28. srpna 2009

Mýthus o přibírání

Fascinuje mne, jak jsou někteří lidé ochotni věřit vyloženým nesmyslům: "…chápu, že někdo bude jíst jen tři rajčata s mozarellou denně, cvičit bude dvě hodiny denně a nedostane se pod 80 kg živé váhy, i kdyby se umozarelloval a ucvičil k smrti.
* * *
Protože Martina není blbá a ví, že kdybych já jedla to co ona a hýbala se tak málo jako ona, překročím bájnou hranici 100 kilogramů během tří měsíců a budu se coby tučná koule valit světem jako pomník její dietologické neschopnosti."

Fysikální zákony platí pro každého a váha je rozdíl mezi příjmem a výdejem. Ze vzduchu se nepřibírá. Za posledních několik let jsem přibral 15 kilo a dobře vím, z čeho to je. Při tom jsem kdysi vážil těch bájných 80 kg.

Stejně tak nerozumím tomu, jak může někdo absolutisovat jeden rozměr: „No, sorry, ale to by byl skoro každej přes. Je to pro dvě osoby, takže si vem normálního chlapa, to je tak sto kilo, normální ženskou, to je tak kolem šedesáti….“ Žena, která váží 60 kg, může být stejně dobře vychtrlá jako plnoštíhlá. Záleží na výšce.

12 komentářů:

  1. Vazeny GP, mate to sice theoreticky spravne, ale...v zivote kazdeho z nas to probiha nejak trochu jinak. To je overeno zivotem i pozorovanim okolnich homo sapiensu:-)

    2 stejne se stravujici a i stejne se pohybujici jedinci mohou vykazovat velice rozdilne vysledky.
    Zatim co jeden je hubenej jako lunt, druhej je jak becka:-(
    proc? Vedecky Vam to muze i nejaky lekar vysvetlit ale vysvetleno ouplne simpletonsky, kazdemu z nas jeho metabolismus alias "vymena latkova" probiha trochu jinak. Jednomu veskerou prijatou potravu zpracuje temer az se 100% efektivnosti, druhemu mozna jen s 30% pouze. Jiste znate nejakeho jedince co zere jako mlejn a je tak stihlej ze az vychrtlej a podobne plati i opacne.

    FSECHNY ty zahady lidskeho tela, pokud jde o vahu jakoby nikdy nevezmou konce. Predesle generace to ve stredni Evrope nebraly tak vazne jako dnes, ale treba v USA boj s obesitou probiha jiz vlastne po generace a v podstate stale stejne neuspesne uspesne :-).
    Ale otevrel jste velmi zajimave thema.
    Jiste bude hodne prispevku komentaru i rad jak a co delat s nadvahou prijmem a vydanim, pohybovanim tim spravnym zpusobem i smerem atd.. tesim se :-)

    Mohl byste zacit jako prvni:-) Potreboval bych pomoci s prekladem do cestiny. Dostalo se mi informace, ze:
    ... k Vltavě chodím na in-line je tam docela dlouhá trasa..
    Coze to tam chodi delat ? Tedy pokud na to existuje cesky vyraz ci vysvetleni v cestine. Ano mohu slouzit jako priklad, jak relativne malo let staci na to aby byl clovek mimo. Nejen pokud jde o telesnou vahu.

    a preji weekend plny pohybu
    a to do kazdeho tela zahybu
    aby prijem kalorii
    vyloucen byl energii
    dusevni a pohybovou
    starou vyhnat nabrat novou
    vzdy ve spravne relaci
    zakoncit na matraci

    Preji hezky weekend :-)

    OdpovědětVymazat
  2. No mohu-li zaskočit, chodí tam prostě kolečkově bruslit, akorát se vyjadřuje v novořeči. Nějaká móda či čo, na kole se tam už skoro nedá projet.

    OdpovědětVymazat
  3. Dik Jonasi:-)
    ...na kole se tam už skoro nedá projet.
    ..protoze uz tolik bruslicich ?

    pred lety tu pamatuji vybuch mody na koleckovych prknech, vyresily to mistni ourady ze skoro v kazdem parku udelaly betonove rampy a lavice up down a prkynkari s ulic temer zmizeli :-)
    Stale se pry brusli na nekterych ulicich nekterych mest v Californii, mozna i jinych statech ?

    OdpovědětVymazat
  4. Jak říká Jonáš, chodí tam bruslit. In-line jsou to proto, že brusle měly kolečka ve 2 řadách.

    OdpovědětVymazat
  5. váha je rozdíl mezi příjmem a výdejem.

    Taky nevím, co jste chtěl říct. Neříkejte, že individuální spalování je pro Vás vosk!...

    OdpovědětVymazat
  6. Této thesi: "Jednomu veskerou prijatou potravu zpracuje temer az se 100% efektivnosti, druhemu mozna jen s 30% pouze," absolutně nevěřím. Jsme jeden živočišný druh, proboha.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak ty procenta budou asi poněkud jinak, ale metabolismus máme každý odlišný, to si pište! Dokonce se u jednotlivce může změnit, takže někdo, aniž by změnil stravu nebo množství pohybu, náhle ztloustne nebo zhubne. Já jsem v Česku v mládí jedl guláš s 8 knedlíky, pil pivo o sto šest a obden (někdy i častěji) do sebe hodil plechovku Salka. A moje žena se tehdy mučila hladem, kapustou, diabetickou stravou a abstinencí, aby dosáhla mých 63 kg. Dnes jím o mnoho méně, Salko ani pivo nepiju a mám 85 kg.

    OdpovědětVymazat
  8. No, ale v té rovnici je i energetický výdej.

    Jak někdo může věřit tomu, že se energie vypařuje zvláštním metabolismem, to nechápu. To je stejné jako věřit na duchy.

    OdpovědětVymazat
  9. No ona se značná část zisku z metabolismu použije i pro udržení základních tělesných funkcí a regulaci teploty .. a v tom jsou dost velký rozdíly vrozený i získaný adaptací. Někomu je furt zima, jinej se pořád potí a zvyšuje svoji metabolůickou spotřebu ještě o skupenské teplo odpařovací. Pak je taky něco jinýho, jestli ty dva řízky a kolečko brambor do sebe nahází pomalej jedlík v pohodě nebo rychložrout ve stresu, kterej to pak nedokáže třeba ani pořádně natrávit. Což se pak projeví i tim, kolik vyprodukujou druhej den "biologickýho odpadu". Takže rozptylu v poměru 1:3 bych klidně věřil, nejsme stroje které se sekají na výrobní lince podle ISO s 95% spolehlivostí a minimálnim rozptylem parametrů.
    Ovšem zhubnout se bez přiměřenýho energetickýho výdeje nedá, to by jeden asi dřív sešel hlady a podvýživou.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak někdo může věřit tomu, že se energie vypařuje zvláštním metabolismem, to nechápu. To je stejné jako věřit na duchy

    On ten metabolismus není jednoduchý proces. Je k němu potřeba celá řada látek, např. enzymů, které máme každý v jiném množství nebo - díky (ne-)přítomnosti dalších látek - u každého pracují s jinou effektivitou. A to nemluvím o stressu a psychických vlivech obecně, což nakousl Jonáš.

    OdpovědětVymazat
  11. Ano, Jonáš má pravdu, že energie se spotřebovává i na věci, které uvádí. Ale to v té rovnici je!

    Ale s těmi stravovacími návyky opatrně. Je pravda, že pomalu snězený řízek se stráví lépe než zhltaný, a proto pomalým jezením dostanete energie více! Ne však o mnoho: "15 – 30% snížení energetického príjmu oproti zvyklému príjmu u váhove stabilního jedince je
    dostatecné a primerené. Nicméne obézní bežne uvádejí nižší energetický príjem, než jaký
    skutecne mají."

    Ovšem zhubnout se bez přiměřenýho energetickýho výdeje nedá, to by jeden asi dřív sešel hlady a podvýživou.

    Nevěřím na to, že otylý člověk může umřít hlady. Budou mu chybět bílkoviny, ale energie bude mít dost.

    OdpovědětVymazat
  12. Jak někdo může věřit tomu, že se energie vypařuje zvláštním metabolismem, to nechápu. To je stejné jako věřit na duchy.
    Vazeny GP, berte nebo neberte, ale je to tak ze telo kazdeho jedince "spaluje" potravu jinak. U nekoho maximalne efektivne u nekoho minimalne. Neznam procenta, ale mozna u poloviny populace priblizne podobne. Vliv veku, prostredi a dalsich vlivu to ano, to do toho patri a ovlivnuje, ale Duchy do toho neplette:-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>