28. října 2008

Benešova oběť František Schwarz

Tomáš Pecina připomněl pořad Svobodné Evropy o dnes zapomenutém poslanci Františku Schwarzovi (1891–1947), Stříbrného člověku. S Jiřím Stříbrným se však za II. republiky rozešel, neboť byl odpůrcem ukončení demokracie prostřednictvím zmocňovacího zákona. Jako fanatický nacionalista odešel hned na začátku protektorátu do exilu, kde byl vedle Lva Prchaly (1892–1963) hlavním Benešovým kritikem. Nechvalně známý František Moravec prosadil jeho obtěžování britskými úřady.

O jeho návratu do republiky existují 2 verse. Podle první (která zřejmě neodpovídá skutečnosti) byl zadržen britskými úřady a vydán do ČSR. Podle druhé se vrátil do republiky sám, spoléhaje na svou imunitu poslance zvoleného v roce 1935.

Ať tak či tak, byl na základě košického vládního programu: "Stejně tak budou vyšetřováni a stíháni všichni českoslovenští občané, kteří v zahraničí se zpronevěřili republice a svou rozvratnou činností pomáhali nepříteli i kteří odmítali splnění svých občanských povinností, ač nestáli pod nátlakem nacistického teroru," ve vazbě, kde byl nakonec umlácen k smrti.

Pořad Svobodné Evropy byl zdařilý, pouze trpěl fachidiotismem: Zásadní neznalostí politických dějin za Rakouska-Uherska a dějin polského exilu: Strana národně sociální nevznikla ze sociální demokracie a jejím prvním předsedou nebyl Klofáč. Polská exilová vláda zanikla až 22. prosince 1990, kdy se úřadu ujal svobodně zvolený president republiky, Lech Wałęsa.

4 komentáře:

  1. To je tedy čtení, ten KVP. Zejména pasáže o tom, jak budou Němci a Maďaři, včetně autochtonních, podle uvážení exekutivy zbaveni státního občanství a vypovězeni.

    OdpovědětVymazat
  2. Jako největší znalec se projevuje pseudohistorik Miroslav Gregorovič, podle kterého Schwarz žil až někdy do hloubky komunistického režimu a byl bedlivě sledován komunistickými úřady.

    AHL71

    OdpovědětVymazat
  3. Konkrétně měl zemřít v 60. letech (viz Kapitoly o českém fašismu, ISBN 80-7106-100-X, str. 103).

    AHL71

    OdpovědětVymazat
  4. O Schwarzovi toho je hodně v knize Proti Benešovi! Česká a slovenská protibenešovská opozice v Londýně 1939-1945, docela se divím, že to v pořadu na Svobodné Evropě nezmínili.

    Stejně jakože tam četli soudruha Gregoroviče a neupozornili na jeho bláboly, které následují za přečtenou částí.

    AHL71

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>