25. října 2008

Hlubinné dědictví kommunismu

S kommunismem mají bezprostřední zkušenost pouze lidé, kteří se narodili mezi lety 1870–1970. Ostatní byli buď příliš staří, nebo jsou naopak příliš mladí. Patřím do druhé kategorie. Proto mne překvapily tři události, které mne přinutily přehodnotit svůj názor na dědictví kommunismu: Kapitán, který napsal, že by na policii nikdy nešel: "Je to asi tím, že jsem vyrůstal ve společnosti, ve kterých bylo řešení osobních vztahů pomocí policie naprosto nepředstavitelné a stěžovatele to diskvalifikovalo ze společnosti," Milan Uhde, který zdůraznil, že byl kommunista, ale ne zrádce: "A kdyby mi někdo po padesáti letech říkal: „Chlapče, tys zradil“, zeptám se: „A koho? Já jsem jednal v duchu hodnot, které jsem vyznával! Bylo to mylné a bludné, ale nebyla to zrada.“" a konečně Tomáš Pecina, který bystře rozpoznal, že Kočkův pohřeb je pohřeb mafiána.

Co z toho vyplývá? To, že kommunisté nebyli jedni z nás, ale ruští kolonisátoři, kteří s obyvatelstvem neměli nic společného. Obyvatelstvo si vytvořilo vlastní polis se svými vlastními zákony. Vládnoucí elitu označovalo jako "oni" a nepovažovali ji za svoji součást.

To trvá dodnes. Spiklenecké theorie nejsou ničím jiným než pokusem obyvatelstva o pochopení dějů uvnitř vládnoucí elity. Vodník ani Kapitán nechtějí mít s vládnoucí elitou nic společného, žijí si ve vlastních polis a demokracii označují za opium lidstva, které se vládnoucí elita pokouší obyvatelstvu vnutit, aby lépe zamaskovala své hanebné plány.

Toto kmenové pojetí, jehož nejlepším representantem je srbofil Neználek, mi bylo vždy cizí. Je to jednak proto, že na kommunism mám jen matné vzpomínky, takže jsem nikdy neměl síť známých pro shánění nedostatkového zboží, a jednak proto, že moji dnešní známí mají často nějakou politickou funkci. Nedělím proto lidi na "my" a "oni".

Jak z toho ven? Zdá se, že převzetí západní demokracie bylo pouze vnějškové. Opět se vytvořila elita (byť s jiným složením), která nemá s obyvatelstvem nic společného, na rozdíl od Rakouska či první republiky. To platí dokonce i pro kommunální politiky. Znakem je, jak se kommunální politici bojí politisace místní politiky. V mnoha obcích vládnou všechny strany najednou: Na radnici sedí od zástupců ODS až po zástupce KSČM. Heslo je: "Vodovod a kanalisace není politická záležitost." Větší nesmysl si těžko představit.

Proto navrhuji toto řešení:
  1. Zavést všude jednokolové většinové volby, s výjimkou Senátu, kde zavést čistě poměrné volby bez preferenčních hlasů.
  2. V obcích zavést dělbu moci: Přímé volby starostů s tím, že radnici si starosta jmenuje sám.
Zda to bude stačit, netuším. Třeba na Délském potápěči vymyslí něco dalšího. Cílem je snížení politisace celostátní veřejné správy a zvýšení politisace krajské a obecní samosprávy, aby krajské radnice nebyly složeny duhově, čímž se totálně rozplizne politická odpovědnost. Lidé by měli být do politiky více zapojeni a nebrat politiky jako "oni".

Reakce Tomáše Peciny.

Updated.

10 komentářů:

  1. Mnohé obce mají svého malého Kočku, a ten je skutečným vládcem na radnici a rozhoduje, kdo kolik dostane; bylo by nelogické vytvářet v takové situaci ještě umělou "vládu" a "oposici". Ledaže by tam byly mafie dvě.

    V některých případech, zvlášť na jižní Moravě, existuje personální unie mezi mafiánským kmotrem a politickým vedením obce, tj. mafián je zároveň starostou, ale není to příliš časté, protože mafii se může hodit starostu obětovat a nahradit jiným, kterého budou mít místní lidé "raději".

    OdpovědětVymazat
  2. Já to naopak vidím jako logické. Pokud by byl kmotr starostou, aspoň by se dosud neviditelné věci staly viditelnými. Opposice by se mohla spojit a snažit se kmotra odstranit, jako se to na Slovensku povedlo celostátně proti Mečiarovi.

    Pokud kmotr za starostu určí náhradního člověka, i to je pokrok, protože i tam je zjevné, proti čemu bojovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Položil jste si někdy otázku, kdo způsobuje to rozdělení na "my" a "oni"? Běžní lidé elitu nevymysleli, ani nevystrčili mimo běžnou společnost. To elita rozhoduje, kdo je elita a kdo ti ostatní a je strašně uražena, když není v době, kdy se jí zachce, přijata obyčejnými lidmi. Je konsternována a naštvána, když obyčejní lidé mají jinou morálku, ctí jiné zákony (v rámci své minimální moci) a některé nepřirozené zákony elity často dodržují jen pod namířenou zbraní. Elita pak brečí, že je nedokáže vytvarovat do jí požadované´ho tvaru.

    Kandidoval tu do senátu jistý Petr Trojek. Ten se nechal umělecky namazat uhlím, vzal si helmu a fáračky a splodil plakát s názvem: Petr Trojek, jeden z nás. Ten hlupák vůbec nepochopil, jaká je to anitireklama, byla to totiž čistokrevná urážka. Kdyby se ocitl na šachtě bez dozoru, guviři mu rozbijou hubu.

    Myslím, že dobu komunismu chápete jen velmi přibližně, ale to je je delší vyprávění.

    OdpovědětVymazat
  4. Mám ten samý pocit. Ačkoli věkový rozdíl mezi mnou a G.P. je pouze 10 let, z hlediska percepce komunismu se to zdá být věčností.

    OdpovědětVymazat
  5. Proč to byla urážka?

    Každá společnost má elitu; bez ní to nejde. Tam můžete uplatnit své biologické pojetí; každá smečka má svého vůdce.

    ani nevystrčili mimo běžnou společnost
    To je sporné. Sama se nevystrčila, byla by sama proti sobě.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jako elita nepustí mezi sebe nikoho z dola (viz Čunek), tak to platí i naopak. Rozdíl je jen v tom, že kategorie "obyčejných" nemá jinou možnost, jak se bránit.

    Petersi, vy totiž naprosto netušíte, co to znamená fárat, jaká je to práce a jací jsou lidé, kteří toto dělají. Jinak byste nemohl psát o možnosti žen, rubat uhlí. Takovou hloupost může říkat jen někdo, kdo o tom nic neví. Na to se takto likvidovat musíte bý ovládán zvlášní ideologií, pro kterou je předstírání ouřady, že je horník, nejhrubší urážka. Mimochodem ta ideologie nemá nic společného s bolševickým Já jsem horník a kdo je víc, fungovala i za první republiky. Jak jsem vás tak viděl na fotce, tu zbíječku byste neudržel ani dvě minuty.

    >Opět se vytvořila elita (byť s jiným složením), která nemá s obyvatelstvem nic společného, na rozdíl od Rakouska či první republiky.

    Prosím vás, co je tohle za nesmysl? Mí předci říkali, že naprosto nehorší byla CK monarchie, první republika, zejména pak krize byla také divoká, arogantně elitářská. Vy čtete nostalgické vzpomínky elit, ale skutečnost pro běžné lidi byla zcela odlišná.

    OdpovědětVymazat
  7. Než začnete někoho lacině odsuzovat, tak si laskavě prostudujte fakta: text a fotka. Laskavě nezapomínejte, že jsem pro dělnickou třídu pracoval celých 7 let.

    Tak jako elita nepustí mezi sebe nikoho z dola (viz Čunek)
    Nesmysl. Elita musí být propustná, jinak by rychle degenerovala. Příkladem je Kateřina Jacques. Čunkův problém byl někde úplně jinde.

    předstírání ouřady, že je horník, nejhrubší urážka.
    Hm. Zvláštní přístup. Jako by předstírání zemědělce, že je šlechtic, někoho uráželo.

    Prosím vás, co je tohle za nesmysl
    To není nesmysl. Elity před rokem 1938 byly spjaty se střední třídou; s dělníky samozřejmě ne, to není nic divného. To je kořenem kommunismu v ČSR, i když se o tom dnes nemluví. Nicméně na Západě tato třídní bariéra po roce 1945 zmizela a dnes v USA vystuduje VŠ více dětí z dělnických rodin než v ČR. Proč asi?

    OdpovědětVymazat
  8. Petersi, to že ženská vleze do dolu, ještě neznamená, že může rubat. Myslí, že žádná z těch dam příslušný nástoj vůbec neudrží. U nás také fárají ženy, např. zvláštní oddělení hygieny. Pochopení této skutečnosti prosím na internetu opravu nenajdete.

    >Jako by předstírání zemědělce, že je šlechtic, někoho uráželo.

    Zkuste to:)

    >Nicméně na Západě tato třídní bariéra po roce 1945 zmizela a dnes v USA vystuduje VŠ více dětí z dělnických rodin než v ČR.

    Díky vývoji společnosti se snížil počet manuálních pracovníků - dělníků. Ale podstatou bolševických třid byl vztah k výrobním prostředkům, tedy možná v obecnosti majetku. Nic z toho nezmizelo, jen se elita po II. válce chovala rozumněji a celkově se dařilo. Ale když poteče do bot, vypuknou problémy nanovo.

    Povídání o střední třídě dnes a za první republiky je nadlouho, ale myslím, že se mýlíte.

    OdpovědětVymazat
  9. Kapitáne, to že máte předsudky, neznamená, že byste neměl refektovat realitu: "Until recently, the majority of
    employees of a mining operation were male and female
    employees were concentrated in administrative roles. However,
    the prejudices and misconceptions that may have existed towards
    women in the mining industry are changing, and females now
    work in both professional and operational roles. Females
    particularly need confidence to overcome any negative opinions
    and unusual conditions they may encounter and to retain the
    ability to work with all employees." (PDF) Není to tak dlouho, co obdobné předsudky měli Vám podobní proti ženským chirurgům. Těmto dobám naštěstí odzvonilo.

    Ale podstatou bolševických třid byl vztah k výrobním prostředkům, tedy možná v obecnosti majetku.
    ???

    OdpovědětVymazat
  10. Předsudek?:)) Potřeboval byste alespoň exkurzi.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>