2. září 2005

Nechutné cynické lži

Kdo je vlastně Cynik? Je to zakomplexovaný věčný student. Jak sám přiznává, neumí pořádně žádný cizí jazyk: "This user is able to contribute with an bazic level of English. Můj komentář: opravdu jen bazic.

Jediné, čeho jsou tihle lidé milující bližního svého jako sebe sama schopni, je mazání jim nepohodlného názoru a vydávání lži za pravdu. Já ve své editaci katholické nesmysly na stránce nechal. Ale čemu se divit? Mají v tom 2000 let praxi.

Cynik nám napsal: "Vložil jste do článku jako faktickou část, která není podložena žádnými daty. (Jednání Jana Sarkandera s Poláky). Přestože jste ji nedokázal podložit žásdnými fakty a jediný důvod pro toto je fakt, že to je (dle vašich vlastních slov) pouze "vaše bytostné přesvědčení". Pro vaši informaci, bytostná přesvědčení do encyklopedie nepatří a už rozhodně ne tehdy, pokud jsou vydávána za fakta..."

Ano, uvedl jsem: "Officiálně konal pouť do Częstochowy, ve skutečnosti při pobytu v Krakově tajně vyjednával u krále polského (katholíka) z návodu Popela z Lobkovic (katholíka), jehož zpovědníkem byl, pomoc císaři Ferdinandovi II. (katholíkovi)." K tomu se přiklání celá historická věda, protože co jiného by asi v Krakově dělal? Bylo to řádně odůvodněno níže:

Z dnešního pohledu lze uzavřít, že neexistují přímé důkazy o Sarkanderově vlastizradě. Existuje však uzavřený okruh nepřímých důkazů:
  1. Ačkoliv byl officiálně na pouti, navštívil též Krakov.
  2. Jako výsledek Sarkanderovy misse Poláci vpadli na Moravu.
  3. Holešov ušetřili.

Tuto interpretaci katholíci odmítají. Podle nich:

  1. Nejsou důkazy o tom, že by se spolčoval s Poláky.
  2. I kdyby tak činil, nebyla by to vlastizrada, protože by zůstal na straně legitimních představitelů země.

První argument je vyvrácen nepřímými důkazy. Druhý je sporný. Jde o to, zda císaře Ferdinanda II. považova za legálního panovníka, nebo za despotu, který si usurpoval trůn, na nějž nebyl zvolen. Pokud platí druhá odpověď, Poláci byli spojenci Moravy representované habsburským císařem a pomáhali potlačovat nelegitimní vzpouru.

Takže to chce jen umět dočíst text až do konce. Případně tomu dát jinou strukturu. Jenže mazání je pro tuto sebranku, která se zmocnila české části Wikipedie, mnohem pohodlnější. Pevně věřím, že to Nadace tak nenechá a že jim vtluče do hlavy, co to znamená NPOV.

Poznámka: Omlouvám se, ale zde je nezbytné respektovat PČP i v přezdívce. Věřím, že to nebude nikomu zatěžko.

3 komentáře:

  1. Vložil jste do článku jako faktickou část, která není podložena žádnými daty. (Jednání Jana Sarkandera s Poláky). Přestože jste ji nedokázal podložit žásdnými fakty a jediný důvod pro toto je fakt, že to je (dle vašich vlastních slov) pouze "vaše bytostné přesvědčení". Pro vaši informaci, bytostná přesvědčení do encyklopedie nepatří a už rozhodně ne tehdy, pokud jsou vydávána za fakta...

    OdpovědětVymazat
  2. + Predchozi prispevek napsal Cinik

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>