21. září 2005

Mormegilova "velká" odbornice Di

tvrdí doslova toto: "České království zahrnovalo tehdy nejen vlastní Čechy, ale také Moravu." Za takový výrok by ji každý příčetný examinátor ze zkoušky z historické geografie okamžitě vyhodil.

Navíc tato vysoce "uznávaná" znalkyně ani neumí pravopis: "Mě se totiž nacionalismus dost příčí, a to nejen ve své krajní, vyhraněné podobě!"

2 komentáře:

  1. Než jsem se stačil rozkoukat, psaní na diskusní stránku ve Wikipedii pozbylo smyslu, tak tedy zde:

    Doposud jsem se domníval, že klasické chyby ve skloňování zájmen patří do mluvnice, nikoli pravopisu - ale fakt je, že já taky jen tak diletuji.

    Každopádně ovšem byste měl takové výpady nadále zarazit. Jednak, jak je popsáno v každém pojednání o flamewarech, je to losing nebo losers' tactic; ani u hypotetické nezaujaté veřejnosti vám a vaší straně sporu sympatie nezískají, naopak. A specificky pro Wikipedii jsou zcela irelevantní - nemám náladu prokydávat se archivy blogu, ale někde jste výslovně řekl něco jako "když ani neum(ěj)í pravopis, nemůžou Wikipedii ničím přispět". Wikipedie je ovšem založena na sestavování dílčích "ten umí to a ten zas tohle": ani to, že někdo dělá opravdu odstrašující pravopisné/gramatické chyby soustavně, nikterak nevylučuje, že může doplnit věcně správné informace - nebo vylepšit heslo jinak. V dostatečně dlouhém horizontu se najde někdo, kdo to po něm opraví.


    P. S. A pokud hodláte updatovat starš posty, které už byly komentovány, přidejte laskavě do šablony i datum komentářů, eventuálně fakt updatu a datování verzí uvádějte v textu. Pomůže to srozumitelnosti.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za konkrétní připomínky.

    1. Pravopis
    Mezi mě / mně přeci není žádný gramatický rozdíl. Jediný rozdíl je v orthografii, jíž se vyznačuje příslušný pád.

    2. Losing nebo losers' tactic
    To je dost dobře možné, nikdy jsem se nepovažoval za špičkového psychologa. Nicméně proti bezpráví se musím ozvat a jsem rád, že mám tu možnost aspoň tady.

    3. Údajný výrok
    "ale někde jste výslovně řekl něco jako "když ani neum(ěj)í pravopis, nemůžou Wikipedii ničím přispět"." Toho si nejsem vědom. Takže Váš názor o dílčích příspěvcích plně sdílím.

    Celá ta má narážka na dokonalou Di byla reakcí na Mormegila, který osobně mně kladl za vinu, že jsem někoho tak dokonalého vyštval. Tak jsem chtěl jen ukázat, že Di je mizerný historik.

    OK, updates budu napříště označovat.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>