8. srpna 2009

Kanadská fiskální odpovědnost

V letech 1997–2007 měli v Kanadě přebytkové rozpočty. Tak odpovědné hospodářské politiky nebyla ODS ani ČSSD vinou populismu schopna ani době 5% růstu.

34 komentářů:

  1. i Australie byla "v Plusu" do lonskeho roku, kdy vladu prevzali "Lejbri" a zacali rozdavat co predchozi vlada nasetrila.
    System Obama je pry ted velmi popularni celosvetove.
    Neni pry nad to zit na dluh :-)


    ...se pohadejte experti :-)
    hlavne zdrave a drave :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Vinou populismu? Nikoli, vinou klientismu a minulého výprodeje kapitálu. Je celkem jedno, jaký je HDP, když všechny zisky odplouvají a když ne tak jdou zahraničních bank:) U vykradeného hospodářství je pro domorodce celkem jedno, kolik se v něm vyrábí.

    OdpovědětVymazat
  3. To je naprostý nesmysl:

    Nikoli, vinou klientismu a minulého výprodeje kapitálu.

    Na vyrovnanost rozpočtu nemá klientelism či kapitál vůbec žádný vliv. Jde čistě jen o to, jaký chceme mít růst GNP. Keynesiánství funguje, takže když díky shodku rozpočtu napumpujeme do ekonomiky více peněz, růst je zákonitě vyšší.

    Tím odpovídám i na Vaše:

    Je celkem jedno, jaký je HDP

    což je naprosto stejný nesmysl. Čím vyšší GNP, tím vyšší životní úroveň. Nějaký odchod zisků do zahraničí je naprosto nepodstatný, protože i kdyby zůstaly kapitalistovi v ČR, tak z toho jeho zaměstnanec vůbec nic nemá.

    OdpovědětVymazat
  4. GP bud je sila Vasich argumentu "vetsi nez mala" a nebo Vase dedukce maj v sobe neco co debatery odrazuje ?
    Moje znalost theoreticke ekonomie je na urovni ne Vasi, ja v dobach kdy Vy jeste ne na svete vystoupil u Bulhara a sel mirne do kopce az jsem dorazil k nejakym stavbam kde meli otevrena okna a tam k memu sluchu dolehla moudra ktera se mi zahnizdila navzdy:-(
    Nevim kde je VSE v Praze dnes a co tam dnes kazi jineho na rozdil pred desetiletimi, ale nektere ekonomicke poucky by mely byt platne dele nez 1 generaci.
    Vy jste udelal rozbor cnemovi ja zpochybnim Vas rozbor:-)
    ==============================

    cnemo:Je celkem jedno, jaký je HDP

    GP:což je naprosto stejný nesmysl. Čím vyšší GNP, tím vyšší životní úroveň.
    --------------------
    skoda ze sem nevstoupi nejaky Canadan aby Vam uvedl jak na nej dopada ten zazracny Canadsky "surplus". Ja Vam uvedu jen maly priklad, jak genialne vymysleli v Canade masivni prisuny penez do statnich pokladen, ktere jim tvori ten hospodarsky zazrak:-)
    ======================
    rikam Canadanovi z Toronta(mimochodent absolvent VSE, v Canade ale dela business jiny)
    sakra mas vino za dollaru 50! to musi byt neco dobreho?
    ale hovno, je to shit originalne koupeny od Frantiku za dollaru 5, a protoze tu mame same zdaneni, tak si mistni provincni vlada vezme a prida sva procenta, pak federalni sva procenta no prizivi se na tom kde kdo az je z toho takovy hausnumero:-(
    a takhle se u nas delaji ekonomicke vysledky ve FSEM!
    Z ciste spotrebniho hlediska, kdyby ta lahev stale jen 10 misto 50 tak si jich obcan koupi i nekolik, takhle zvazuje jestli vubec tu jednu:-(
    ====================
    cim vyssi HDP- ci GNP
    "tím vyšší životní úroveň".
    cha cha cha
    uz Vam tam chybi GP jen dopsat, "jak pro koho"
    Vasi"Romove" si to pry moc chvali :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Astře, k Vaší ekonomii: Pokud se láhví à 50 $ prodá více než 5x méně než láhví à 10 $, tak je GNP menší a životní úroveň nižší. Je na tom něco nepochopitelného?

    OdpovědětVymazat
  6. Čím víc toho vychlastáš, tím vyšší životní úroveň.

    OdpovědětVymazat
  7. Jistě. Lidi by nechlastali, kdyby je to nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  8. GP to neni moje ekonomie, to me bylo vysvetleno jak si to uctuji v Canade:-)
    Pravdu mate pokud opravdu ona rovnice ma podobu kterou jste uvedl.
    Z pohledu obcana ktery si v Canade koupi 1 lahev za $50 a mohl by jich mit 5 kdyby canadskej government nebyl nenazranej, to ovsem je rozdil zasadni.
    TI co bydli blizko u hranice to resi tim ze si zajedou pro levne zbozi na emerickou stranu:-)
    Pokud jde o to jak je obcan obiran na danich existuje jiste mnozstvi prikladu.
    Tak zvane "stimulujici" vynalez alias DHP,presneji(dan z umele pridane hodnoty) toho budiz prikladem. Jak s ni zachazite v Kocourkove nevim, vim z meho prostredi ze co se tu vybralo z pridane dane na benzinu tak z cca 50milliard vybranych slo zpet na silnice a dopravu jen asi 4milliardy, zbytek sezrala statni byrokracie :-(
    Divil bych se, kdyby to u Vas bylo jinak, jedine ze by Vas okradali jeste lepe a radostneji :-(
    Muzete si udelat jeste dalsi jeden dochtorat z ekonomie zvlast,ale na skutecnosti jak je to s zivotni urovni ve vztahu k GNP tak jak ho vysvetlujete VY a jak ho vnima ten ktery v jednom statu koupi za 50 a ve vedlejsim za 10, na tom nic nezmenite.
    Mimochodem porovnani pres chlast neni ten nejlepsi priklad, ale ani ten nejhorsi. Muj ideologicky pritel ze sprateleneho serveru, ktery jsme pred historicky kratkou dobou (VY i ja) oba opustili mi v dobach kdy si se mnou povidal radostne sdeloval jak tu ci onu znacku dobreho Australskeho vina koupil za castku ktera i po prepoctu oficialniho kursu vychazela 3x i vice levneji v USA nez zde v Klokanii a to kde je plus preprava, dovozni dan, atd atd:-)takze nekolikanasobne levneji !!!
    Opacne, Californska vina tu v Klokanii pod $50 tezko sezenete, drahy jak svina a kvalita sice ne spatna, ale za mistnimi spickami jakoz i Vasimi
    evropskymi trochu pozadu:-)
    Jak spravne pravil Vas Knize pan, jeste v posici ministra pres zahranici- Californska vina nejsou spatna, ale nemaj vocas.
    Konecne jeden nazor kdy se s Knizetem shodnu:-)
    A ty nase ceny za ktere vyvazime do USA a za kolik se to tam prodava?
    Skoro to pripomina zbozi vyvazene kdysi z CSSR do CCCP za hubicku:-(
    ================================
    Hlavne ze na Vas jdou ekonomicke mrakoty ze surplusu a krasnych cisel GNP:-)
    hezkou nedeli preji :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Astře, Vy máte takovou tu představu modrých fascistů, že snad vláda někomu něco krade. Ne. Ve skutečnosti tím, že víno je 5x dražší, takže opilci se mohou méně ožírat, mají v Kanadě zdravotnictví zdarma, na rozdíl od USA, kde je víno lacinější, takže se tam ožralové mají líp, ale 40 000 000 lidí je nepojištěných.

    OdpovědětVymazat
  10. Panove, nejsem ekonom a do tech vasich HDP, GNP a DDT se nebudu michat, ale pokusim se vam priblizit skutecnou situaci na kanadskem vinarskem trhu. Astr, ten vas kanadsky kamarad vam predava ponekud zkresleny informace. Lahev vina (750ml) za $50 je vino velmi dobre kvality temer vylucne nesouci znamku lokality, druhu, rocniku atd. a rozhodne zadny shit. Typnul bych si, ze cenou se radi do vrchnich 20%. Je relativne malo "normalnich" lidi, kteri by si mohli dovolit takova vina bezne kupovat. Proto taky kdyz prijdete do jakehokoli kanadskeho Liquer Store, tak najdete prevaznou vetsinu zahranicnich vin cenove mezi $9 a $25. Prumer bych si dovolil odhadnout asi na $14. Mel jsem moznost okostovat vina draha i levna a mohu vas ujistit, ze je na trhu spousta levnych a zaroven i dobrych vin. Timto nechci v zadnem pripade zpochybnovat vysoke zdaneni alkoholu vseobecne.

    Petersi, my tady v Kanade mame docela dobre zdravotni pojisteni, ale neni zdaleka bez problemu. Jelikoz nic neni zadarmo a zvlaste ne zdravotnictvi, nase dan s prijmu je znacne vyssi nez v US. Ani vino, ani pivo, ani tvrdy tady neni 5x drazsi (Panbuh zaplat) nez v US a tak pijeme jako o zavod, cimz vlade vydelavame na to zdravotni pojisteni, ktere drive ci pozdeji budeme vyuzivat. Circle of life :) habr

    P.S. Neni bez zajimavosti, ze se v posledni dobe zacina domaci kanadske vinarstvi prosazovat na mezinarodnich trzich. Hlavne na zapade Canady (ale i v Ontariu) v oblasti Okanagan se produkuji velice dobra vina, ale tato produkce je nepatrna ve srovnani s jinymi oblastmi jako jsou Australie, USA nebo evropske zeme.

    OdpovědětVymazat
  11. Vzhledem k obsahu příspěvku udělám výjimku a nesmažu ho, ale příště se prosím podepište do příslušné rubriky. Návod je nad zadávacím okénkem.

    OdpovědětVymazat
  12. Na svoji omluvu mohu jen dodat, ze jsem se podepsal v textu. Navic abych se priznal, tak jsem tu vasi podminku tak nejak prelit. "Anonymni" tam mate jako jednu z moznosti. Pokud ale nekdy neco priste (jako treba ted)napisu, tak to bude splnovat vase podminky :).

    OdpovědětVymazat
  13. To "Anonymní" tam být musí, jinak byste musel přispívat jen jako zalogovaný. Holt zdejší engine má i své mouchy.

    OdpovědětVymazat
  14. pane Habr z Canady, vitejte na na strankach kde se semele FSECHNO a pan Admin si potrpi na kvalite:-)

    ja pokud jde o vino tak take:-),
    a tak si ctu s potesenim ze pijete dobre a kvalitne :-)
    -----------------
    . Lahev vina (750ml) za $50 je vino velmi dobre kvality temer vylucne nesouci znamku lokality, druhu, rocniku atd. a rozhodne zadny shit.

    Jak jiz jsem napsal i Californska vina se tu prodavaji a ta $50 jsou dobra, ale ta zdejsi za 50 jsou lepsi!
    =======================
    GP tohle jste nemel psat:
    ..na rozdíl od USA, kde je víno lacinější, takže se tam ožralové mají líp, ale 40 000 000 lidí je nepojištěných.

    sem ted vtrhne nakej Emerican a za tuhle poznamku vas rozcupuje :-( cha cha cha
    .....kvuli levnemu chlastu maj ctvrtinu naroda zdravotne nepojistenou..
    jasan..bej emerican tak jasam :-) nad jednoduchym resenim, at zdrazej a Lid misto chlastu bude davat penize na sve zdravotni pojisteni:-)
    jo nemaj na chleba? at jedi kolace :-)

    celosvetove plati ze chlast a kurivo se zdrazuje snad geometrickou radou.
    Pred cca 20 lety tu byl karton cigaret(200) za $6 dnes za $60!
    I v CR pry cigarety mnohonasobne podrazily v porovnani pred lety.
    To nemluvim o dobach davnych kdy si jeden kolega v praci kupoval "partyzanky", v CSSR cigarety fsech cigaret za smesnou cenu korunu a neco :-)
    A jak je to GP s tim zdanenim, ze vlady svuj lid neokradaji kdyz mnohonasobne zdanuji?
    Co ze to delaji? Vysokymi danemi ku svetlym zitrkum a vyssi zivotni urovni?
    Dejte lekci z ekonomie pro lid prosty jak vysokou dani k vysoke zivotni urovni lid se dopracoval :-(
    ======================
    a az budete v te prednasce prosim rozpracujte do hloubky dan z umele pridane hodnoty, jak kouzelne stimulacne pusobi na rozvoj a blahobyt. Nekdy +24 % jindy a pro jine zbozi jen plus 12, jindy s vyjimkou jen 10 , ale take az 27, pro chlast a kurivo jeste vice, proc ne rovnou 100 ci 200% navic?
    To by bylo drze? To by i pro otrle experty pres zdaneni bylo prilis?
    Kde je hranice kdy fsechny ty vladni dobrodeje zacne hanba fackovat ?
    ============================
    jinak to mate GP naprosto spravne
    ze mam takovou tu představu , že snad vláda někomu něco krade,
    (kdo ma takovou predstavu je "modrý fascista"? )
    ale mozna se nedy sam dopracujete k podobnemu zaveru az si obycejnymi kupeckymi pocty sectete kolik ktera vlada vybere od Lidu a kolik a v jake forme Lidu vrati :-)
    a to vubec nenarazim na to jak si poslanecke panstvo nezapomina zvysovat sve platy a k tomu nabalene prebendy. To jsou jen pijavice, mnohe vladni systemy maji i sve otevrene zily :-(
    Musi byt moc dobry pocit, zit s vedomim, ze vlady nekradou a delaji vse pro svuj Lid.
    Ktere konkretne ze to ? Vase FSECHNY sametove?

    OdpovědětVymazat
  15. nevim jak "modrý fascista"
    ja kdyz zvolim obcana GP za sveho poslance tak nemam hned na startu predstavu kterou tu predstavujete coby modro fasistickou, jak Vy rikate
    "..takovou tu představu modrých fascistů, že snad vláda někomu něco krade. Ne."

    Naopak verim ze bude pristupovat ke sve praci nekradassky, nezlodejsky a zodpovedne, kdybych mu neveril, tak bych ho nevolil:-)
    Dobre umysly na startu jiste byly, slova sladka, sliby lakave, co Lidu se slibuji a Lidove se raduji:-)
    I pan GP velice dobre vi, jsa poucen sametovym vyvojem ze ruzne strany a vlady pristupuji ke svemu lidu rozdilne. Zadna vlada nestartuje s planem republiku znicit ci programove okradat lid.
    Naopak :-)))))))))))))
    Jen ty dane ukazuji ze tak casto cini, jedno zda vedomky ci nevedomky.
    Jiste Vam vlada nasazuje co nevyssi DHP a ruzna ta Vase mnohonasobna zdaneni s nejlepsim umyslem, to vse prave tak a proto, aby Vam co nejlepe a nejrychleji zlepsila Vasi zivotni uroven.
    At se Vam dari:-)
    Hlavne pozor na ruzne ty modre fasisty, nacky, republikany, a celou tu sebranku nespokojencu a FSECHNA hnuti co Vam ty krasne dnesky ohrozuje.
    Buh Vam zehnej :-)

    OdpovědětVymazat
  16. Jacípak modří fašisté, budte důslední, tak jako pan Pecina se nenechá splést a trvá na zaostalosti sovětského kosmického výzkumu, který posílal kosmonauty do vesmíru v láptích, vy byste, pane Peters, měl trvat na nelegitimitě všech daní, snad s výjimkou daně z hlavy a daně z komína.

    OdpovědětVymazat
  17. Vaše neschopnost porozumět přečtenému hraničí s rozvinutou funkční negramotností.

    Rusko mělo špičkový kosmický program a některé vojenské obory (a asi i specifická odvětví, jako např. technologii výslechu a mučení), ale celkově bylo technologicky zaostalé a ke světové špičce se ani nepřiblížilo. Porovnání moskviče s mercedesem je výmluvné, a není to jen tím, že státem řízený výrobce se nemusel zákazníkům podbízet kvalitou.

    OdpovědětVymazat
  18. pane Pecina, se svou prisnosti byste to nemel prehanet:-)
    nekdy staci ze se tu dopracujeme alespon castecneho porozumneni ci pochopeni kdyz uz ne celeho uchopeni:-)
    ===============================
    Murphy at Mass

    Murphy showed up at Mass one Sunday and the priest almost fell down when he saw him. He'd never been to church in his life. After Mass, the priest caught up with him and said, "Murphy, I am so glad ya decided to come to Mass. What made ya come?"

    Murphy said, "I got to be honest with you Father, a while back, I misplaced me hat and I really, really love that hat. I know that McGlynn had a hat just like mine and I knew he came to church every Sunday. I also knew that he had to take off his hat during Mass and figured he would leave it in the back of church. So, I was going to leave after Communion and steal McGlynn's hat."

    The priest said, "Well, Murphy, I notice that ya didn't steal McGlynn's hat. What changed your mind?"

    Murphy replied, "Well, after I heard your sermon on the 10 Commandments, I decided that I didn't need to steal McGlynn's hat after all."

    With a tear in his eye the priest gave Murphy a big smile and said; "After I talked about 'Thou Shalt Not Steal' ya decided you would rather do without your hat than burn in Hell?"

    Murphy slowly shook his head. "No, Father, after ya talked about 'Thou Shalt Not Commit Adultery' I remembered where I left me hat."
    =======================
    God bless You :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Astře, díky za vtip, ale na to, abyste se trochu poučil o národním hospodářství, tak si stačí přečíst zákon o státním rozpočtu. Tam uvidíte, kolik se vybere a na co se to dá. Régie je několik procent, to je zanedbatelné.

    OdpovědětVymazat
  20. Jene, plést si liberály a libertariány nesvědčí o příliš velké poučenosti.

    OdpovědětVymazat
  21. Slovo liberál může znamenat cokoli

    OdpovědětVymazat
  22. Vazeny GP, ze na rozpocet mate i zakon a
    ze"Régie je několik procent, to je zanedbatelné."
    je sice spravna informace ale ne vysvetlujici ze jste tam kde jste:-(

    Dle Vami uvedeneho zakona jde vse podle zakona a je vse v poradku, cele to zni az neskutecne dokonale v porovnani s tim jak to pocituje obcan. Samozrejme jak ktery:-)
    Mladi muzove co se slucuji v Delnicke strane a krici jak Vy rikate FASOUNSKY ze uz je neskonale sere jak oni musi tvrde pracovat za pouhych 10 tisic a jini obcane si na podporach a pridavcich vydelaji dvojnasobek, ti to vidi uplne jinak.
    Je to srovnatelne se situaci dob historicky nedavnych, kdy obcane neustale slyseli opakovat slovo blahobyt, ale videli hovno:-(
    Samozrejme ze Vami odkazovany zakon nemuze osetrit situaci tak aby tomu bylo opacne, na to by musela Vase vlada vydat jiny zakon, treba srovnatelny s tim starym ze detske pridavky se berou maximalne na 4 deti.
    Tim byste DS sebrali jejich hlavni argument a nemuseli byste je nalepkovat coby fasouny.
    A kdyz uz Vam radim :-) tak si usnadnete tvorbu koalicni vlady tim, ze si za ministra prace date komunistu, ten vylepi nad vrata nad vrata ne fasounske Arbeit macht frei, ale Zapotockeho, "kdo nepracuje at neji" a bude vymalovano:-)
    Prislusnici kocovneho ethnika zvysi frekvenci kocovani DS prijde o program, zavladne siroka MASOVA spokojenost. Snad s vyjimkou ministersta ci maxisterstva kteremu koucuje politicky tvrdy rocker. To snadno zvladnete:-)
    =======================
    Jsou vazeny GP staty co nemaj na statni rozpocet tak dokonaly zakon jako Vy, ale presto tam obcan plati mensi dane a zivotni uroven proti Ceske Sametove Republice je vyssi. Jelikoz tento fakt nemate zakonem osetren, byl byste prosim od te laskavosti a obtezoval se bud moudrym vysvetlenim nebo stejne jako predesle odkazem na jine zakonne moudro, ktere to lidu prostemu a sprostemu vysvetluje.
    A pry se Vam volby blizi, tak mozna nektere sve ctenare spravne politicky nasmerujete :-)
    Sem presvedcen, ze kdyby nejake to smitko z rozpoctu zbylo a spravnej ourad na informovani prosteho obcana byl uveden v cinnost, dusledky by to melo dalekosahle:-) Spravne zorientovany LID a prudky narust preferenci pro ty nejlepsi LIDRY na Vasem politickem dvorku a nasledne pak z toho plynouci nic nez svetle zitrky,
    slava zvola, lid Vas z dola a vzdy jen spravne volit bude, nikdy v politice jiz zadneho vola :-)

    OdpovědětVymazat
  23. zbytecne rozvlekle vazeny GP jsem se rozepsal, pritom stacily 2 vety, prvni jako podekovani za Vas odkaz na zakon o rozpoctu a jak by to podle zakona melo byt, druhou vetou pak na odkaz
    Nautilus
    kde pan Kreutzfeld vykresluje skutecny stav v Sametove CR.
    Coz jste mohl po svem i Vy, neb na podobna vyjadreni se snad zakon o zakazu pochybovani jeste nevztahuje.
    Jinak samozrejme Canada ano:-)
    GO CANADA GO :-)

    OdpovědětVymazat
  24. Astře, "kdo nepracuje, ať nejí" neřekl Zápotocký, ale sv. Pavel.

    OdpovědětVymazat
  25. Sv. Pavel řekl "kdo NECHCE pracovat, ať nejí"... :-) Sám občas používám leninskou reinterpretaci Pavla (nikoliv tedy Zápotockého, takto to vyslovil Lenin), ale výlučně, abych dožral papežence. Je v tom značný rozdíl. Úřady práce by tedy nejspíš v základních konturách Pavel schvaloval, neboť jsou určeny těm, kdo pracovat chtějí, leč nemohou.

    OdpovědětVymazat
  26. Hm, a navštívil jste někdy nějaký takový úřad?

    OdpovědětVymazat
  27. Ano. Ale zhnusen jsem odešel. Bylo to tam sám volič ODS a všichni si povídali o podobných věcech jako tady.

    OdpovědětVymazat
  28. "kdo nepracuje, ať nejí" neřekl Zápotocký, ale sv. Pavel.
    ============================
    Vazeny GP :-)
    mate sice pravdu, ale jen polovicni:-)
    Se sv.Pavlem mate pravdu,
    viz upresneni od pana Sklenare:
    Sv. Pavel řekl "kdo NECHCE pracovat, ať nejí"... :-)
    se Zapotockym pravdu nemate, ten to rekl na svych proslovech nekolikrat a jeste ziji nekteri stari pametnici kteri to slyseli od Zapotockeho na vlastni usi a existuji i Zapotockeho hlasove zaznamy, to na rozdil od sv.Pavla.

    OdpovědětVymazat
  29. Sv. Habr zase prohlasil: "Komuz pracovati nechce se, necht do Kanady kroky sve obrati".

    P.S. Pane Astr, dekuji za kvetiny na uvitanou. Pocasi mate zimni?

    OdpovědětVymazat
  30. ano zimni, ale jiz se hlasi jaro prvnimi krucky, rozkvetaji mimosy,
    podobne jsou predzvesti jara v Italii, kdyz ve stredni Evrope jeste mrzne.
    Ale jsme tu v subtropech a stromem na backyardu tu neni bezna jablon ale citron:-)
    Na horach snih ale drzi az do zari, nekdy az do rijna, kdyz tady uz se jaro chysta na leto :-)
    Nebyt Vaseho chystaneho blazince, zvaneho ZOH, jel bych si zajezdit na Whistler, Vase Olympijske pripravy vsak nevesti nic dobreho:-). Myslim cenove a tak podobne.
    Tak se tam jeste spravne Canadsky letnete, nez se zimy leknete:-)

    OdpovědětVymazat
  31. pan GP Astra poucil jak to v sametove CR vse perfektne bezi, dokonce podle zakona
    "zákon o státním rozpočtu"
    ================================
    nahodny ctenar by mohl dojit az k zaveru ze penize jsou opecovany zakonem v CR az tak dobre, ze az nejlepe, ze se neni ceho obavat:-)
    Ale jak je to s penezi v CR doopravdy si prectete
    nekolik vet
    a odkud to pochazi
    D-FENS
    zase pravde blize jak je to v CR kolem penez a s penezi :-(
    Hlavne ze vse v poradku a podle zakona
    cha cha cha :-(

    OdpovědětVymazat
  32. Pane Astr, letnime se jen to fici. Letos jsme tu zlomili vsechny historicke teplotni rekordy namereny na zapadnim pobrezi a vsadim se, ze jsme asi pred tydnem dali na prdel i Queenslandu. S tema OH mate pravdu, jedte raci do Tater. Vubec jsou zde OH dost kontroverzni, nebot velka cast obyvatelstva je nechtela prave kvuli obrovskym financnim nakladum. Ted uz je ale pozde narikat a tak to bude muset nekdo zaplatit. Takze ja to beru zpatky. Do Tater nejezdete, prijedte sem a pomozte nam vyrovnat provincni deficit.

    Vy tem zajecim bobkum, co tam mate rikate hory? Uz dlouho jsem se tak od srdce nezasmal :)). Jinak my se zde nebojime zimy nic. Rika se, ze pobrezni pasmo vlastne neni Kanada. Prava Kanada zacina na vychod od Coast Mountains, kde v zime mrzne jen prasti. Nas tu otepluje Pacific a vetsina lidi ani nevlastni zimni pneumatiky. Mel byste videt ten blazinec na silnicich, kdyz tu napadne 5cm snehu.

    OdpovědětVymazat
  33. Je úplně lhostejné, jaké modální sloveso tam dáte, protože ten výrok stejně musí znamenat toto: "Kdo nechce pracovat, ačkoliv může, ať nejí." Proto obě podoby znamenají totéž a autorem je opravdu sv. Pavel.

    OdpovědětVymazat
  34. výrok stejně musí znamenat toto: "Kdo nechce pracovat, ačkoliv může, ať nejí." Proto obě podoby znamenají totéž a autorem je opravdu sv. Pavel.
    ======================
    Vazeny GP
    sice mate pravdu, ale vetsina generace ne te Vasi vekove kategorie, ale te predchozi tedy moji a jeste starsi ten vyrok zna jako vyrok Antonina Zapotockeho.
    V tech davnych dobach se nikdo neodvazil rici ze onen vyrok Tonda Zapotocky alias Tonda Konyfka odcizil sv.Pavlovi.
    Par vzdelancu to jiste vedelo v dobach i pred desitkami let, ale bylo by to brano jako "zpochybnovani" a to si nikdo "netroofnul", stejne tak jako si nikdo nedovoli "zpochybnovat" dnes.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>