11. října 2008

Klip BESIP

Filip Renč je poměrně zručný filmař. Jeho klip má slušný odpich a náboj. Co na tom, že je právně nesmyslný? Jak se píše na blogu Miroslava Macka: "Všímavý čtenář glos M. H. mi napsal ke "drastickému" výchovnému šotu ministerstva dopravy s manažerem, mobilem a matkou s kočárkem na přechodu:
Pokud jsem se dobře díval (a pouštěl jsem si to několikrát), tak hlavní vinu nese řidič dodávky, která stojí těsně před přechodem (§ 27 (1) Řidič nesmí zastavit a stát - c) na přechodu pro chodce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před ním) a brání ve výhledu jak řidiči, tak také ženě s kočárkem, která to ovšem vůbec nebere na vědomí a klidně vytlačí kočárek do místa, kam nevidí. Ten v autě jede sice poněkud bezstarostně, ale za jisté shody okolností by nehodě nemohl zabránit ani při sebevětší opatrnosti. Tento šot je při objektivním posuzování špatně koncipovaný, protože ukázat jako na viníka pouze na řidiče vede k tomu, co se stalo po zavedení přednosti chodců na přechodu - začali si myslet, že řidič prostě musí zvládnout jakoukoliv situaci bez ohledu na psychické a technické možnosti."

Updated. Na základě Mormegilova upozornění jsem došel k závěru, že řidič dodávky se v klipu ničeho nedopustil. Filipu Renčovi se omlouvám.

5 komentářů:

  1. Tento šot je při objektivním posuzování špatně koncipovaný, protože ukázat jako na viníka pouze na řidiče vede k tomu, co se stalo po zavedení přednosti chodců na přechodu - začali si myslet, že řidič prostě musí zvládnout jakoukoliv situaci bez ohledu na psychické a technické možnosti."
    ---------------------------------
    nechapu Vase problemy.
    "Prechod pro chodce" je na Zapade jedno zda v Klokanii ci Emerice, pres fsechen kritizovany bordel ktery tu panuje, bezproblemova zalezitost!
    Alespon ze neco:-)
    Zato f CSR jak vidno to jeste nestravili :-)
    Kdyby neslo o zivoty chodcu, napsal bych cha cha cha

    Zakopanyho psa vidim i v tomto komentari:
    po zavedení přednosti chodců na přechodu - začali si myslet, že řidič prostě musí zvládnout jakoukoliv situaci bez ohledu na psychické a technické možnosti."
    --------------------
    typicka broskvovina z CSR alis vod zdi ke zdi, napred zadna prednost a kdyz se zavede, muzete se nekteri z te samozrejmosti pokakat :-(
    ...i tomu nejvetsimu blci na Zapade je jasne, ze sice ma ABSOLUTNI prednost je li na prechodu, ale! ALE !!! PRESTO musi byt opatrny a davat pozor, neb vstupuje do jizdni drahy vozidel za jejich rizenim sedi take jen lide!
    Videl jsem tu radu blaznu za volantem, hlavne tech co jim este nevoschl inkoust na ridicaku, kteri bezpecne prejedou kazdeho kdo jim vstoupi do vozovky, ale kdyz se blizi k prechodu PRO JISTOU vetsina i techto silencu pribrzdi!
    On se i zde obcas najde nejakej "prdlous" tu moc starej nebo moc mladej, nebo zamyslenej, nepozornej atd.. ktery tam vstoupi bez rozhlednuti.
    I tak plati ze chodec ma prednost. Samozrejme sebevrah ktery tam skoci umyslne neni dukazem, ze prechody jsou vymysl jen k postihu ridicu.
    Mozna ze pristi generaci ridicu v CSR take dojde, ze pred prechodem opatrne, zpomalit, zostrit pozornost. Jde o zivot! Pod plynovym pedalem mate neco kolem 1500? kg hmoty, proti krehke telesne schrance bezbranneho chodce.
    Dejte mu prednost, (i kdyz Vas sejri predpis se kterym jste se dodnes nesmirili), tak prosim jen z takovy docela vobycejny lidskosti:-)
    hezky weekend :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tedy zrovna u Vás bych nečekal, že nedokážete rozlišit mezi zastavit (§ 2, odst. o) a zastavit vozidlo (odst. p). Před přechodem je zakázáno zastavit, ale samozřejmě není zakázáno tam zastavit vozidlo, a tím chodci umožnit přejití (ba naopak to řidiči §5, odst. 1h, resp. 1i klade za povinnost).

    OdpovědětVymazat
  3. Já to teda taky pochopil tak, že ta dodávka u toho přechodu zastavila proto, že pouští tu matku s kočárkem. Ta se pochopitelně cítí zcela bezpečně - nemůže očekávat, že zpoza dodávky vyletí Bulawův klon a rozmázne ji.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za upozornění. Příliš jsem důvěřoval právnímu rozboru M. H. a nepřezkoumal jsem ho. Má chyba, omlouvám se. Nicméně právní předpis, v němž "zastavit vozidlo" znamená něco úplně jiného než "zastavit" (vozidlo), je pro mne právní paskvil.

    OdpovědětVymazat
  5. Ano, když jsem kdysi to, uče se řídit, zjistil, též jsem měl podobný pocit. Asi nevhodný překlad z němčiny.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>