13. března 2006

Střet civilisací

Ne, tento článek nebude o islámu. Tento článek je o střetu demokratů (exulantů) a postkommunistů (svazáků). A protože nejlepší je zásadní problém osvětlit na příkladě, přečtěte si Talk:Ross_Hedvicek (doufejme, že stabilní adresa).

Jak známo, čeští exulanti jsou silní antikommunisté. Spíše intuitivně dospěli k správnému názoru, že současný český régime má s tím bývalým mnohé společného. Proto jsou v establishmentu silně nenáviděni a i dnešní régime jim upírá mnohá práva. Z pohledu české společnosti to jsou zločinci: nelegálně opustili republiku a často se dopouštěli i jiných zločinů proti kommunistickému régimu: rozvraceli republiku, byli záškodníky, podvraceli republiku, poškozovali státy světové socialistické soustavy, pobuřovali, hanobili republiku a SSSR etc. Na základě kontinuity s kommunistickým právem, kterou prosadili Jičínský & Rychetský, dostali tito "zločinci" zbytkové tresty. Bratři Mašínové jsou tak dodnes považováni za pouhé vrahy, Vladimír Hučín za terroristu.

Je nutno přiznat, že Hedvíčkovo obvinění českého establishmentu z neokommunismu je přehnané. Ti lidé z větší části nejsou vědomými kommunisty (s výjimkou lidí jako je Martin Hekrdla či Jan Keller). Oni svůj postkommunismus zkrátka nereflektují. Někdy jsou dokonce verbálními antikommunisty: chtějí KSČM rozpustit a kommunisty umlčet. Neuvědomují si, že demokracie <> kommunismus otočený o 180° (tedy fašismus), nýbrž něco zcela jiného: právní stát, tolerance a svoboda slova.

Vládnoucí establishment a většina veřejného mínění v ČR je postkommunistická. Co to znamená? Že se řídí těmito hesly:
1. kdo nejde s námi, jde proti nám. V ČR se vyžaduje na všechno mít unifikovaný názor. Kdo se odlišuje, např. i jen v odívání, je podezřelý. Právo mluvit nemají jen extrémisté (kommunisté a antisemité), ale též socialisté, odboráři a konservativci. Přípustný je pouze eklektický umírněný liberalismus.
2. Češi jsou ten nejlepší národ na světě. Cokoliv Češi udělají, je vždy v naprostém pořádku. Vyhnání Němců byl nevyhnutelný důsledek II. světové války, přírodní zákonitost. Zahraniční zkušenosti jsou k ničemu, my to nejlépe uděláme po svém. I kdyby nebylo třeba znova objevovat Ameriku, české zvláštnosti znemožňují převzít zahraniční zkušenosti do té míry, že je jednodušší to udělat celé znovu.
3. Čechům všichni ostatní křivdí. Nemají nás rádi nejen v EU, ale také naši sousedé. Je to jejich vina.
4. Rozhodující nejsou schopnosti, ale osobní vazby. Z toho vyplývá neuvěřitelně vysoká úroveň korupce. Není jí promořen jen veřejný, ale též soukromý sektor (např. fotbal).
5. Malý český člověk nic nezmůže. Za všechno mohou oni: páni nahoře.
6. Čím méně o něčem vím, tím více o tom mluvím. České školství je založeno na pruském kasárenském modelu biflování. Není zvykem o věcech uvažovat. To, co napíší noviny, to je čistá pravda, alternativní názory jsou nesprávné. Přísnou disciplinou založenou na drakonickém známkování jsou do žáků natlučeny chaoticky vybraná fakta a poučky. S touto sadou znalostí pak dospělí posuzují reálný svět. Oproti např. Američanům mají větší všeobecný přehled, což způsobuje, že odmítají si o věcech nastudovat podrobnosti a své soudy vynášejí pouze na základě svého povrchního všeobecného přehledu. Navíc studovat ani neumějí, jen biflovat. Umění vyhledávat informace se v ČR nepěstuje, místo toho se opisuje z autorit.
7. Autorita má vždy pravdu. Společnost se dělí na dvě třídy: učně a mistry. Do médií mají přístup pouze certifikovaní mistři; učni nanejvýše jako pouzí diváci nebo jiné křoví. Papír na mistrovství se získává na pověřené instituci.
8. Binární myšlení. Vše je buď černé, nebo bílé. Pokud má "bílá" věc nějaké závady, je přípustná pouze konstruktivní kritika, tj. nikoliv o podstatě věci.
9. Tvrzení, že kommunismus nebyl tak špatný. Typickým příkladem je pražské metro a spartakiáda. Co na tom, že megalomanské metro byzantského typu nám dodnes přináší problémy. Co na tom, že bylo tak zfušovaně postavené, že povodeň na něm udělala škody za 200 000 000 euro. Co na tom, že na spartakiádu byli mnozí povinně nahnáni. Ať si každý cvičí dobrovolně, pokud chce. Já jsem kvůli boycottu spartakiády málem dostal dvojku z chování, nebýt Sametové revoluce, díky níž se tento kommunistický svátek se v roce 1990 nekonal.

A jako jsem posledně citoval Tomáše Krystlíka, nyní budu citovat Tomáše Pecinu, konkrétně dva jeho články: When Czech Fights Czech a Byzantské pojetí novinářské práce? "Ve východní společnosti, která tradičně existuje od Japonska přes Čínu a Rusko po arabský svět a zčásti zasahuje i Izrael a také země střední Evropy, probíhá komunikace převážně vertikálně, mezi žákem a jeho učitelem (guru). Guru je předmětem posvátné úcty, polemika s ním se zásadně nepřipouští. Úkolem žáka je osvojit si vše, co zná učitel, a jeho cílem je stát se poté rovněž učitelem. Na stejném principu fungují česká média. Na nejnižším stupni stojí čtenář nebo divák, jehož názory nesmějí proniknout dál než do rubriky krácených dopisů a v televizi, pokud je do diskusního pořadu typu Kotel nebo Přísně veřejné vůbec vpuštěn, ho moderátor neustále okřikuje (Nemáte slovo! - Položte otázku! - Neurážejte pana ministra! - Vraťte ten mikrofon!). O něco výš je redaktor listu. Jeho názory jsou zpravidla chráněny před kritikou, ne každý s nimi smí polemizovat. Nejvýš je mediální guru. Takových lidí je omezený počet a často záleží na politické preferenci média, kdo tento status obdrží. Jako příklady lze uvést Václava Bělohradského, Jaquesa Rupnika nebo Václava Havla. Tito lidé jsou, často i proti své vůli, pasováni na politické a společenské arbitry elegance, a polemizovat s jejich názory nepřísluší ani běžným redaktorům listu nebo elektronického média." "On the other hand, the current legal situation of the emigrant community for the Czech Republic is outrageous and hardly resembles a civilised status quo. The first post-1989 Parliament of Czechoslovakia ruled that emigrants, unlike those living in Czechoslovakia, had no right to the restitution of the property seized by the Communists and thus sanctioned the original act of confiscation."

Co tedy vlastně chceme, když neustále kritisujeme čecháčky? Aby z ČR bylo snesitelnější místo k životu.

16 komentářů:

  1. S Vaším článkem lze souhlasit jen z části.

    Souhlasím s Vámi, že většina českých „antikommunistů“ jsou kryptobolševiky a myslí se, že demokracie vzniká otočením kommunismu o 180°. Nerad bych křivdil p.Hedvíčkovi, ale z některých jeho publikací jsem měl podobný dojem; rád uznám, že jsem se mýlil, pokud mě o tom přesvědčí. Skutečného demokrata představuje např. diskutér RON z Vrby.

    S Vašimi body 1-4 a 8 a 9 vcelku souhlasím. Bod 5 ovšem platí pro všechny: nejen malý český člověk, ale i malý ruský nebo malý americký člověk nic nezmůže. Chápu ovšem, že Vás s Vaší vírou v demokracii, v efektivní podíl každého občana na vládě a funkční zodpovědnost zvolených představitelů, o ničem nepřesvědčím.

    Na české školství mám přesně opačný názor než Vy nebo Michaela, protože zde jsem svědkem plodů toho systému, který Vy zastáváte: žádné biflování faktů, učit vyhledávat, učit mluvit (o něčem, o čem třebas vím prd), žádná autorita atd. V tomto ohledu jsem skutečně naprostým orientálcem, ať už japonským nebo byzantským. Rozpad vzdělávacího systému a úpadek vzdělání je jedním z posledních fatálních produktů okcidentálního „vývoje“.

    S tím souvisí i bod 7: problémem dnešní společnosti je, že „mistrovský glejt“ pro vstup do médií není udělován na základě intelektuální kvality, nýbrž na základě použitelnosti našeho „mistra“ k předem stanoveným účelům. Protože na Západě zmizelo „vyšší posvěcení“ autority, není patrně tento byzantský vertikální systém nadále žádoucí a bude potřeba jej nahradit „demokratickou diskusí“ jakožto „menším zlem“. „Zlem“ ale rozhodně, už proto, že naši demokraté, kteří se těchto diskusí budou účastnit, vyjdou ze škol, v nichž se - díky Vámi propagovaném systému - naučí úplné hovno!

    OdpovědětVymazat
  2. Velice zajímavé. Polemika si zřejmě zaslouží zvláštní článek.

    OdpovědětVymazat
  3. Rekl bych, ze v prip. antikomunistu se nejedna o exulanty (ti pocitaji s navratem do vlasti), ale spis o emigranty, kteri se s byv. CSSR nadobro rozesli. Kdyz polistopadovy rezim nepotrestal komunisticke zlo ale naopak dovolil prevlecenym komunistum integrovat se vsude mozne, tak se nejedna o nejakou intuici (ze asi neco shnileho je ve state ...), nybrz o vysledek logicke uvahy.

    Hedvicek v mnohem treba i prehani, podle mne ale jen z duvodu, aby to pochopil opravdu (ale opravdu) kazdy. Vzdyt napr. ve filmu je nutno (hloupemu) divakovi take ukazat vsechno min. 3x, radne zvelicovat a na hlavni osobu nekolikrat rafinovane upozornit (davem prostovlasych lidi v letnim obleceni se treba prodira nekdo v kabate a cepici ...). Cesky establishment skutecne tvori komuniste (at uz ti prevleceni nebo pravi - neexistuje totiz komunista byvaly!), jejich prisluhovaci a nakonec i potomci obou skupin. To prece vidi kazdy.

    S body 1-5 a 7-9 souhlasim, o bodu 5 plati urcite i nazor "Vodnika" (komentar). K bodu 9 nutno rici, ze nic neni tak spatne, aby to nemohlo byt jeste horsi.

    Co se ceskeho vzdelani (ad 6) tyce, tak na prumyslovce nas napr. naucili i radu praktickych veci a dovednosti, zdanlive vubec nesouvisejicich s oborem, ale v socializmu nutnych pro nasi praci. Ano, mam na mysli predevsim to ruzne improvizovani, take ale povsechne znalosti z oboru jinych.

    Jak jsem ale pak poznal, tak ve fungujicim (zap.) systemu neni ta improvizace ani nutna. Servisni technik se dostavil zpravidla hned 2. den po oznameni zavady a lab. pristroj ci zarizeni opravil. Hledat nejaka nouzova reseni jako jinou metodu stanoveni, pokouset se sam o opravu ... atp., nebylo tedy nutno. V zamestnani bylo ode mne vyzadovano, abych efektivne delal svoji predepsanou praci za kterou jsem placen.

    Za uvahu o csl. socialistickem vzdelani stoji v tomto pripade i dalsi skutecnost, na kterou upozornil prave i vyse zmineny Hedvicek.

    Od uchopeni moci komunisty byli totiz v CSSR ti "neposlusni" vzdelani a schopni lide soustavne nahrazovani sice mene vzdelanymi i nevzdelanymi, ale zato lidmi oddanymi rezimu. Tedy temi, kteri byli schopni ... asi uplne vseho.

    Ti nepohodlni sli vetsinou k lopate, mnoho odborniku skoncilo ve vezeni, jini emigrovali. Na studia byli prijimani uchazeci predevsim podle tridniho puvodu a loajalnosti k rezimu. Jejich schopnosti a nadani byly vesmes podruzne. Jak to pak mohlo vypadat v celem hospodarstvi a nakonec i ve skolstvi, kde tato nova generace (vzdelancu) nachazela uplatneni?

    OdpovědětVymazat
  4. mM zretelne cte moje clanky a zesumarizoval to docela dobre. Problematika exulanti vs. emigranti je moje oblibena a je nametem velke rady mych clanku - viz http://www.humintel.com

    Hlavni definici je, ze exulanti odesli, aby se vratili (Komensky, Tigrid), kdezto emigranti odesli, aby trvale zili nekde jinde (zbyvajici milion lidi). Oboji odesli z politickych duvodu. Soucasna pokrivena cestina a jeji jeste pokrivenejsi uzivatele jen zamlzuji skutecny vyznam techto slov.

    OdpovědětVymazat
  5. J.A.Komensky se snad ani nevratil; on se jen CHTEL vratit. Zbyva tedy Pavel Tigrid ale ten nakonec zemrel v Parizi.

    OdpovědětVymazat
  6. Tigrid zemřel v Paříži??? Myslel jsem, že v Praze...

    OdpovědětVymazat
  7. Také si myslím, že sebevraždu spáchal v Praze.

    OdpovědětVymazat
  8. Sebevraždu??? Tady se teda člověk dovídá věci! (:o

    OdpovědětVymazat
  9. Zde se napr. pise, ze P. Tigrid zemrel v Héricy na jizním predmestí Paríze.

    http://www.rozhlas.cz/izurnal/cesko/_zprava/85594

    OdpovědětVymazat
  10. Aha, díky. Opravuji tedy svou chybu, mylně jsem se domníval, že umřel u nás.

    Nicméně sebevražda platí.

    OdpovědětVymazat
  11. Bratři Mašínové jsou tak dodnes považováni za pouhé vrahy

    Jak patrno, někdo si tu neověřil fakta...

    OdpovědětVymazat
  12. Myslel jsem veřejností. Právně, pokud vím, byly zbytkové tresty na konci 90. let obvykle zrušeny.

    OdpovědětVymazat
  13. Mašínové ani Paumer nebyli nikdy odsouzeni. V 50. letech nebylo ještě možné vést trestní stíhání proti uprchlému, takže se jejich trestné činy promlčely, což kupodivu uznaly i komunistické orgány činné v trestním řízení.

    OdpovědětVymazat
  14. Ano, děkuji za právní upřesnění.

    OdpovědětVymazat
  15. Ohledne Masinu se v knize "Zatim dobry" (Jan Novak) rika, ze souzeni byli, ale - na rozdil od jejich spolupachatelu - jen za kriminalni delikty.

    Masinove ani Paumer nemohli byt totiz obvineni z protistatni cinnosti, protoze CSR by pak nemohlo ofic. zadat v USA o jejich vydani.

    OdpovědětVymazat
  16. Já jsem se na toto ptal vloni v létě Milana Paumera, a ten mi potvrdil, že došlo k promlčení.

    Novákovu knihu mám "v pohotovostní poloze" u postele, ale ještě jsem s ní neměl čas začít. Že vůbec nějaký soud byl, mě překvapuje.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>