5. června 2008

Případ generála Petříka

via Max. Ačkoliv by možná bylo moudřejší na Sprchu neodkazovat, nevidím důvod, proč tak neučit, pokud je tam něco skutečně zajímavého. Jen by si Max mohl odpustit zcela zbytečné nechutné osobní výpady vůči p. Pecinovi a Vodníkovi.

Ale k věci: "Podle výpisu z dálnopisu klatovského gestapa byl generál Petřík "dne 4. VI. 1942 při jedné akci zatčen pro podezření z protiněmecké činnosti jako velitel vojenské ilegální skupiny pro jižní Čechy. Z této skupiny bylo popraveno 7 důstojníků". Z německého vězení byl propuštěn po šesti týdnech a asi čtyř výslechů, a to nepochybně díky své manželce, která nejen kontaktovala své pražské známé, ale shromáždila takovou peněžní částku, že mohla uplatit kompetentní německé úředníky. I taková byla protektorátní realita. (Poválečné vyšetřování v Písku a později Kárným výborem MNO vyvrátilo podezření ze spolupráce jeho manželky s gestapem a SD.)"

Není bez zajímavosti, že podobným způsobem se dostal z kommunistického kriminálu: "Pravděpodobně přičiněním sociálně demokratického renegáta a spolubojovníka z československých legií z první světové války Zdeňka Fierlingera byl Petřík 4. srpna 1948 propuštěn z vyšetřovací vazby."

Pod vlivem filmu a TV máme tendenci Němce vidět jako dokonalé démony zla v černých uniformách. Přitom ani ty černé uniformy nejsou pravda: "In 1938 a pale-grey (steingrau) version was produced, which gradually replaced the black uniform in Germany, beginning with full-time officers. Most of the black uniforms were collected, stripped of SS insignia, and issued to SS foreign legions and auxiliary forces inside and outside of Germany."

3 komentáře:

  1. Černé uniformy SS se skutečně nepoužívaly, byly nahrazeny olivovými, ale v mnoha filmech kupodivu figurovaly – příkladmo v seriálu Семнадцать мгновений весны.

    Na Maxe nebudu reagovat, jistě nelze očekávat, že bych mu věnoval svůj čas a energii.

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že figurovaly proto, že jsou fotogeničtější.

    To plně chápu. Přijde mi líto, že když na rozdíl od vrchního plagiátora Mauleho, který jen bez povolení překládá z Economistu, píše docela obstojné články plné zajímavých informací, že je musí zatěžovat zcela zbytečnými osobními útoky, které nic positivního nepřinášejí.

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Pecina pokud chcete mit pravdu musite ucinit vyjimku :-)
    ------------------------------
    Černé uniformy SS se skutečně nepoužívaly, byly nahrazeny olivovými,
    --------------------------
    zajedte si na jihovychod od Prahy a vyzpovidejte jeste zijici pametniky. V prostoru Benesov , Neveklov, Tynec n/S, byl obrovsky vojensky cvicny prostor, mimo vojsk Wermachtu tam az do konce valky cvicila i SS vojska. Meli oboji uniformy.Cerne prevazovali i kdyz nevim podle jakeho rozdeleni, ale bezpecne vim ze "panzer" byli cerni, takze nejen ve filmech!
    Jen nechapu proc se "hrabete" v techto detailech?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>