24. února 2008

Kommunistická offensiva skončila

Když si přečtete kommunistické hodnocení presidentské volby, tak zjistíte, že ze všeho nejvíce jsou šťastni z toho, že ji přečkali bez úhony a nerozpadli se. To je jasná známka, že KSČM není s to na politickou offensivu ani pomýšlet a že je ráda, že neprohrála svou vlastní defensivu: "Uhráli jsme to v rámci možností, jak nejlépe to šlo," pochvalují si i sami volitelé." I to, že nemají žádný zisk, je pro ně úspěch. Zvláštní. Z takových kommunistů není třeba mít žádné obavy.

5 komentářů:

  1. Z takových kommunistů není třeba mít žádné obavy.
    Takovéto uvažování se už párkrát vymstilo.

    OdpovědětVymazat
  2. Z komunistů obavy nemám už dlouho, ale hodnocení je právě to, jak to budou hodnotit pravděpodobně voliči KSČM. A z tohoto hlediska skutečně KSČM byla jedním z nejúspěšnějších subjektů volby. Už jsem to psal na začátku, že splnili přesně to, co si předsevzali. A že jejich vinou snad nějací lidovci nezměnili hlas, to je ani jejich voliče nebude trápit ani zbla.

    "Pokud by KSČM podlehla tomuto tlaku a zvolila taktiku, že se poveze na módní vlně volby Jana Švejnara, tak se to obrátí během několika málo měsíců proti straně, proti našim členům a proti nám všem." Tohle jsou taky celkem důležitá slova. Právě že Švejnar nebyl dlouhodobě přijatelný pro KSČM. Věděli dobře, že pro ně a pro jejich voliče by to byl jen lepší Klaus. A to lepší možná jen s otazníkem.

    P.S. Někdy je lepší mít mezi
    známými i některé typické sympatizanty KSČM, člověk lépe pochopí jejich politiku...

    OdpovědětVymazat
  3. To je nesmysl. I kdyby KSČM své hlasy zdvojnásobila, pořád to budou jen protestní hlasy, tedy k ničemu. Podstatné je, jak se budou ke KSČM chovat ostatní strany. A ČSSD vyhlásila program boycottu.

    Už jsem to psal na začátku, že splnili přesně to, co si předsevzali.
    Oni si předsevzali, že nedosáhnou žádného úspěchu a že ztráty musí být jen mírné?

    Tohle jsou taky celkem důležitá slova.
    Ano. Ale jednak zbabělá a jednak mimosní.

    Právě že Švejnar nebyl dlouhodobě přijatelný pro KSČM.
    Stejně jako pro ČSSD. Jenže Paroubek si jasně spočítal, že cílem je ABK (anybody but Klaus). Filip počítat neumí a doplatí na to. Klaus nyní nasadí ostře antikommunistický kurs. První signál bude vyznamenání pro Mašíny, protože levici nyní Klaus může s klidem pohřbít.

    člověk lépe pochopí jejich politiku
    To sice ano, ale mně nejde o sociologii, nýbrž o politologii.

    OdpovědětVymazat
  4. Předsevzali si nevolit Klause, a v případě, že bude zvolen, nechat to proběhnout tak, aby před svými voliči . Opakuji, Švejnar pro ně nebyl zajímavá alternativa. Zrovna dnes jsem někde viděl, že někdo psal, že požadavek komunistů na to, aby zelení výměnou za Švejnara odmítli radar, byl logický, protože Švejnar ani Klaus jim jako liberální ekonomové nenabídli vůbec nic. I podpora, kterou vyslovovali Švejnarovi příznivci komunistů v průzkumu by se jistě rychle přelila k Bobošíkové a ještě rychleji k nějakému skutečně komunistickému kandidátovi.

    Klaus možná bude pravicový, Švejnar by možná byl taky. Jak to bude s Mašíny, uvidíme, je pravda, že v roce 2008 by to bylo logické a první projevy Klause jsou dost pravicové (viz dnes při oslavě , on se ale znovu nevymezuje vůči KSČM, ale spíš vůči svým oblíbeným nepřátelům NGOistům).

    Když budu parafrázovat ten citát, pokud se Klaus obrátí proti straně, členům a všem, nikoho to nepřekvapí a KSČM zůstane pravděpodobně ublíženeckou a negativistickou stranou, jakou byla dosud (mimochodem - budu zvědav, jestli to někdo označí za vinu Klause, jako teď se háže vina na komunisty, že přeneseně něco způsobili).

    Pro ČSSD komunisté zůstávají stranou "obutou-neobutou" - stranou, se kterou ČSSD chce a nechce spolupracovat. Paroubek je pragmatik. To, že teď KSČM "odstrčil do izolace", neznamená, že by v ní KSČM zůstala, pokud by se to Paroubkovi nehodilo.

    Vy se stále máte tendenci na KSČM dívat jako na stranu obrodileckou, která se chce stát konstruktivní středolevou stranou. Nechce. Chce být možná tak konstruktivní stranou ve smyslu toho, že nebude prosazovat úplně všechny svoje požadavky, ale určitě kvůli svým voličům nechce být stranou typu zelených, kteří vstoupí navzdory svému programu do ostře antiekologické a pravicové vlády.

    OdpovědětVymazat
  5. přehlédnutí v úvodu: ...před svými voliči působili jako ti, kteří Klause jistě nevolili, kterým byl zvolen navzdory. ...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>