13. března 2006

Případ Bachmeierová

Sotva kdy nějaký zločin stejného druhu zaměstnával tak mocně veřejnost jako událost, od které začátkem tohoto měsíce uplynulo 25 let. Krvavý čin tehdy našel u národa jak
vlnu pochopení ("To bych udělal/a také."), tak i odporu, nabídl látku pro televizní dokumenty a k natočení několika celovečerních filmů.

Marianne Bachmeier(ová), 31-letá hospodská, zastřelila 6.března 1981 v jednací síni Zemského soudu - Lübeck domnělého vraha svojí 7-leté dcery Anny.

Rozhlasová reportérka byla svědkem činu: "Matka vstoupila se mnou dovnitř, koukla na lavici obžalovaných a řekla: »Ach, ... vždyť tu je úplně prázdno.« Šli jsme tedy zase ven. Když byl potom sál znovu otevřen a lavice obžalovaného už nebyla očividně prázdná, šla jako první znovu dovnitř, vytáhla pistoli a vystřílela celý zásobník."

Obžalovaný Klaus Grabowski (35), povoláním řezník, byl již trestaný sexuální delikvent. Po dvou případech, kdy si dovolil na děti, se nechal dobrovolně vykastrovat a byl hormonálně léčen. Hned při svojem zatčení se přiznal k uškrcení malé Anny. Reakce na jeho smrt byly rozdílné.

Účastníci:

"Také bych střílel, kdyby šlo o moje dítě, kdybych nějaké měl. Bohužel, nebo díky Bohu, žádné nemám, ale střílel bych také."

"Kdyby každý vzal spravedlnost do svých rukou, kam bychom došli? Myslím, že pak tu brzo v Německu máme malou Sicilii."

Pro media to byl případ jako na zavolanou. Hezká vražedkyně, krčmářka v Lübeck, matka 3 dětí, ze kterých 2 dala hned po narození k adopci. Později mluvila Bachmeierová o tom, jak moc jí tehdy tisk ublížil: "Nejvíc mi vadilo, že jsem v Německu měla pocit, jakoby se ve mně samé a mojem osudu promítalo každého jeho vlastní svinstvo. A jen to, co jsem opravdu zažila a jak pociťovala, to nikdo neuhádl ani blíže nepoznal."

Proces začal v listopadu 1982, ale Marianne Bachmeierová nebyla 3.3.1983 odsouzena pro vraždu, nybrž pro zabití a rozsudek zněl na 6 let vězení. Že ztratila vlastní ditě, platilo za polehčující okolnost. Svého činu nikdy veřejně nelitovala.

Po dvou letech byla předčasně propuštěna a odešla do ciziny. Do Německa se vrátila až když zjistila svoje onemocnění rakovinou.

V září 1996 podlehla nemoci a je pochována v Lübeck vedle svojí dcery Anny.


http://www.welt.de/daten/2001/03/02/0302hh226563.htx
http://de.wikipedia.org/wiki/Marianne_Bachmeier
http://www.mdr.de/mdr-info/2569539.html

4 komentáře:

  1. K. Grabowski byl jiz predtim trestany pedofil, ktery znasilnil a zabil jeji malou dceru. Pri svojem zatceni se priznal.

    Soudni preliceni trvalo jiz 2 dny. Pred zahajenim hlavniho preliceni, tedy 3. den, vzala zoufala matka spravedlnost do svych rukou a mozna tim i zachranila pripadne dalsi obeti.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky nedokážu její čin odsoudit a nemohu vyloučit, že bych se zachoval stejně. Na vině je ovšem celá naše "civilisovaná" justice, která tyto lauzry šanuje na léčení, místo aby je veřejně popravovala. Ona vlastně jen napravila nedostatky této justice.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, mam stejny nazor jako Vodnik.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>