9. září 2009

Trestní příkaz pro Vladimíra Stworu

via Kapitán. To skandální rozhodnutí se čekalo, a protože Stwora není známý neonacista, tak to dostal jen podmíněně. Jinak je tato záležitost pěkným vysvědčením o kvalitě českého law in action. Předně si Stwora z neznámého důvodu plete žalobu a obžalobu, ačkoliv se zde nejedná o občanskoprávní řízení, takže o žádné žalobě nemůže být ani řeči.

Na celé věci je fascinující formální i materiální stránka. Vzhledem k tomu, že k trestnému činu došlo v cizině, Ondřej Šmelhaus, okresní státní zástupce Prahy–Západ se měl namáhat odůvodnit svou příslušnost. Vzhledem k tomu, že trestný čin rouhání podle § 261a TZ není uveden v seznamu § 19 TZ (princip universality), je podmínkou trestnosti rouhání spáchaného v cizině, aby se ho dopustil český občan. S tím se ani obžaloba, ani rozhodnutí ani slovem nevypořádává.

Podle § 314f odst. 1 TŘ není součástí trestního příkazu odůvodnění. Pro odsouzeného tak zůstává mystériem, kterém tvrzením obžaloby a kterým tvrzením obhajoby soud uvěřil, nebo neuvěřil a proč. Další důvod proto, aby tento skandální právní institut z českého právního řádu vypadl.

Co do podstaty, nyní víme, že psát jakkoli antisemitské články není trestné (obžaloba, p. 2). Trestné je zejména zpochybňovat článek víry o existenci plynových komor (ibid.) a odvozeně též počet obětí, i když to součástí skutkové podstaty nebylo (obžaloba, p. 1). Nepřímo je tak zakázáno označovat vyjmenovaných 6 táborů smrti (1. Chełmno (Kulmhof), 2. Auschwitz (Oświęcim, Osvětim), 3. Majdanek, 4. Bełżec, 5. Sobibór, 6. Treblinka) za pouhé koncentrační tábory a holocaust jako podvod.

20 komentářů:

  1. Rouhání...ano, to je velice trefné slovo!

    OdpovědětVymazat
  2. Já opravdu nevím, podobná rozhodnutí generují víc antisemitů, než Autonomní nacionalisté s Dělnickou stranou dohromady. Člověk opravdu potřebuje nemalou morální sílu, aby nesmetl do jednoho pytle ubohé oběti válečného běsnění a ty šílence, kteří nás vrací zpět do středověku.

    OdpovědětVymazat
  3. "Člověk opravdu potřebuje nemalou morální sílu, aby nesmetl do jednoho pytle ubohé oběti válečného běsnění a ty šílence, kteří nás vrací zpět do středověku."

    Nevím, že by byla potřeba taková morální síla - já takové základní problémy s rozlišováním nemám. I když vím, že takových lidí je i tady na blogu docela dost - třeba nedávno vodník...

    OdpovědětVymazat
  4. Capitane, i mezi Zidy jsou taci s nezatemnenym mozkem, kterym je na bliti z holocaust industry. Jakoz i zasadne nesouhlasi se stavenim osad na uzemi Palestincu a jejich vyhanenim, buldozerovanim jejich domu. Nejsou FSICHNI Zide grazlove a zlocinci. Bohuzel zlocinne pocinani vzdy bije do oci, dobre skutky mene, takovy uz je ten soucasny zasrany zivot:-(
    A svetlych zitrku pro slusne lidi nevidno :-(

    OdpovědětVymazat
  5. 2 cnemo:

    Plus Streisand effect navíc.

    Funguje to skvěle. Není vyloučeno, že autor poměrně nevýznamného blogu (na základě celkem nevýznamného, protože mj. dávno zapomenutého incidentu) bude nakonec vnímán jako aktivní bojovník za svobodu slova (a ten blog bude tím pádem brán vážněji, než odpovídá jeho skutečnému významu).

    OdpovědětVymazat
  6. 2 Pepek

    Rád bych byl takový optimista. Bohužel životní mé zkušenosti jsou jiné. Když zmizeli bolševici a bylo možné projevit skutečný názor lidí na ruskou okupaci, tak to vyvrcholilo tím, že na pomnících padlým rudoarmějcům uřezávali zastupitelé našeho města plechové rudé hvězdičky. Oni prostě nedokázali rozlišit grázlovské okupanty od mrtvých vojáků, kteří pravděpodobně zachránili tento národ před důkladnějším seznámením se s nacistickými vyhlazovacími mechanismy.

    Okupanti a kolaboranti zaštiťovali své činy právě těmito mrtvými až tito ztratili zcela na úctě a vážnosti.

    Pokud bude elita postupovat tímto agresívním způsobem, stane se něco velmi podobného. Tak jako naše generace podlehla slepé rusofóbii, ta nová podlehne antisemitismu. Zákonitě.

    OdpovědětVymazat
  7. Co Vám připadá na trestním příkazu tak skandální?
    Matěj

    OdpovědětVymazat
  8. Ad Pepek: kde v tom Vámi linkovaném postu podle Vás "smetávám do jednoho pytle ubohé oběti válečného běsnění a ty šílence, kteří nás vrací zpět do středověku"?

    OdpovědětVymazat
  9. Pokud bude elita postupovat tímto agresívním způsobem, stane se něco velmi podobného. Tak jako naše generace podlehla slepé rusofóbii, ta nová podlehne antisemitismu. Zákonitě.

    ano cnemo, k tomu to smeruje:-(
    Jen jestli tohle u Vas nekteri nedelaji naschval?
    cim hure tim lepe?

    OdpovědětVymazat
  10. Ten soudce (vp Peters necht promine me pravni bezvedomi) by mel byt natvrdo odsouzen za antisemist-proterrorist cinnost. Jak zde jiz bylo uvedeno, zaslouzil se totiz o propagaci toho odporneho popiracskeho clanku vice nez Stwora.

    OdpovědětVymazat
  11. Ale vždyť ten článek Holocaust nepopírá...jen polemisuje s počty mrtvých. Vám připadají čtyři miliony jako menší zločin než šest? Otázka kdo ještě má být počítán mezi židovské oběti a kdo ne je sporná. Pokud se stále vychází z nacistické pseudorasové pseudologiky (jak ten jejich nesmysl popsat?), tak je to podle mě přinejmenším absrdní a zvrácené.

    A líbí se mi, jak tam autor "argumentuje" "ten a ten něco napsal a byl za to potrestán"...umělá výroba disidentů, k čemupak to asi slouží?

    OdpovědětVymazat
  12. Mate pravdu Yamato:
    "...umělá výroba disidentů, k čemupak to asi slouží?

    Ano jsou u Vas lide kteri to zenou stale dal a cim hure tim lepe:-(
    Co tim sleduji?
    6millionu, 4 nebo 2, pocet obeti za 2 svetove jak v koncentracich tak na frontach byl vetsi nez maly, jak umite v CR vse spravne presne ciselne pojmenovat.
    Proc tedy ono radoby posvatne cislo, ktere vede v CR az k soudu?

    Neni prece rozhodujici PRESNY pocet obeti, i jedina obet cini zlo zlem!

    Maji to nekteri zakonodarci v hlave vporadku?
    Na jedne strane se roky dohaduji, na zadnem cisle ci meritelne jednotce se nemohli dohodnout, aby z nich nakonec vypadla ostudna definice o mnozstvi vetsim nez malem, na druhe strane si odhlasuji presne cislo a presne onech presnych nezpochybnitelnych millionu:-( Kazde jine je zakonem trestane :-(
    uff, opravdu ukazkovy to Gotham :-(

    OdpovědětVymazat
  13. Také mi připadá pochybné počítat "šest milionů židovských obětí". Každý máme mnoho různých identit. Nacisté mordovali ve velkém, někoho zabili proto, že byl žid, jiného, že byl komunista nebo esperantista, zase jiného prostě proto, že byl ve špatném čase na špatném místě. Důvody již nikdo nikdy nerozklíčuje.

    OdpovědětVymazat
  14. Také mi připadá pochybné počítat "šest milionů židovských obětí". Každý máme mnoho různých identit. Nacisté mordovali ve velkém, někoho zabili proto, že byl žid, jiného, že byl komunista nebo esperantista, zase jiného prostě proto, že byl ve špatném čase na špatném místě. Důvody již nikdo nikdy nerozklíčuje.

    OdpovědětVymazat
  15. Kazde jine je zakonem trestane :-(

    Ne, pouze každé nižší. Klidně tvrďte, že obětí bylo patnáct milionů, a žádné risiko vám nehrozí.

    OdpovědětVymazat
  16. Nedelejte ze sebe hlupaky panove Aster a Yamato-san a soudruhu Jane. Jiste, ze je dulezite, ze jich bylo sest a ne jenom ctyri. Vy snad chcete, aby dva miliony zemrely zadarmo?

    OdpovědětVymazat
  17. Jak zadarmo, to jako myslíte že by se těm chudákům snadněji umíralo, kdyby věděli, že jejich smrti budou jednou moci zneužít grázlové srovnatelní s těmi esesáky, kteří ke všemu s nimi mají společnou ideologii?

    OdpovědětVymazat
  18. Leone, V SSSR zamordovali Němci několikrát véc lidí a nikdo nedostal ani fenik! Zpochybňovat tam můžete vše. Nebo dokonce tvrdit, že tím Hitler zachránil Evropu před bolševismem. Nebo nějakou jinou kravinu. A můžete být v klidu, kriminál nehrozí. Ono taky proč by se měli nějaký Ukrajinci nebo Rusáci urážet, že někdo zpochybňuje jejich smrt, že jo?

    OdpovědětVymazat
  19. Vazeny pane Kreutzfeld, z naroda vyvoleneho:-)
    Vy snad chcete, aby dva miliony zemrely zadarmo?

    Vasi superduperanticontraextraunikatni ironii do ktere jste stihnul zamontovat celou pointu vcetne holocaust industry maji nekteri ctenari problem pochopit.:-)
    sila Vasich argumentu
    je porazkou oponentu
    nutno sestku priznat Vam
    by milliardy tekly k Vam
    horem dolem o sto sest
    proto Vam jde o tech sest,
    nepochopi tuhle lest
    kazdy kdo cte cislo sest
    ze zbourali jste mnoho domu mest
    jen nenavist a zloba z toho jest
    ale jen poctive praci budiz cest

    OdpovědětVymazat
  20. Myslim, ze ani nejde o cislo. Jak se Yamato zminil, byl to sileny zlocin ale neustale opakovani jiz jde lidem krkem hlavne proto, ze se vubec nepocita kolik mych lidi, me kultury zahynulo. Zadne cislo se nikde neukazuje, nepripomina a proste neni ani moznost soudit jestli nekdo popira, ze vubec zahynul nekdo jiny nez zide. Jeste by se mohl najit nekdo, kdo by rad prepocital i tyto nejmenovane obeti.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>