23. září 2009

UK posice k Lisabonu

Dail Telegraph píše: "The good news for Mr Cameron is that some of his party are prepared to go on giving him the benefit of the doubt. His decision in June to honour a promise to withdraw Tory MEPs from the European People’s Party bloc in the European Parliament has led to Labour accusations of extremism and riled pro-EU Tories.

But, just as he intended, it has given Mr Cameron credibility in the eyes of Eurosceptics. In the words of one heavyweight Eurosceptic: “He has a lot of credit in the bank from the EPP withdrawal. A lot of people didn’t think he would ever do it. The fact that he did is very reassuring.”"

"If the Czechs are able to hold up ratification until after a UK election, a new Tory government could then quickly move to a UK referendum." To mi přijde pochybné. Jednou ratifikovanou mezinárodní smlouvu už nejde "odratifikovat", a to ani poukazem na referendum.

8 komentářů:

  1. Jednou ratifikovanou mezinárodní smlouvu už nejde "odratifikovat", a to ani poukazem na referendum.

    Jde. Se stejnou logikou, se kterou bylo možné opakovat irské referendum.

    OdpovědětVymazat
  2. To je něco jiného. Referendum není uzavřená a potvrzená smlouva.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ale irský případ je poučením, že je-li ve hře zájem silných států EU, lze kdykoli změnit pravidla hry. Proč by to samé nemělo být možné v případě UK?

    OdpovědětVymazat
  4. Opakovaná referenda jsou běžná. Nicméně odratifikovanou smlouvu jsem ještě nikdy neviděl.

    Možná si vzpomínáte na Kjotský protokol. Clinton ho podepsal, Bush ho odmítl ratifikovat. Ale to bylo maximum, přesto jsme se na to dívali divně.

    OdpovědětVymazat
  5. Bude vždy záležet na formulaci otázky v referendu. I mezinárodní smlouva se dá nějakým více či méně sporným způsobem vypovědět, pokud dosud nebyla ratifikována všemi stranami, bude škoda přece jen menší, než kdyby už podle ní všechno běželo v celé Evropě. Každopádně jestli to do té doby stihnou plně ratifikovat i v Irsku a Německu (a případně také v Polsku), tak bude evropská pozice Česka (a Británie, o kterou mi nejde) velmi otřesená.

    OdpovědětVymazat
  6. Já myslím, že to nebude zas tak velký problém. Nic kromě horkých hlav to nezpůsobí. Rozpad státu na dva je mnohem větší vzrůšo a většina z nich to ustojí v pohodě, takže celkem o nic nejde.
    Navíc by taková zpátečka měla velmi výchovný charakter - příště by si papaláši víc rozmysleli, jestli protlačovat některé věci pod tlakem a navzdory vůli obyvatel.

    Prostě můj názor je ten, že tento krok by nebyl ani tak ostuda konzervativců, jako spíš eurohujerů, kteří nezodpovědně prosadili ratifikaci bez ohledu na vůli lidí.

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli referendum v Irsku projde - a zvláště jestli projde výraznou většinou - bude to pro většinu "eurohujerů" dobrý argument, že to s tou vůlí lidí proti rafitikaci není tak horké. Pro ostatní to bude aspoň argument, že to s vůlí lidí ohledně Evropy vůbec není moc horké.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>