24. února 2008

Zapomeňte na 50. léta

V souvislosti s 60. výročím únorového putsche se opět množí články o 50. letech. Kromě toho, že jsou bezduché, nemají suché popisy kommunistického státního terroru (1948–1954, stovky mrtvých) pro současnost o nic větší význam než nacistická okupace (desítky tisíc mrtvých) nebo III. republika (tisíce mrtvých). Podstatný pro dnešek byl obyčejný kommunism (1956–1989), neboť právě v něm se definovaly mnohé stereotypy, v nichž žijeme dodnes.

Dokud budeme svou analysu kommunismu omezovat na 50. léta, která nebyla ničím jiným než revolučním vybočením z normality, nepochopíme z kommunismu a jeho významu pro dnešek vůbec nic podstatného.

3 komentáře:

  1. To je zajímavý a inteligentní postřeh (na rozdíl od Vašich ostatních slavjanofobních výplodů z posledních dní). Soustřeďovat se stále na terror 50. let je zavádějící a brání objektivnějšímu zhodnocení naší současnosti a role různých lidí v ní. Na druhou stranu bychom ale na ten terror neměli zapomínat a naše pamatování by mělo jít mnohem dál do minulosti! Kdo si dnes připomene pro duchovní vývoj Západu naprosto stěžejní rok 1054 (který ovšem sám jen završil určitý proces)? Tam jsou prameny latinského křesťanství, nominalismu, posléze protestanství a kapitalismu - tristních to anomálií, které Okcident této planetě přinesl...:-((

    OdpovědětVymazat
  2. Srbové jsou národem viníků, na to není možné zapomínat. O všem svědčí drobný symbolický moment: Jugoslávská vlajka je vlastně srbská. Tím je o postavení Chorvatů, Slovinců a Albánců v tomto žaláři národů řečeno vše.

    pro duchovní vývoj Západu naprosto stěžejní rok 1054
    To byla naprostá episoda. Mnohem větší význam má Canossa a avignonské zajetí papežů. Stejně jako například Mesopotámie či Blízký východ přestaly být civilisačním centrem, tak jím přestalo být Řecko. Příčina je jasná: caesaropapism. To je smrt všeho pokroku.

    Latinské křesťanství, nominalism, protestanství a kapitalism jsou právě ty nejpřínosnější věci, která Západ světu přinesl. Bez nich by byla na světě normou orientální despocie jako v Rusku či v Číně.

    OdpovědětVymazat
  3. S článkem taky souhlas. No vida, jak se najednou takoví tři protikladi shodnou :o)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>