15. září 2005

Ačkoliv je Mormegil

bohužel správcem, dosud nepochopil, co je NPOV. Pokud rozumím jeho představám dobře, chtěl by, aby Wikipedie byla vystřihovánka cizích názorů bez ladu a skladu. Příklad: Jestliže Hana Marvanová prohlásí, že ČR není právní stát, je to v pořádku a je možné tento názor uvést. Pokud to samé prohlásí Tomáš Pecina, uvést to možné není, protože není celebrita. Kdyby to však protlačil do médií, nejlépe do televise, už by to uvést mohl.

Tak takhle tedy ne, přátelé. Laskavě si nastudujte No original research pořádně, zejména kapitolu Primary and secondary sources. Cituji: "Original research that creates primary sources is not allowed. However, research that consists of collecting and organizing information from existing primary and/or secondary sources is strongly encouraged. In fact, all articles on Wikipedia should be based on information collected from primary and secondary sources. This is not "original research," it is "source-based research," and it is fundamental to writing an encyclopedia." (zdůrazněno mnou) Jinak by to ani nešlo, podobu článku, kterou všem vnucuje Mormegil svým obtěžováním Tomáše Peciny, bych opravdu viděl ve Wikipedii jen nerad.

A přitom stačí tak málo. Opustit zastaralý positivismus 19. století a připustit si moderní poznatek, že i sám prostý výběr fakt je hodnocení, tedy POV. Kdyby tomu tak nebylo, tak by mi pánové scientisté tak horlivě nemazali větu o ploché Zemi, která se sice jen krčila v koutku, kde si svým významem zasloužila být, ale přesto i tam jim vadila. K tomu studiu jim doporučuji text Dušana Třeštíka: Od faktopisu k dějepisu. Bez heuristiky a kritiky pramenů totiž není možná žádná vědecká práce, tedy ani tvorba encyklopedie. Jinak skončíte jako Vrba a jemu podobní, kteří jeden od druhého opisují stále stejné nezáživné seznamy českých literátů.

Update:
Tento článek zkritisoval Malý čtenář. Jak je však pro něj typické, naprosto nesrozumitelně, takže si z jeho kritiky nelze nic vzít.

0 – počet kommentářů:

Okomentovat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>