17. září 2009

"Konspirační theorie" jako umlčovač debaty

Vedle obvinění z antisemitismu, popř. rasismu nebo xenofobie (v ČR ještě z kommunismu) je nejspolehlivějším umlčovačem debaty obvinění protivníka ze "zastávání konspiračních theorií". Nebudu se teď zabývat tím, že obsah některých těchto theorií je pravděpodobný více a jiných méně.

"Zastánce konspiračních theorií" v těchto obviněních vykazuje několik charakteristických, šablonovitě se opakujících rysů. Je líný myslet, takže podléhá všem možným hloupostem, které mu někdo nakuká. Má tendenci svádět svá životní selhání na někoho jiného, nejraději na nějakou skupinu (Židé a zednáři jsou asi nejpopulárnější) a tak si jednak omlouvat své nedostatky, druhak ventilovat své rasistické či xenofobní sentimenty. Jeho theorie je VŽDY nesmyslná a nepravdivá - to by mělo být uvedeno jako první bod, protože to platí apriorně pro všechny konspirativní theoretiky. Nezřídka u nich hrají hlavní roli emoce.

Narazil jsem na článek, který uvádí ještě další body, z nichž některé budou bezesporu pro některé zastánce konspiračních theorií platit (to platí ostatně i pro body uváděné mnou).
1. konspiračníkovi nejde o pravdu
2. konspiračník má na diskusi vždy víc času než Vy
3. konspiračník na Vámi vyvrácený argument předloží tři další
4. konspiračník destruuje
Nicméně článek nádherně demonstruje hlavní účel tohoto obvinění: konspiračnímu theoretikovi nejde o pravdu, ale o destrukci, proto je debata s ním zbytečná a nesmyslná.

Podle celé řady těchto bodů odpovídají charakteristice "konspiračního theoretika" například zastánci officiální verse událostí 11. září: například jsou líní myslet (častěji na to ale prostě nemají čas, o to se systém stará velmi pečlivě!), takže hltají nesmysly z massmedií. Mnozí ventilují směrem k terroristům své antiarabské sentimenty. V emocích se jen topí. Pravděpodobnost jejich verse událostí je mizivá. Snad bych je nepodezříval z toho, že jim nejde o pravdu, tím se liším od těch, kteří toto nařčení používají k umlčení debaty (a tím paradoxně právě k zastření pravdy). Individuálně by se na ně daly applikovat i další body.

Summasumarum: zastánce konspiračních theorií je principiálně méněcenný člověk, jím zastávaná verse událostí už jen proto nesmyslná a kdo si nechce intellektuálně "zadat", nebude k němu přistupovat jinak než kriticky! Je vám to všem jasné? Opakuji: JE VÁM TO JASNÉ??? Abyste se pak nevymlouvali!...

12 komentářů:

  1. Vedle konspiracniku je dalsi obtizny hmyz popiraci - napriklad holo, nebo pristani na Mesici. Dnes o tom hezky pise dobry sionista pan Kovanic na Psu a odhaluje, ze popirani je primarne motivovano "nenávistí vůči americké demokracii a principu lidské svobody, jejichž zjednodušeným avatarem jsou právě Židé."

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, článek pana Kovanice je mimořádnou ukázkou zmatenosti a paranoie. Vydavatelé NP nějak zapomněli na úsloví, že méně by bylo více. Do debaty jsem se rovněž zapojil, nebylo lze jinak...;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ony ty charakteristiky ale sedí, navíc je legrační, jak z nich mnohdy plyne takřka dokonalá forma světové nadvlády. Že by až jeden začal ten systém obdivovat.

    Mě spíš štve, když se tím názvem onálepkuje poměrně racionální výhrada k oficiální verzi.

    Bylo by možná zajímavé sesbírat nejčastější témata.
    Za sebe bych uvedl:
    - auto na vodu (jezdí zadarmo,ale technologii drží ropní magnáti)
    - různí ufouni
    - Energie z vakua (opět drží v tajnosti magnáti)
    - Američané nepřistáli na Měsíci, je to jen film. (tohle je někdy zajímavé, např. vysvětlení efektů na fotkách)

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych ale konspiračníka charakterizoval jinak:
    Je to člověk, který má hodně času a není pravda, že by mu nešlo o pravdu, jen se domnívá, že pravda je nějak velkolepější a on je tu od toho, aby ji rozkryl v celé nádheře. Bohužel není zvyklý (nebo toho není schopen) věci analyzovat a pochopit v jejich detailech. Proto prostě vybírá mezi názory a některé přebírá za své a ještě to považuje za správnou metodu. Pokud mu z dětství zůstala slabost pro fantasy a pohádky, vrhne se do tajuplností. Charakteristická je určitá selektivní povrchnost se kterou střídá témata a "argumenty". Pokud narazí v debatě na někoho, kdo náhodou dané oblasti rozumí, nikdy toho nevyužije proto, aby se dopídil detailních informací (to jej nudí, nebaví, je přece zaměřen na velkoleposti), naopak oponenta zahrne spoustou žvástů a balastu tak, aby změnil téma, u kterého beztak dlouho nevydrží.
    Zásadně se ale věnují "velkým tématům" - stavby pyramid, vznik vesmíru, Mayskému kalendáři, nikdy třeba tomu, proč křemen hodí jiskru když to něj ťukneme jiným, anebo že by si vyzkoušeli zjistit délku roku
    experimentálně.
    V důsledku totiž jakákoliv detailní práce je dost pracná, mnohem pracnější, než přesvědčování ostatních o návštěvě z vesmíru a velké konspiraci vládců světa s ufouny.

    OdpovědětVymazat
  5. Vodníku, obdivuji vás, že ještě máte chuť a sílu se zapojovat do diskusí (často "") na NP. I když vlastně...já bych kolikrát taky něco měl, ale můj nick je tam tabu..."je buď neplacenou reklamou, vulgárním slovem nebo má rasistický obsah"...a skrývat se za jiný, za to mi Neff a spol nestojí.

    Kruci, to jsem měl Neffa jako spisovatele tak rád...ale ne, jako spisovatele ho mám rád stále.

    OdpovědětVymazat
  6. Kovanic je bohužel magor .. toho nemá cenu číst, natož pod jeho článkama diskutovat. Podlehnutí vlastní paranoi a iluzi o vyvolení, ten musí chudák asi vidět arabskýho antisemitu pod každym placatym kamenem.

    OdpovědětVymazat
  7. Mimochodem, tady uváděj jenom 5 754 000, popírači hnusný.
    Tak si aspoň zkusim zapamatovat to podstatnější číslo, 62 537 400 ..

    OdpovědětVymazat
  8. "arabskýho antisemitu" ???
    Jak to vlasne s tim antisemitismem je?

    OdpovědětVymazat
  9. Pro goga, sebráno ze Psa:

    "Hitler nespáchal sebevraždu, unesli ho Američané (nebo Sověti?). V Area 51 mají živé mimozemšťany a kují s nimi tajné plány (nejspíš jsou MZáci vlastně Židi). Princeznu Dianu nechala zavraždit anglická královna. A HLAVNĚ - co slavné spiknutí 17.listopadu?! (A to už nemluvím o chemtrails, protokolech sionských mudrců templářském pokladu)."

    Já bych přidal: Paul McCartney zemřel r.1966 a byl nahrazen dvojníkem, Lennona zavraždila CIA, Elvis/Michael Jackson byli zavražděni/žijí a iniciativa "Ne základnám" je financována a řízena ruskou rozvědkou.

    OdpovědětVymazat
  10. Možná by měli co nejdřív uzákonit i tohle.

    OdpovědětVymazat
  11. Nejlepsi kombinace konspiracnich teorii, casto na stejnem webu, je NASA hoax o pristani na Mesici a druha, ze zatajili misi Apollo20, ktere navstivilo miliardu let stary hvezdolet.

    OdpovědětVymazat
  12. "Konspirační theorie" jako umlčovač debaty"

    alespon ze v tech konspiracnich theoriich mate jasno kdyz jste se tady za dlouha leta nebyli schopni dohodnout se v podstate na nicem :-)
    a bingo Vodnajs :-)
    ze neni cas?
    ale prdlajs:-)
    po pulnoci vazeni souzi debateri to konspiruju nejlepe a prave sem vymyslel jak pred par tisici lety
    kdyz malovali po skalach ruzne obrazky, treba postavy s helmama na hlave a podobne, ze tam je vlastne prvopocatek FSECH konspiracnich pribehu:-)
    Vyraz pouzivany dnes ktery v 21 stoleti nazyvate
    "Konspirační theorie" sice jeste neexistoval, jelikozto anobrzto ani jazyk ani mozek nemeli tehda jeste tak zvohejbanej jako mate dnes, ale zato takovej ten pohyb naznacujici krouzek pobliz hlavy a rozhodne ne svatej, ten znali uz tehdy:-)
    A taky genessis ze staryho zakona kde popisuji syny Bozi co si chodili s radosti zasukat (s kym s cim) s zenami pozemskymi, to je jiste vrcholnou ukazkou konspirace.
    A zkusebni otazka souzi:-) (jak se pravi v jednom slavnem ceskem filmu): puvodcem FSEHO zla na Zemi je co a kdo?
    NO tak je to jasne ne?
    Hlavne umet spravne pouzivat horni polovinu hlavy,
    konspiracne
    senzacne a mnohoznacne
    jste jedini tu z Vesmiru
    svou spokojenost nad miru
    tu predvadite z pleziru?
    dekuji, to radej dam se na viru:-(
    Predvedu ji konspiracne
    zaradim se jednoznacne
    konspiracnik bude ze me
    pak vira ma me uzdravi
    a Vam pripijim na zdravi:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>