16. srpna 2009

O Zvacím dopise na Britských listech

Výstižně charakterisoval tzv. "Zvací dopis" a jeho autory Jan Prokeš. Článek poukazuje na jejich nepochopení současné situace, jejich zcela otevřenou nedůvěru vůči EU, jehož jsme se stali členem a v neposlední řadě i chladné reakce z USA („V zásadě nás žádají, abychom na jejich obranu riskovali třetí světovou válku.“, Economist) . Tresť celého článku shrnuje následující výrok:
"Nemůže být výmluvnějšího svědectví o selhání tehdejších vůdců a „ideologů“ sametové revoluce než jsou jejich dnešní zahraničně- politické postoje. Z bojovníků za svobodu, demokracii, lidská práva, z vězňů svědomí a morálních autorit národa se stali vášniví obhájci imperiálních zájmů, jednostranných vojenských řešení konfliktů a tudíž vědomí či nevědomí protagonisté zájmů vojensko-průmyslového komplexu."
Amen.

2 komentáře:

  1. Brilantní, děkuji za odkaz. Zkusím vyhledat i onen zmíněný článek z The Economist. Sleduji jej každý týden, ale toto jsem nějak minul.

    OdpovědětVymazat
  2. ....se stali vášniví obhájci imperiálních zájmů, jednostranných vojenských řešení konfliktů a tudíž vědomí či nevědomí protagonisté zájmů vojensko-průmyslového komplexu
    ===========================
    ...se tezko dohodnete, kdyz jeste nedavno pred 20 lety, to byly jasne zbrane "miru" ty z Kremlu:-(
    ted to to jsou pro zmenu ty Emericke:-(
    I kdyz samozrejme neni Imperium jako Imperium .
    V jednom mrtvoly do millionu, v tom jinem je to pry az tak, ze tam prevazuje jen sama pravda a laska.
    Takze by nemelo byt tak tezke se rozhodnout. Jen by to ti vyvozci demokracie nemeli dokazovat vice nez millionem mrtvych civilistu v Iraku, ktere tam odstartovali svym mirovym zasahem a produkovat podobne akce pravdy a lasky, co jim kazi image a dela z nich voslivy vrahouny a ucebnicovy imperialisty.
    Pak rozkolisani obyvatele sametove CR az z70 procent nechteji odsouhlasit zamenu jistot Kremelskych za ty z druhe strany.

    Ale hura do hadky, mozna kdyz se tu dobre pohadame, provdy se dopatrame,dobereme, za ni se popereme:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>