1. června 2008

Čtvrtá slovesná třída

Má tři vzory: prosí, trpí, sází. Vzor prosí se od ostatních liší tím, že v minulém čase má koncovku -il, zatímco ostatní ji mají -el či -ěl. V současné době existuje mohutná tendence konvertovat vzor sází na vzor trpí tím, že 3. osoba množného čísla času přítomného přebírá koncovku 3. osoby čísla jednotného, tedy oni *sází místo sázejí. Tomu někdy čelí hyperkorrektost: *trpějí. Přitom rozlišovacím znakem mezi oběma vzory je 2. osoba čísla jednotného rozkazovacího způsobu: trp v. sázej.

K článku se vyjádřil p. Zeman. K tomu bych chtěl dodat, že nechápu, co má morfologie společného s orthografií.

Updated.

4 komentáře:

  1. Pravidlo s imperativem je mimo vzdělaností meze většiny populace, takže během krátké doby budou tvary typu "oni sází" uznány za přípustné dublety. Nijak zvlášť mi to nevadí, nejde o esenciální prvek jazyka a rozlišování "oni trpí/oni sázejí" bylo zjevně neúčelné.

    OdpovědětVymazat
  2. sází místo sázejí.?

    do prkvancic a co cit?
    netvori se Vam nektere tvary zcela automaticky, tak jak to vyplyva ze situace ?


    ...sází sportku ale sázejí semena,
    nebo jdes si vsadit? (neni nutno zduraznit ze sportku,) nemohu odpovedet, ne jdu si vsadit strom zivota, to by bylo fujtajblacke, strom nejdu vsadit, strom jdu zasadit, vysadit mohu cely sad, vysadit mohu i babicku na navsi, vse zalezi na stavbe vety, ale i na obsahu a smyslu, sakra upadaji nejen mravy ale i rec ? Kdyz nekdo zapomene, neda carku, nebo spatne manipuluje s velkymi pismeny, da se to prezit, kdyz ale pouzije nevhodny tvar, rve to usi :-(
    ale mozna nic nez jeden z dalsich projevu generacniho problemu :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Ja bysem rek, ze cestina potrebuje pekne vypucovat.
    Zaprve diaktrika nesouhlasi s pocitaci. Moderni slova v cestine nejsou a navic mnozi se ukazuji, jak znaji anglicky a misto ceskych slov uzivaji czinglish.
    Podle ceho se maji lide ridit?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>