18. srpna 2009

Proč škola zabíjí kreativitu?

Zajímavá přednáška.

32 komentářů:

  1. skoda ze zadny komentar:-(
    Vyborny odkaz.
    I kdyz si mnohy z Vas mozna rekne ze prednasejici nerika nic noveho.
    Ja si dovolim rici, "uhodil hrebicek na hlavicku"
    ci jak se spravne sametove v CR rika
    " uhodil hlavicku na hrebicek":-)
    ---------------------------
    a abych i slusne pozdravil tak
    shalom :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevim, nevim... Zda se mi to trosku prehnane, ja kdyz chodil na gympl tak sme pravidelne meli do 13:00 skolu, pak sem se domu a delal sem si co sem chtel - knizky, hrani venku, krouzky... Po shlednuti prednasky sem mel dojem ze skola je jakesi novodobe vezeni kde je clovek 24/7.

    Myslim si ze vzdelavat sirokou verejnost v necem, pro co ma talent par procent jedincu (tanec, malovani) a jeste mensi procento z nich s tim ma sanci neco dokazat, je zbytecne. Takovi lide at si chodi na krouzky, popr. do specialnich skol, ktere tu od toho koneckoncu jsou. Nevim presne na co si autor stezuje.

    OdpovědětVymazat
  3. Btw. na gympl mysleno od 1 do 9 tridy

    OdpovědětVymazat
  4. skola jako "jakesi novodobe vezeni kde je clovek 24/7." ? :-)
    .............
    Nevim presne na co si autor stezuje.
    ------------
    autor si stezuje ze v "nekterych" skolskych systemech je zak cpan do toho na co bud nema ci co ho nebavi.
    Budte rad ze Vas to nepotkalo:-)
    Patrne proto Vas to neoslovilo ci Vam to nic nerika, maximalne 24/7, coz by bylo rozhodne spatne melo li by to byt pravdive:-(

    Na svete je jiz kolem 200 statu a kazdy z nich ma sve skolstvi nastaveno trochu jinak.
    Prednasejici (jak ja ho pochopil) zada od skolstvi lepsi pristup k zakum. Dat kazdemu moznost, rozvijet u kazdeho co v nem je a k cemu ma vlohy.
    Ano ohrane thema, ostatne ZIVOT sam ukazuje co je na skolstvi dobreho a v cem zaostava, jak zaka a studenta pripravi na dalsi zivot. Zak s vybornou pameti, ktery je schopen se naucit kazdou ucebnici nazpamet ( znam nekolik takovych, treba JUDru)takovemu samozrejme vyhovuje system kde staci nabiflovat.

    Prednasku povazuji za prinosnou, nuti k zamysleni jak dal se vzdelavanim, uroven vzdelanosti dnesni nastupujici generace bude mit hlavni vliv na vyvoj v jednotlivych statech pro pristi desetileti.
    Chce li Lidstvo stale dal a ne krajinou temnou, bez vzdelancu se to neobejde.
    Samozrejme ze Lidstvo muze vegetovat i za situace kdy je rozdelena na vzdelane a na masy nevzdelancu.
    Osobne bych se primlouval za vzdelanost co nejvyssi, nejsirsi.
    Prej a bude Ti prano,
    Dej a bude Ti dano :-)

    OdpovědětVymazat
  5. To je zase až příliš socialistické, nevím proč by se měl stát (škola) starat o to jestli se budu učit kreslit či tančit nebo hledat moje skryté talenty. Skola by mela primarne ucit jakysi vedomostni zaklad (ano i tu matiku, jazyky) zbytek by si pak mel kazdy urcit podle sveho. Nekdo tanci, nekdo dela sport...

    Dat kazdemu moznost, rozvijet u kazdeho co v nem je a k cemu ma vlohy.
    - od toho tu presne skola neni - od toho je tu rodina a jedinec sam...

    OdpovědětVymazat
  6. samozrejme ze nesocialistycky ale tvrde kapytalystycky nejtvrdeji si to vyhleda obcanek sam, tedy v rannem veku jeho spravne zorientovani rodicove, ale kdyz skola do ktera vstoupi zacne fungovat tak dobre, aby FSECHNO co v zackovi je dostalo chanci na rozvoj :-)
    ------------------------
    uz mi ta vymena s Vami pokud jde o pochopeni pripada jako ta vymena v nasledne prihode z USA, kde se ukazuje jak jinak a rozdilne je mozno se divat nejen na skolstvi, ale i na to kdo zaplati ucet za zdravotni ukon:-)
    =================================

    A man suffered a serious heart attack and had open heart bypass surgery. He awakened from the surgery to find himself in the care of nuns at a Catholic Hospital
    As he was recovering, a nun asked him questions regarding how he was going to pay for his treatment.

    She asked if he had health insurance.

    He replied, in a raspy voice, 'No health insurance.'
    The nun asked if he had money in the bank.
    He replied. 'No money in the bank.'
    The nun asked, 'Do you have a relative who could help you?'
    He said, 'I only have a spinster sister, who is a nun.'
    The nun became agitated and announced loudly,
    'Nuns are not spinsters! Nuns are
    married to God.'
    The patient replied, 'Then send the bill to my brother-in-law.
    =====================
    :-)

    OdpovědětVymazat
  7. >To je zase až příliš socialistické, nevím proč by se měl stát (škola) starat o to jestli se budu učit kreslit či tančit nebo hledat moje skryté talenty.

    Tak tady je poměrně jednoduchá odpověď, protože každý dobře "umístěný" jedinec přináší tomu státu daleko větší profit (daňový odvod), než když tento talent zapadne. Uvažuje-li stát jako kapitalista, je z toho pak většinou socialismus:)

    Jednak je docela zábavné kabaretní číslo, dobře poslouchatelné se sklenicí vína. Vyjímám ovšem úvahu o chybách (v úvodu). Velká většina povolání je založena na tom, že neudělat chybu je daleko důležitější, než nebýt dostatečně kreativní. Technika funguje právě z tohoto důvodu, jinak by se všude vršili hromady mrtvol kreativních "nápadů" od projektatů výtahů, aut, letadel, mostů nebo budov:)

    OdpovědětVymazat
  8. Proč škola zabíjí kreativitu?

    tak zni thema, aby to nebylo kazdy o necem jinem. Ze existuji skoly ktere jsou dobre a spatne snad neni pochybnost, ze nektere dobre pripravi pro zivot na zivot a jine na hovno.
    Ze bychom se tu konecne mohli na necem shodnout?
    Ze dobra skola nezabiji kreativitu, ale naopak ji podporuje a rozviji?
    A strcime si nekam poznamku zda je a jak je socialisticka ci kapytalistycka:-)
    ze mi ta prednaska prisla jako zabuseni na dvere nejake te hodne blbe skoly co kreativitu nepodporuje ale ubiji. Rozum, moudrost, otevrena mysl a i ta kreativita to vse je potreba, tomu FSEMU se za predsametoveho obdobi nedarilo a nepralo, ale myslim ani za sametoveho obdobi toho nemate prave ted v CSR na rozdavani.

    OdpovědětVymazat
  9. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  10. cnemo: Daně plynou furt stejné, je jedno jestli ten člověk koupí CDčko Michaela Jacksona nebo ty peníze nechá v kavárně. Tedy - minimální vliv na ekonomiku.. Krom toho když je budeš učit víc zpěvu atd. tak musíš někde logicky ubrat...

    Astr: Ano trochu sme odbehli od tematu, skola nenici kreativitu... Kreativitu nici vek. Jako dite nemate zkusenosti, nemusite vedet ze se okno rozbije kdyz do nej hodite kamen. Ale kdyz jste starsi a videl jste uz mnoho rozbitych oken a vrzenych kamenu tak proste vite co se stane... A nekdo to nazyva nedostatkem fantazie ci kreativity :-) Clovek se stejne jako zvire uci behem zivota ruznym postupum, zpusobum mysleni, ktere se mu vyplatily a osvedcily v minulosti. Neni to zpusobeno skolou ci nedostatkem kreativity.

    OdpovědětVymazat
  11. Offtopic pro neználka: fotbaloví primitivové jsou stejně hnusní všude, bez ohledu na národnost. Onehdá řádili v Praze ustašovci, teď to jsou zas četnici...:-(

    OdpovědětVymazat
  12. Jak to, že tu Srbskou pakáž vůbec můžou pustit do naší země? Ta východní sebranka si asi plete Evropu s Ruskem.

    OdpovědětVymazat
  13. Astře, na diskussních serverech se nezdraví, neboť to není chat. Proto se ani nedává Enter za každou větou, neboť normální lidé své texty strukturují do odstavců.

    OdpovědětVymazat
  14. Proto se ani nedává Enter za každou větou, neboť normální lidé své texty strukturují do odstavců.

    Zmacknu Enter, dodam hbitost, obsahove pridam sytost, Enter je ma osobitost:-)

    A zase jste me "odhalil" GP:-)
    To jiz po nekolikate, opakovane:-( Stejnou lekci jste mi dal kdysi na spratelenem serveru a radne me tehdy osprchoval :-( Mozna je to tak, ze na rozdil od "normalnich lidi" ja "dávám Enter za každou větou", abych tak zduraznil nenormalnost :-( Nebo tak, ze strukturuji jinak, jsa jsouc jsouce stara struktura:-(

    Obcas i nevhodne zdravim a dokoncem i na "Shalom" si rozpomenu, i zde mate pravdu.

    Jste tu navic Panem, je to Vase Lucerna, proto vzdy plati bod 1:-)
    Na rozdil od Vodnika ze SaFra, ktery Vam sem vlozil clanek aniz by ho spravne do odstavcu rozlozil, radu kvalitnich prispevku tak rozmnozil, ja sve radky vzdy entruji, nevhodne je opentluji, obcas pridam pozdrav spatny, me snazeni prd je platny, dojem na Vas budim matny :-(
    Tak uz zadne zdraveni,
    coby spatne znameni
    meme Entry prokladat,
    na stylu si zakladat
    lip s jazykem nakladat :-)

    Jinak samozrejme vazeny GP, pokud moje Entrovani a vubec moji ucast zde coby zpestreni Vaseho serveru az z dalekeho Protinozcova by melo kazit povest Vaseho ZMP dejte vedet, od Entru se presunu, jen ke cteni posunu:-)
    God bless You :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Balkánská zvěř v Praze řádí jako pominutá. Srbové by měli být vyloučeni z fotbalové federace. Ať si hrají s Ruskem, to jsou jim rovní asiati.

    OdpovědětVymazat
  16. Fotbaloví fanoušci jsou subhumánní sběř bez ohledu na národnost. Před rokem takhle řádili v Praze Chorvati, ale stejně se chovají i Britové nebo Holanďani. Zavřít, seřezat a vyhostit!!

    OdpovědětVymazat
  17. Zastavme humanitární pendrekování! Česká policie včera humanitárně zpendrekovala v Praze Srbské turisty. Mírumilovní Srbové byli humanitárně zpendrekováni přímo na ulici! A Vy Vodníku si za schvalování humanitárního pendrekování můžete s Havlem podat ruku. Hanba každému, kdo schvaluje humanitární pendrekování Srbů!

    OdpovědětVymazat
  18. Samozřejmě to Vodníku s výkonem Chorvatů nesnese srovnání - ti skutečně zhovadile, po ustašovsku zmrzačili jednoho turistu.

    Jinak co by měli Srbové dělat s našima "fanouškama", kteří se ve zhruba stejném počtu podílí na okupaci Kosova? Pověsit, zastřelit, nebo jako pohůnky albáské mafie narazit na kůl?

    Začínate uvažovat tak trochu jako maloměšťák.

    OdpovědětVymazat
  19. >Daně plynou furt stejné, je jedno jestli ten člověk koupí CDčko Michaela Jacksona nebo ty peníze nechá v kavárně.

    Ekonomové tomu říkají tuším komparativní výhoda. Je to jedno z dobrodiní civilizace, specializace na to, co vám jde. Proto je důležité, aby Einstein nedělal na patentovém úřadě, Gott nedělal elektrorevize, Peters neučil fyziku, já češtinu nebo dokonce nezkoušel balet a aby Czáková nezpívala (což se nepovedlo:).

    Rozdíl mezi státy, kde se talent může projevit a kde je naprosto propastný a odraz na v daních je ten z měně podstatných. Vlastně toto byl základní problém normalizace (vzpomeňme na dnešní výročí). Ne to, že nás obsadila cizí armáda, že diktatura přitvrdila ale to, že byli nahrazeni a dále prosazováni lidé, kteří (alespoň) něco uměli, lidmi podle míry servility. Toto je hlavní tragédie roku 68.

    OdpovědětVymazat
  20. S deklasovanými živly na pomezí dělnické třídy je třeba mít soucit, a to i tehdy, když se chovají nedůstojně. To neznamená, že není třeba se před nimi mít současně na pozoru.

    OdpovědětVymazat
  21. Deklasovaným živlem na pomezí dělnické třídy míníte Kapitána? Já si to hned myslel…

    OdpovědětVymazat
  22. Neználku, to, že se srbským rowdies na rozdíl od chorvatských náhodou nepodařilo nikoho přizabít, neznamená, že jsou lepší. Tato svoloč je stejně odpudivá ve všech národech a je třeba ji bít, v případě války nechat padnout v první linii.

    OdpovědětVymazat
  23. Slobodane, pokud nevidíte rozdíl mezi přepadením a bombardováním souverainní země a vražděním jejích civilistů (=Havel) na jedné straně a mezi pacifikací fašistoidních hovadínů, kteří se na návštěvě v cizí zemi pokoušejí chovat jako soldateska vítězných dobyvatelů (=Vodník) na straně druhé, tak opravdu nevím, jak Vám pomoci.

    OdpovědětVymazat
  24. Vy zase děláte chytrého a nic o tom nevíte, že? Když jsem napsal, že skupina Chorvatů po ustašovsku zmasakrovala člověka, tak je snad jasné, že to nebyla žádná náhoda, ale projev vražedné fašistické mentality. S ničím podobným se v případě Srbů nesetkáte.

    OdpovědětVymazat
  25. >Deklasovaným živlem na pomezí dělnické třídy míníte Kapitána? Já si to hned myslel…

    :)Tomáši, zase provokujete?:)

    OdpovědětVymazat
  26. Vy jste tam by, neználku, že to tak přesně víte? Já jsem viděl v televisi v obou případech stádo přiožralých surových ksichtů, které se chovalo, jako by k nám chtělo zavádět demokracii. Vůbec žádný rozdíl mezi nimi nevidím.

    OdpovědětVymazat
  27. Jak nevidím? Co nevidím? Havel schvaloval humanitární bombardování mírumilovného nevinného Srbska, které nikomu neubližovalo. Nikdy. Ani vlásek nezkřivilo. A vy zase schvalujete humanitární pendrekování Srbských turistů, tím jste si s Havlem podobní. Navíc věříte médiím, které pomlouvají hodné Srbské turisty fandící fotbalu.

    OdpovědětVymazat
  28. Ad Slobodan. O.k., tedy nevidíte. To je mi líto. Adieu...

    OdpovědětVymazat
  29. Přečtěte si, co píše Neználek a nebudete litovat.
    Jaký Adieu? Snad jak říkáme u nás - У Србији: С Богом...

    OdpovědětVymazat
  30. To musela být scenérie. Přemoudřelý ksicht sleduje stádo tupých ksichtů a cítí se hrozně civilizovaně a nadřazeně. Radši by si o tom ale měl něco přečíst, aby zase nežvanil nesmysly.

    Policie se zároveň začala zabývat napadením rusky mluvícího turisty. Toho zastavila zhruba padesátičlenná skupina příznivců Dinama v ulici Na Příkopě před vchodem do pasáže Myslbek. Zatím neznámý chorvatský fanoušek zmlátil dvaatřicetiletého turistu teleskopickým obuškem. Muž musel být se závažnými poraněními hospitalizován. "Policisté tento případ vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví," uvedla mluvčí.

    Padesát na jednoho, a železnou tyčí do hlavy. Opravdu se dá tato ustašovská zhovadilost srovnat s bujným a řekl bych rozverným řáděním srbských výtržníků?

    OdpovědětVymazat
  31. Pokud je pro Vás chování srbských ehm, ehm, "turistů" "rozverným řáděním" jako pro provokatéra Slobodana, tak se nedivím. Pro mě je to náhoda, že nějakého člověka nezmydlili "rozverní" Srbové, nýbrž právě "rozverní" Chorvati, mohlo to být i naopak, protože tito hooligans jsou jedna svoloč bez ohledu na národnost.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>