9. října 2008

Pitomost novinářů

Skvělý postřeh Evy Pallotto.

8 komentářů:

  1. Postřeh zajímavý, ale styl psaní nesnesitelný na hranici fysické bolesti.

    OdpovědětVymazat
  2. Opět nedostatky v přírodovědném vzdělání. Když někdo má představu o světě ze základní školy, těžko může interpretovat cokoli početně zpracovaného.

    OdpovědětVymazat
  3. V diskussi byl odkaz na článek, který český novinář ukradl.

    OdpovědětVymazat
  4. Tím se ovšem celý problém posunuje poněkud jinam: ""Our findings suggest that, at least during early adolescence, responsible parents should avoid permitting their children to watch more than one hour of television a day," Dr Johnson said. "That's where the vast majority of the increase in risk occurs."" v. "Dověděl jsem se nejen, že u dětí můžeme za nadměrné a rizikové považovat sledování televize tři a více hodin denně"

    Průměrná blondýna.

    OdpovědětVymazat
  5. O tom právě mluvím (pravda ne explicitně, neboť jsem to pokládal za samozřejmé): odkaz nalezený komentátorem na blogu iDNESu má ještě menší cenu než vlastní obsah a s Pallottovou nikterak nesouvisí (krom obecného tématu).

    Sice nesleduji veškerá česká média, takže se mohu mýlit, ale zatím mám za nejpravděpodobnější, že Pallottová četla právě Bílkův článek citující údaj o třech a půl hodinách (i se zdrojem, kde lze zjistit podrobnosti o konkrétních studiích).

    OdpovědětVymazat
  6. EP má pravdu v tom, že nešvar takto uvažovat je hrozný. Ale nemá pravdu, když to hází na novináře. Takto totiž vypadá 95% všech "vědeckých" studií zabývajících se sociálně psychologickými tématy. Ono mezi náma je to metodologicky náročné, ale víra v sebe sama některých badatelů je do nebe volající.

    OdpovědětVymazat
  7. Ano, plně souhlasím s Michaelou. V tomto konkrétním případě nejde o selhání novinářů; illustrativní případ byl proto vybrán špatně. Nicméně obecný problém nesmyslných výzkumů je naopak vybrán dobře. Podle jednoho "vědce" je špatně "more than one hour", podle jiného "tři a více". Avšak problém toho, že novináři si selektivně vybírají "závěry" z vědeckých prací, kterým nerozumějí, existuje.

    Co se týká sociologických výzkumů, hlavní problém je vždy zjistit, zda korrelace je příčinnou souvislostí a je-li příčinnou souvislostí, tak co je příčinou a co je následkem.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>