22. srpna 2009

Admirál v českých kinech

Po téměř roce měl 30. července 2009 v českých kinech premiéru ruský velkofilm Admirál (Адмиралъ). Nenaplnila se tak předpověď Tomáše Peciny. Ale není divu: Čeští novináři ruskou propagandu nepochopili. Fuka napsal: "Člověk, který byl zodpovědný za to, že "in Ekaterinburg alone more than 25,000 people were shot or tortured to death" je zde idolizován jako hrdina bez bázně a hany, který se navzdory osudu a zlým bolševikům (což jsou vesměs slintající domorodci) snaží ochránit svaté ideály carské Rusi před... zřejmě před ní samotnou, protože nakonec se proti němi postaví úplně všichni. Ve filmu není ani zmínka o tom, že by Kolčak za svého života udělal cokoliv kontroverzního nebo dokonce odsouzeníhodného. Byl to prostě jen idealista a věrný syn vlasti, kterého doba nepochopila."

Podle mne je smysl filmu jiný. Vedle typicky ruské idealisace Kolčaka/Putina, bylo hlavní ukázat, že hlavním zlem jsou cizinci: zejména věrolomný Francouz Janin. Bolševici sice měli špatný cíl, ale protože to jsou Rusové, tak jsou vzati na milost.

Komu se nechce do kina, má to na YouTube i s anglickými titulky. Tím konečně máme odpověď na mou otázku.

Názor z diskusse k Fukovi: "Ten váš postoj k tomu, jak jsou vyobrazeni Češi v tomto filmu, je pro mě hrozně vtipný. Přesně tak jsou totiž vyobrazeni Rusové v českých filmech, jako všemi nenáviděni burani."

19 komentářů:

  1. Bolševici sice měli špatný cíl, ale protože to jsou Rusové, tak jsou vzati na milost.

    Opravdu? Tak mi to přece jen nepřipadalo, scéna popravy carských důstojníků vás usvědčuje z omylu.

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, ta ukazuje, že bolševici nebyli klaďasové, stejně jako jimi nejsou dnes. Nicméně v jiné scéně jsou bolševici vykresleni jako Rusové; pomýlení, ale Rusové.

    OdpovědětVymazat
  3. "Vedle typicky ruské idealisace" ... Typicky ruské? A nemá snad každý národ tendenci idealizovat své hrdiny, ať již jde o Karla Velikého, nebo generála Pattona? A pokud chcete již dělat soudy o "typičnosti", neměl byste se nejdříve zaměřit na konkrétní ukazatele takových skutečností, jako například množství propagandistických výtvorů vychrlených za určité období? Pokud se zaměříte na fakta, idealisace není v prvé řadě typická pro Rusy (už jenom z toho důvodu, že ruská kinematografie má pouze 18 let), ale pro Američany, především díky nepřekonatelné schopnosti Hollywoodu chrlit podobné hymnistické spektákly... Pusťte si například film Брат 1, či sérii "Наша Russia," a pokud nejste kompletně ponořen v rusofobii, uvidíte, že Rusové umí své tíživé společenské podmínky brát se syrovostí a nadsázkou, které filmy s americkými reky postrádají.

    OdpovědětVymazat
  4. Typická nikoli výskytem, ale formou. Psal jsem o tom ve své recensi, na příkladu scény s námořní bitvou, při níž se námořníci v čele s Kolčakem modlili. Velmi ruské.

    OdpovědětVymazat
  5. Nicméně v jiné scéně jsou bolševici vykresleni jako Rusové; pomýlení, ale Rusové.

    Ve které? Patrně mi neutkvěla v paměti, připomeňte mi ji.

    OdpovědětVymazat
  6. Je to ta scéna po bitvě, kde pop pohřbí všechny padlé do jednoho hrobu.

    OdpovědětVymazat
  7. ad Alkibiades. Kinematografie RSFSR snad nebyla ruská? Ten mýthus Ruska zaniklého v roce 1917 a znovu se zázračně vynořivšího v roce 1991 je sice směšný, ale už mi začíná lézt na nervy.

    OdpovědětVymazat
  8. "A tady je originál." Na otázky jste nicméně neodpověděl, jen jste si jedovatě rýpl. Nejsem si zcela jist, jestli hodláte diskutovat, nebo chcete jen využít každou příležitost pro kopanec do všeho ruského. Co se týče seriálu, neřekl bych, že jeho autoři tvrdí, že je originálním, bezinspirativním výtvorem (ať již tomu tak je, dle "originálu" co jste nalezl, či není). To je však jedno - to nemění nic na tom, že v seriálu Rusové ukazují ironické skeče ze svého života a dokáží se jim ze srdce zasmát. To trochu kazí Vaši snahu o stereotypizaci ruské nátury, stejně jako mnoho dalších kvalitních filmů (nikoliv seriálů, ty jsou většinou naprosto mizerné kvality).

    Otázka ruské kinematografie je za Sovětů samozřejmě problematická - koneckonců, kdy jindy mohla kinematografie v Rusku a jiných zemích zapustit své kořeny? Stejně jak ale nemůžete německého ducha minimalisovat na oslavné epopeje, které vidíte v Triumfu vůle Olympii, příp. levně propagandistické šlágry stejné doby (nemluvě o kreslených seriálech, které se snažily napodobovat americkou Disney produkci, jeden měl tuším v hlavní roli nějakou vosu pomalovanou jako Messerschmitt), nelze minimalisovat Rusko na ódy na hrdiny VŘSR. Rusko má delší historii a delší kořeny než to a promítalo se to (ve vyobrazených reáliích a hodnotových vzorcích) i v některých filmech, které dostaly svobodnější možnosti při produkci - Eisenstenův Ivan Hrozný, nebo třeba slavné Waterloo.

    OdpovědětVymazat
  9. Je to ta scéna po bitvě, kde pop pohřbí všechny padlé do jednoho hrobu.

    Ano, je to tam:

    – Красных с колчаками будем ложить?

    – Вместе. Все один народ православный.


    Nejsem si jist, zda lze jen z toho činit Vámi proponované závěry.

    OdpovědětVymazat
  10. Všichni ruští bolševici byli jako děti pokřtění pravoslavní křesťané. Proto je kněz smí pohřbít do jednoho hrobu s jinými pravoslavnými křesťany. Hříšníci jsme tak jako tak všichni a soudit nás bude Bůh - bolševika za apostasi, rouhání a vraždění, Kolčaka za jeho propady, Vodníka za skutky tělesné nezřízenosti. A tak dále. Ale vyvozovat z toho, že kněz tím pádem akceptoval bolševiky a bolševismus, to je vskutku kuriosní závěr. Film jsem neviděl, chci se na něj podívat, pak snas budu vědět víc.

    Vím, že v Rusku jsou síly, které dědictví Stalinova satanského imperia berou za své a hlásí se k němu stejně. ne-li víc, než k carskému Rusku. Lze je najít najmě mezi těmi fašisujícími elementy, jako Dugin nebo Limonov. Ti ale koketují spíš s pohanstvím, jako naši Potápěči ;-), nežli s pravoslavím. S pohanstvím také spojují ideu Ruska a Rusů.

    OdpovědětVymazat
  11. S Duginem jste vedle Vodníku, šílence Limonova vynechme. Dugin je jedním z vášnivých zastánců pravoslaví v Rusku (stejně jako jiných, Ruské federaci nativních, náboženství, jen tak na okraj). Dugin za posledních 10 let své názory značně revidoval, dnes např. tvrdě kritizuje rasismus a je profesorem na sociologické fakultě МГУ.

    OdpovědětVymazat
  12. Zřejmě mi ani Tomášem Pecinou, ani Vodníkem nebylo rozuměno. Nechtěl jsem v žádném případě naznačit, že by současná ruská vládnoucí ideologie (= i tento film) snad nějak bolševiky rehabilitovala. Vidí je jako špatnou cestu. Nicméně jako zlo v první řadě vidí cizince; bolševici jsou Rusové, a proto zlo menší.

    Vidíme to na Velké vlastenecké válce. Ta není vítězstvím "socialismu nad fašismem", nýbrž Rusů.

    OdpovědětVymazat
  13. Alkibiade, já o Duginovi vím jen o málo víc, než bylo na Potápěči. Jeho nacionalism (a s ním spojený obdiv ke Stalinovi) je pro něj (aspoň v mých očích) daleko charakterističtější než jeho pravoslaví; ostatně skutečně orthodoxní pravoslavný křesťan by jiná náboženství ponechal v nejlepším případě nepovšimnuta, nikdy by nebyl jejich rovnocenně vášnivým zastáncem. Ještě v r.1997 opěvoval fašism, jestli se od té doby uklidnil, tak je to dobře, ale asi to bude trvat dlouho než k němu nabydu nějakou elementární důvěru.

    OdpovědětVymazat
  14. Leon Kreutzfeld23. srpna 2009 v 22:45

    Ja jsem ten film vcera shledl na Internetu, diky za odkaz Petersi. Akorat ta Puskinovska romance me moc nebavila. Moc se mi libil a idealizace a propaganda mi v nem nejak moc nevadi. Je to jeden z uhlu pohledu a rada filmu treba hollywoodske produkce je v tomto smeru uplne stejna.

    Jeden z mych nejoblibenejsich historickych filmu je Das Boot. Nemci maji historicke interpretace a dezinterpretace zakazany, tak se neni moc treba zabyvat tim balastem mytu a propagandy.

    OdpovědětVymazat
  15. Vidíme to na Velké vlastenecké válce. Ta není vítězstvím "socialismu nad fašismem", nýbrž Rusů.

    Tím nic nedokazujete. Čech zavražděný Němci za protektorátu proto, že se účastnil komunistického odboje, je taky především Čechem a až pak komunistou.

    OdpovědětVymazat
  16. No jo, ale za kommunismu byl nejprve kommunistou a až po potom Čechem.

    OdpovědětVymazat
  17. Film Admirál jsem včera shlédl a líbil se mi.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>