18. června 2008

Bělohorské vítězství

Aleš Zeman píše na Sprše: "skutečnou tragedii pro Čechy byl např. výsledek bitvy na Bílé hoře". Naproti tomu velký český historik Václav Vladivoj Tomek v "několika článcích uveřejněných v padesátých letech 19. století v Časopise českého musea označil Bílou horu za událost blahodárnou, za jakousi zdařilou korekturu husitských omylů, které před staletími svedly národ z pravé cesty, od pořádku k anarchii a všestrannému úpadku mravnímu i kulturnímu. Habsburkové a katolická církev vrátili "národu našemu pravou zbožnost, pevnější základy mravnosti, tudíž způsobilost ku pokračování ve vzdělání svém duchovním na cestách, po kterých za starodávna kráčel zdařile..." Porážku zavinili čeští stavové, libující si v anarchii, kteří se pustili do lehkomyslného podniku. Tomek dokonce obviňoval ty účastníky povstání, kteří odešli po porážce do emigrace, z jakési vlastizrady, neboť "náboženské vyznání jejich bylo jim dražší než vlast... raději vystěhovali se ze země a zanechali statků svých cizincům, než by se v lůno staré církve vrátili"."

23 komentářů:

  1. Spíš úlisný otrok než velký historik.

    OdpovědětVymazat
  2. Tomek je typickým příkladem historika, v jehož hodnotovém systému stojí národ nad vírou. V pravoslavné optice je tomu naopak: nelze zradit víru kvůli národu. Škoda, že pobělohorští emigranti odcházeli do exilu kvůli dušehubné heresi, která byla Pravdě vzdálenější než herese papežská.

    OdpovědětVymazat
  3. "Škoda, že pobělohorští emigranti odcházeli do exilu kvůli dušehubné heresi, která byla Pravdě vzdálenější než herese papežská."

    Možná, že v takovém případě je ta Vlast/příslušnost k národu přece jenom solidnějším pojítkem mezi lidmi (než náboženství)...

    OdpovědětVymazat
  4. Na otázku, co by pro mě bylo dostatečným důvodem k odchodu za hranice si nedokáži jasně odpovědět. Zvláště pak, když velmi často se z exilu s stává postupně emigrace a návrat už pak jaksi není možný.

    OdpovědětVymazat
  5. Ani náboženství, ani národ nestojí za pozornost. Obojí člověka svádí ke zkreslenému vnímání světa.

    OdpovědětVymazat
  6. Pan Zeman odpověděl Urbanovi na Sprše, protože by prý tady byl zcensurován. Jelikož jeho odpověď obsahuje pouhopouhá fakta a je k věci, a protože panu Zemanovi je bezpochyby známo, že na ZMP se maže trolling, nikoli opposiční názory, musím považovat jeho počin za teatrální histrionství, které - byv vyzván - nebude nikdy s to zdůvodnit. Kdyby napsal, že svou odpověď umístil na Sprchu, protože se tady s nikým nechce bavit, bylo by to důstojnější a pravdivěhší.

    OdpovědětVymazat
  7. "Jelikož jeho odpověď obsahuje pouhopouhá fakta a je k věci, a protože panu Zemanovi je bezpochyby známo, že na ZMP se maže trolling, nikoli opposiční názory"

    Moc pěkná lež, o které svědčí cokoli, co se zde objeví o Boutrosovi. Kdyby to bylo směřováno obráceně, ale se stejným obsahem, tak by to okamžitě zmizelo.

    Vaše výroky na jeho adresu jsou stejně vulgární jako jeho na vaši. Ovšem mě se hned vyčítá "zboutrosovatění", když Vodníka nazvu nacistou. Ale že jste tu už dávno "zboutrosovatěli" všichni, to Vám jaksi uniklo.

    Jedna třetina Boha v této souvislosti říkala něco o třísce a břevnu. A vy jste kdysi plkali něco o Klanu. Jak se tomu říká tady?

    OdpovědětVymazat
  8. Re: Medvídek Kadílek

    Jediný, kdo zde v poslední době neustále přináší Boutrose jste vy. Už jste byl u toho lékaře? Neváhejte!
    ---
    Jinak naprostý souhlas s Vodníkem, co se týče Zemana, i když na můj vkus se Vodník vyjádřil příliš slušně...

    OdpovědětVymazat
  9. Vážně, Juchelko?

    Já tu o něm nenapsal ani jeden článek. Já tu nepíšu o mrdání prostitutek ani o březích anarchofašistech. Což jsou termíny, které by bylo lze slyšet i od Boutrose.

    Takže byste k tomu lékaři měl spíš Vy, protože nevidíte něco tak jednoznačného. Boutrose sem zatahujete zejména Vy a Peters. A nejsou to příspěvky věcné, ale nečekám, že byste něco takového uznal. To Spravedliví nedělají. Ale abych Vám udělal radost, tak si píchnu Haloperidol a zavážu si svěrací kazajku, ať má Vaše klanistická duše radost.

    OdpovědětVymazat
  10. Re: Medvídek Kadílek

    Vážně, Kadílku!

    Reagoval jste kupř. na Vodníkův komentář o Zemanovi tím, že jste, nevím proč, zmínil Boutrose a i jinak zde toho psychopata hájíte. Četl jste třeba Boutrosovy projevy na Nezvědavci, či Neviditelném Psu, které psal v době, kdy si ho prokazatelně nikdo nevšímal? Pochybuji.

    Podotýkám, že já se mu od počátku pouze vyhýbám. Je to on, kdo si osobuje komentovat všechny, všude a za jakýcholiv okolností. Zdejší komentáře byly rovněž reakcí na jeho nedávné 'aktivity'. Nikdo zde IMHO nemá jinak zájem se tomuto individuu nějak blíže věnovat.

    Já osobně jsem mu již před časem odpustil a očekával bych od jeho skutečných kamarádů, ke kterým se, vypadá to, řadíte, že mu pomohou... Zatím ale nepozoruji žádné zlepšení. Spíš naopak.

    OdpovědětVymazat
  11. Nehájím Boutrose, napadám váš Klan.

    Napadám ho za to, že píše stejně jako podle něj píše Boutros. Citace Boutrosových textů na tomto blogu jsou stejné jako to, co zde píšete vy na jeho adresu. Pokud on píše ještě neco jiného na těch stránkách, které jste zmínil, to nemůžu vědět, protože je nečtu.

    Boutros byl v mé odpovědi Vodníkovi ne kvůli němu samému, ale protože na něm lze dobře demonstrovat ty problémy s Pravdou a Boutrosismem.

    Mimochodem, Váš poslední odpověď je prokazatelně lživý, jak je vidět z Vašich výroků v posledních čtrnácti dnech. Nebo si odpuštění a pomoc představujete nějak zvláštně. Řekl bych tomu až "bratrská pomoc".

    OdpovědětVymazat
  12. "Váš poslední odpověď"
    mělo být ...odstavec, samozřejmě

    OdpovědětVymazat
  13. Re: Medvídek Kadílek

    "Pokud on píše ještě neco jiného na těch stránkách, které jste zmínil, to nemůžu vědět, protože je nečtu."

    Ani to prosimvás nečtěte, ale s takovou nemáte skutečně sebemenší ponětí o co zde jde (a z vašich komentářů je to patrné).

    OdpovědětVymazat
  14. Re: Ještě Kadílek...

    Já mu asi moc nepomůžu. Kdysi jsem mu chtěl doporučit známého psychiatra v SF, ale na to už je IMHO pozdě a Boutros by to jistě odmítl. Pokud mu někdo pomůže, je to na vás - jeho kamarádech. Možná, že byste si *měli* přečíst, co ten člověk píše, když se zrovna nestylizuje do své Sprchovací persony...

    OdpovědětVymazat
  15. Re: A do třetice...

    Jaký klan? Já kupř. nemám žádný vliv na to, jak si p. Peters zařídí tento server. Nemohu zde mazat, atd. atd. To, že mám s Boutrosem podobnou zkušenost, jako ostatní, z nás ještě nedělá klan, to si jistě uvědomujete...

    Boutros je rakovinou jakékoliv diskuse, či serveru, ať je to Sprcha, Vrba, Pes, či ZMP. To, že se zde (a jinde) jeho trollování maže je aktem hygienické očisty, nebo vy jste zde snad četl nějaký jeho názor, presentovaný bez urážek, posměšných invektiv, apd? Já si nic takového nepamatuji...

    OdpovědětVymazat
  16. No, přijde mi pochybné, když p. Zeman nezná největšího dějepisce poloviny 19. století, Tomka. Jeho Dějepis města Prahy nebyl dosud překonán, čehož si jsou vědomi i wikipedisté.

    Co se týká censury, p. Zeman zřejmě není schopen rozeznat trolla (česky "moulu") od normálního diskutéra. Proto jeho Sprcha vypadá tak, jak vypadá.

    OdpovědětVymazat
  17. OFF TOPIC. Trolla Mauleho upozorňuji, že pokud nepřestane zasviňovat ZMP svým moulingem, že opět zavedu moderování, dokud se neuklidní.

    OdpovědětVymazat
  18. Ad Kadílek: jaká lež???

    S Boutrosem moje poznámka neměla společného VÚBEC NIC! Alex Juchelka mi vzal výraz, který jsem měl odpoledne na mysli: Boutros je jako rakovinná buňka nebo bacil černých neštovic. Server, který napadne, je odsouzen k zániku (coby slušný server k diskusi). Proto Boutros nemá apriori přístup třeba na Vrbu + některé další servery, ať napíše cokoli, a proto působí na všelijakých žumpách. To je nutná prevence, jako desinfekce.

    Jinak zde nikdo jiný není mazán plošně, pouze jednotlivé kommentáře (viz AndyO minulý týden), Zemanův kommentář by stoprocentně nikdo nesmazal, to se vsadím o co chceš. Není tu žádný Klan, který by někoho osobně napadal pro jiné názory, známkování tu neexistuje, likviduje se pouze trolling.

    Takže znovu: jaká lež?

    OdpovědětVymazat

  19. Co se týká censury, p. Zeman zřejmě není schopen rozeznat trolla (česky "moulu") od normálního diskutéra. Proto jeho Sprcha vypadá tak, jak vypadá.

    :-))) Vtipný a pravdivý postřeh. V důsledku této neschopnosti ovšem uvízl Aleš Zeman mezi trolly na Sprše, kde je normální diskuse vyloučená, a do jiných serverů chodí jen nakukovat.

    OdpovědětVymazat
  20. Medvídkova kritika je směšná. Prý jsme jako oni!

    Na odpad ze Stoky není třeba plýtvat zdvořilostmi. Přesto se snažíme být co nejslušnější, nevyhrocovat spory, s chladnou myslí reagovat na zákeřné výpady.

    OdpovědětVymazat
  21. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  22. "proto působí na všelijakých žumpách"
    Trolove nikdy nepochopi rozdil mezi poradkem a cenzurou.

    OdpovědětVymazat
  23. Re: Or

    "...obojí člověka svádí ke zkreslenému vnímání světa."

    V absolutním smyslu s vámi souhlasím, ale to jsou pouze dva pojmy z mnoha a pokud vám jde opravdu o nezkreslené vidění světa, musel byste se důsledně zbavit závislosti na všem. To je těžká práce.

    My zde ale jen tak nezávazně tlacháme, ne? : )

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>