12. října 2008

Officiální prohlášení k nynější krisi tohoto blogu

Již od srpna 2008 jsem neustálou obětí ženských vrtochů. Dnes můj pohár trpělivosti přetekl. Nelze se za všech okolností zavděčit oběma stranám, někdy je nutno volit. Mám-li si vybrat mezi Magnem Maximem a Vodníkem, dávám přednost Vodníkovi; mám-li si vybrat mezi Michaelou a Tomášem Pecinou, dávám přednost Tomáši Pecinovi.

Tento blog nepatří jen mně; je kollektivní. Byť já osobně bych MMM nemazal, chápu, že Vodníka a Tomáše Pecinu jejich příspěvky irritují. Jako hlavní přispěvatelé Lucerny wikipedie jsou vybaveni právem mazat; jakákoliv jejich editorská rozhodnutí plně schvaluji.

Když sem naposledy MMM přišli (9. až 19. července 2008), tak tento blog málem rozklížili. To se dnes opakovat nebude. Michaele i Magnovi dávám consilium abeundi.

P. S. Když mluvím o ženách, myslím tím ženské pohlaví, nikoliv ženský gender.

P. P. S. Volba nebyla jednoduchá, ale postavili jste mne do situace buď anebo. Nejsem zbabělec, abych si nedokázal vybrat. Zvážil jsem všechna pro a proti a volil jsem tak, jak jsem volil.

25 komentářů:

  1. Mno, nevím, jestli jsem Vás já zahnal do kouta, pokud ano, omlouvám se. Ale já jsem od Vás nic nevyžadoval, byť Tomášovu nullovou toleranci vůči trollům vítám a podporuji. Ostatně nechápu, proč se sem stále serou: mají k disposici celý server páně Zemanův, ze kterého všechny jinak smýšlející vyštvali, je tam zdravý vzduch pro smysluplnou diskusi a výjimečný prostor - tak proč u ďasa lezou pořád do téhle zasmrádlé a zakouřené knajpy, kde se slézají živly, které jejich elitnost neunesli?

    OdpovědětVymazat
  2. Pořád si myslím, že je rozdíl mezi trollem a flamerem; nicméně tato debata nikam nevede, tak ji nechme.

    OdpovědětVymazat
  3. Co mě frustruje a irituje daleko víc než texty MM&M, je vaše neschopnost vidět zřejmé, a urputná snaha o integraci trollů (nazývejte je klidně flamery, jde o význam, nikoli o definici). Trolla do diskuse zaintegrujete stejně snadno jako vepře do svého obýváku (a to bych se ještě měl omluvit všem slušným vepřům!).

    Podívejte, pane Petersi, mě nezajímá názor Michaely a MM a Mauleho a Nováka/Maxe o nic méně než vás, ale zkušenost s nimi – u některých téměř desetiletá – mě naučila, že potěšení dozvědět se tento názor se musím vzdát, protože tito jedinci se pravidelně chovají natolik destruktivním způsobem, že diskuse s nimi se zakrátko ukazuje nemožnou a jedinou ospravedlnitelnou politikou je proto "mazat bez čtení".

    Po ovoci jejich poznáte je, píše se v Bibli. Sub specie tohoto kritéria, co je produktem vaší resocialisační snahy? Toliko to, že se tu už tři neřeší, co by nás všechny zajímalo, ale jaký je kdo duševní ubožák a kdo se komu neomluví, protože jeho osobní útok byl vyprovokovaný.

    S tím běžte k šípku, takový blog je pro mě nezajímavý. Já chci diskutovat o thematech postů, ne se zabývat neustálým proudem osobních útoků a urážek nejrůznějších kanálií.

    OdpovědětVymazat
  4. Domnívám se, že tímto postem jsem udělal tlustou čáru. Ano, myslel jsem si, že by MMM bylo možné tolerovat. Vy si to nemyslíte. OK, ustoupil jsem Vám, co chcete více?

    OdpovědětVymazat
  5. V optimálním případě, abyste – i na základě analýzy nejnovějšího "trusu" – dospěl ke stejnému závěru. Pokud si budete myslet, že jejich tolerance je možná, budete mi implicitně vyčítat, že vám v ní bráním, a to bych nechtěl.

    V případě "Wikipedisty" jsem vás, myslím, přesvědčil, že tolerance má smysl, protože i když jeho posty z hlediska kvality za moc nestály, diskusi nezničil. Máte dojem, že byste podobného výsledku mohl dosáhnout i u MM+M?

    OdpovědětVymazat
  6. Nemůžete chtít, abych změnil své přesvědčení; to je totalitní touha. Dal jsem veřejně své slovo, jak se budu chovat, z toho implicitně vyplývá, že Vám nic vyčítat nebudu.

    V případě "Wikipedisty" jsem vás, myslím, přesvědčil, že tolerance má smysl, protože i když jeho posty z hlediska kvality za moc nestály, diskusi nezničil.
    Ne, tak to nebylo. Zatnul jsem zuby a toleroval ho; někdy jsem to pravda nevydržel, takže nakonec raději odešel. Nejsem robot, ale člověk, pro mne a pro něj zároveň na tomto blogu nebylo místo.

    Máte dojem, že byste podobného výsledku mohl dosáhnout i u MM+M?
    Tyhle debaty mi přijdou nadále zbytečné. Rozhodl jsem, že jim dám na srozuměnou, že si je na LW nepřeji a to nehodlám měnit. Do mého vnitřního postoje k tomuto rozhodnutí nikomu nic není.

    OdpovědětVymazat
  7. V tom případě bude nejlepší, když si tu MM&M necháte, a za čas budeme moci zhodnotit, zda jste měl pravdu. Když něco nevíme, je nejlepší ověřit to experimentálně. Nevím, jak Vodník, ale já se nemíním nechat urážet, takže experiment budu, dovolíte-li, sledovat pasivně a zpovzdálí.

    OdpovědětVymazat
  8. Moje texty jsou nadále k nalezení na adrese http://tompecina.blogspot.com; jak často se mi tak bude chtít psát, nevím, a nic proto neslibuji. Vzkaz trollům: diskuse je (a zůstane) moderovaná.

    OdpovědětVymazat
  9. Elementární, milý Watsone...

    Howg!

    :-)

    OdpovědětVymazat
  10. ...se tu už tři neřeší, co by nás všechny zajímalo, ale jaký je kdo duševní ubožák a kdo se komu neomluví, protože jeho osobní útok byl vyprovokovaný.
    Nevedu si žádnou statistiku, ale můj dojem je, že posty, týkající se Sprchy, Boutrose, trollů atd. mívají vždy poměrně hodně kommentářů, byť většina účastníků diskusse neustále připomíná, jak se chce bavit o něčem jiném. Neříkám, že jiná témata takovou účast nemají (třeba i větší), ale ne vždy. Thema "Sprcha" vyvolá reakce vždy.

    OdpovědětVymazat
  11. Čo také Kefalín míníte slovy pohlaví a gender:) Já myslel, že tu jsou (až na zrůdy) jen muži a ženy, gender jsem ještě nepotkal:)

    OdpovědětVymazat
  12. jsou ... jen muži a ženy, gender jsem ještě nepotkal
    Tak tohle si vychutnám! :-D

    OdpovědětVymazat
  13. Gender je diktát společnosti, jak se má žena (nebo muž) chovat, aby byla považována za ženu (nebo muže).

    OdpovědětVymazat
  14. To máte trochu popletené. Co nazýváte gender, se ve skutečnosti jmenuje gender stereotypes. Rozdíl mezi "gender" a "sex" je dobře popsán zde.

    OdpovědětVymazat
  15. No tak přesně pro tyhle kecy nesnáším humanitní (pa)vědy:) Účelové konstrukce pro pomýlenou ideologii feminismu a tzv. "rovnosti" pohlaví. Kdyby totiž vědátoři alepoň abstraktně neoddělili biologické a sociální odlišnosti, nemohli by tvrdit, že nerovnost pohlaví je daná výchovou. Kdyby se zamysleli, možná by přišli na to, že sociální pozice muže i ženy je determinovaná zejména jejich biologickými odlišnostmi. Zdravé společnosti se neznaží znásilnit přírodu a hledají stavy s nejnižšími společnými náklady. Proto využívají biologických odlišností místo toho, aby vynakládaly enegrii na jejich vymazání.

    OdpovědětVymazat
  16. Gender a genderový stereotyp je to samé. Obojí hovoří o domnělé společenské úloze muže / ženy, jako kdyby nějaká byla.

    Vy, Kapitáne, asi nevěříte v Boha. Tak proč věříte v gender? Je to stejný umělý lidský konstrukt, čehož nejlepším důkazem je, že v různých kulturách vypadá gender různě.

    Kdyby se zamysleli, možná by přišli na to, že sociální pozice muže i ženy je determinovaná zejména jejich biologickými odlišnostmi.
    Aha. Jak je biologicky dáno, že ženy nejsou v politice? Jak je biologicky dáno, že ženy po svatbě přebírají mužské příjmení? A tisíc dalších věcí.

    Zdravé společnosti se neznaží znásilnit přírodu
    Civilisace = opak přírody. Kdybychom neznásilňovali přírodu, tak neléčíme nemocné.

    hledají stavy s nejnižšími společnými náklady.
    A tím je zrušení genderu. Každý předsudek má nemalé záporné náklady.

    Proto využívají biologických odlišností místo toho, aby vynakládaly enegrii na jejich vymazání.
    Podstatou feminismu je to, že se každý muž i žena posuzují individuálně. Pokud nějakou ženu baví stát u plotny, tak tomu feminism rozhodně nebrání.

    OdpovědětVymazat
  17. >Tak proč věříte v gender? Je to stejný umělý lidský konstrukt, čehož nejlepším důkazem je, že v různých kulturách vypadá gender různě.

    To jistě, projevuje jinak, ale podstata je vždy stejná. Ženy činnosti bezpečnější, méně fyzicky namáhavé, obsahují starost o děti.

    >Jak je biologicky dáno, že ženy nejsou v politice?

    Jednoduše, vychovává dítě a má jiné priority. Chlap je mezitím na "lovu" a musí přinést "kořist". Je pak lépe připraven i na boj uvnitř smečky.

    >Jak je biologicky dáno, že ženy po svatbě přebírají mužské příjmení?

    Může to být i jinak, nikdo je nenutí:) Měli by mít společné jméno z čistě praktických důvodů a je logické, že by to mělo být jméno jednoho z nich. Opačné řešení je opačný "gender". Důvod proč je voleno mužské jméno, je podle mne logický. Matka je jistá vždycky, otec ne:) Tímto probíhá společenské "přiřazení" dítěte, což je velmi důležité pro obě strany.

    >Civilisace = opak přírody

    To si děláte srandu? Civilizace je jen přerostlá hierarchická struktura přirozené zvířecí tlupy. Je až s podivem, že obrovské rozdíly v technickém pokroku způsobují tak malé rozdíly ve společenské organizaci.

    >Kdybychom neznásilňovali přírodu, tak neléčíme nemocné.

    I to nejpitomější zvíře si líže rány - bojuje tím snad proti přírodě? Je to jen technicky vyspělejší projev pudu sebezáchovy.

    >A tím je zrušení genderu. Každý předsudek má nemalé záporné náklady.

    Řekl jsem a tím jsem to dokázal:) A ani obecně, zrušení předsudku nemusí být výhodné, užitečnost a pravdivost tvrzení jsou dvě různé věci. Když řeknete dítěti, že jsou bubáci (je sice výchovně hloupé) a ve skutečnosti to říkáte proto, že jsou tam prudké schody, je zrušení předsudku kontraproduktivní.

    >Podstatou feminismu je to, že se každý muž i žena posuzují individuálně.

    Nikoli, podstatou feminismu je vzpouza proti součanému stavu za každou cenu.

    >Pokud nějakou ženu baví stát u plotny, tak tomu feminism rozhodně nebrání.

    Chlapa taky nebaví rubat v dole, ale žádná ženská to za něj neudělá.

    Smiřte se prosím s tím, že jsme jen trochu vyspělejší zvířata a "biologie" nás svírá velmi pevně ať už si to připouštíte, nebo ne.

    OdpovědětVymazat
  18. Zdravím z Brna!

    Gender je sociální aspekt pohlaví, zatímco sex je aspekt biologický. S představou o roli ženy/muže má gender málo společného, to jsou právě zase genderové stereotypy.

    OdpovědětVymazat
  19. Sociální aspekt pohlaví není nic jiného než souhrn představ společnosti o roli muže nebo ženy.

    OdpovědětVymazat
  20. Sociální aspekt pohlaví není nic jiného než souhrn představ společnosti o roli muže nebo ženy.

    To si nemyslím. Podívejte se na otázku účesu. Biologický rozdíl to není, a s rolí ženy/muže ve společnosti souvisí také jen velmi volně. Je to naopak typický genderový atribut.

    OdpovědětVymazat
  21. Nikoliv, velice. Vhodný účes zvyšuje atraktivitu pro opačné pohlaví tím, jak dokonale naplňuje gender.

    OdpovědětVymazat
  22. V tom případě by byl účes čímsi jako druhotným pohlavním znakem, čemuž při vší úctě nevěřím. Druh účesu je společensky, nikoli biologicky podmíněn.

    Některé genderové atributy jsou stereotypní (galantnost muže k ženě, naoko odmítavý postoj ženy k mužskému dvoření atp.), ale jiné, mj. účes, takový charakter nemají a jsou prostou společenskou konvencí, tak jako byly v 70. letech dlouhé vlasy symbolem odporu proti establishmentu.

    OdpovědětVymazat
  23. Však to přesně mám na mysli: Nemá nic společného s biologií, nýbrž s genderem.

    ale jiné, mj. účes, takový charakter nemají a jsou prostou společenskou konvencí…
    … neboli stereotypem.

    OdpovědětVymazat
  24. V tom případě jdete dál než většina feministek/feministů a připomínáte hipísáckou maminku z australského filmu Rage in Placid Lake (nedávno vysílala Česká televise), která vede malého Placida poprvé do školy v dívčích šatech a říká mu: "Darling, just remember: we are challenging their preconceived notions of sexuality!"

    OdpovědětVymazat
  25. No, v reálném životě musíme gender bohužel respektovat.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>