem jsou pouze nepojištění: ty je třeba řešit.

    Obávám se, že Vaše představa o časové dotaci psaní článků je poněkud naivní.

    Jinak, kdo si Vás bude chtít najít, ten si Vás najde i v diskussi.

    OdpovědětVymazat
  14. Kdyby se pan Peters informoval blíže, zjistil by, že velký problém je i se systémem pojištění v USA. Zatímco v České republice se vydává cca 8% jejího skromného HDP na zdravotnictví, v USA to je zhruba dvojnásobek procentních bodů z jejich HDP. Výsledky jsou přitom srovnatelné.

    OdpovědětVymazat
  15. Re: Guy Peters

    "Taky si myslím, že na systému pojištění se nic měnit nemusí."

    To je ovšem něco jiného, než to, co jste původně tvrdil Vy ve vztahu k Obamovým návrhům...

    OdpovědětVymazat
  16. Ze vzdáleného evropského hlediska mám jenom pochybnosti jestli public option může fungovat. Nevím, je to věc složitých výpočtů a já jenom odhaduji věci, o kterých příliš nevím, ale logika mi říká, že rubem public option musí být private cherrypicking.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>