20. května 2008

Česká Wikipedie a data narození

Na nástěnce správců české Wikipedie a v diskusi k článku Anda-Louise Bogza probíhá zajímavá diskuse o míře uvádění osobních údajů v článcích o žijících osobách.

Bohužel je samotné jádro pudla obaleno jinými věcmi, např. poněkud nevhodně vystupující managerkou.

10 komentářů:

  1. Je to složitý problém. O Dezidorovi je známo, že na nějaké soukromí nehledí. Na druhou stranu, jednou zveřejněný údaj je navždy veřejný.

    OdpovědětVymazat
  2. Neřekl bych, že na soukromí zcela nehledím, ostatně i v tomto případě jsem navrhoval kompromisní verzi. Jak ovšem vyplynulo z pozdějších vyjádření, dotyčné asi vadí uvedení údaje o jejím stáří, nikoliv dne narození.

    OdpovědětVymazat
  3. Odkazem na Vaše stručná vyjádření chcete dokázat co? Fakta ve Vašem případě mluví jasně: Neochránil jste soukromí ani A. H., ani S. M. Odporné osobní útoky proti mé osobě jsou Vám rovněž ukradené, můj e-mail jste ignoroval. Malý čtenář měl plnou pravdu: Jste mizerný správce, jako ostatně všechni správci cs: bez výjimky.

    OdpovědětVymazat
  4. Odkazem na mé stručné vyjádření chci dokázat, že můj přístup k ochraně osobních údajů není takové, že bych na ně nehleděl.

    A. H. i S. M. jsou odlišné případy než údaje o zcela neveřejných osobách. Anna H. se stala ve své zemi symbolem školní šikany a Simon M. je ještě o stupeň známější. Vždyť se o něm jmenovitě psalo i v jiných zemích. Přijde mi, že z našich sousedů máme o dění v Polsku nejmenší zájem. Ostatně, mělo by být podle Vašeho názoru na české Wikipedii uvedeno jméno Petra Z., heparinového vraha?

    OdpovědětVymazat
  5. Často jsem kritisován za to, že má přirovnání jsou příliš silná. Proto si teď odpustím přirovnání ke kommunistům, kteří také měli líbivá slova, a soustředím se na Vaše skutky:

    Co se týká A. H., je mi líto, že se svým vzděláním a svým úsudkem jste skončil na špek Cynikově propagandě. Neexistence polského článku o této nebohé oběti katholické výchovy by Vás měla přesvědčit dostatečně, stejně jako to, že český, německý i slovenský článek napsal buď Cynik, nebo jeho kamarádi.

    Co se týká S. M., jde hlavně o to, že wiki není černá kronika a že jejím cílem není dokumentovat všechny zločiny, byť jsou hnusné. Proto ani heparinový vrah by neměl mít místo v encyklopedii, protože encyklopedie, to nejsou noviny. Nebo má snad Otýlie Vranská místo v učebnicích dějepisu? Ani na wiki není.

    OdpovědětVymazat
  6. Zrovna skutečnost, že něco není momentálně na české Wikipedii není moc silný argument. Kdyby teď založil text o vraždě Otýlie Vranské, vsadím cokoliv, že hlasování o smazání projde a to s většinou pro ponechání. Nehodlám to provokačně udělat, ale můžeme si to, pokud budete chtít, klidně zkusit.

    Zda jsem obětí něčí propagandy nevím, ale nežiji mimo tento svět a občas se něčím i rád nechám ovlivnit.

    Anna H. byla na polské Wikipedii podle mého mínění smazána především ze dvou důvodů. Ten druhý berte jako mou osobní spekulaci. 1. Zpracování hesla, o kterém se hlasovalo. 2. Projev nesouhlasu hlasujících s mladým Giertychem a jeho školskými reformami.

    Jinak v tomto ohledu se asi neshodneme a já jsem asi "viníkem" ještě více. Pamatuji si toitž, že jsem zakládal i hesla Václav Mrázek, Kriss Donald a Olga Hepnarová. Samozřejmě jsem přípustný diskusi o tom, zda by se články nemohli jmenovat jinak (např. Vražda Krisse Donalda atd.), ale zvláště za Hepnarovou a tím, že patří do encyklopedie, si stojím.

    OdpovědětVymazat
  7. O. H. je dokonce i na polské Wikipedii...

    OdpovědětVymazat
  8. Nehodlám s Vámi soutěžit v tom, co vše na wiki projde, zvláště, když je to i Vaší vinou nerovná soutěž.

    Navíc bych i text o Otýlii Vranské snesl; není to nebohá nezletilá sebevražedkyně, nebo difamační text o zločinném levicovém aktivistovi.

    OdpovědětVymazat
  9. @petr urban: Tak rád obviňujete jiné z používání dvojího metru, byť by šlo jen o náznak nebo smyšlenku. Teď píšete: "...jednou zveřejněný údaj je navždy veřejný." Přitom se sám na wiki bijete o každé užití vašeho jména, které jste ve wiki i zde i jinde několik let veřejně používal. Vaše řeči a stížnosti jsou nekonzistentní a samoúčelné.

    OdpovědětVymazat
  10. Milý Eggu, to že jste právním ignorantem, Vás neomlouvá, nýbrž byste s tím měl něco dělat.

    Osobní údaj o tom, kdo se kdy narodil, nebo o tom, že jsem pod svým pravým jménem působil na wiki, je něco úplně jiného než zneužívat mé jméno pro nactiutrhání. Zkuste o tom přemýšlet, pokud to Váš podučitelský mozek svede.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>