21. května 2008

Prof. Rajko Doleček výstižně k rozhodnutí vlády uznat nezávislost Kosova

Ačkoli nemá z hlediska postavení ČR na mezinárodně-politické scéně až tak zásadní význam, zda se česká vláda rozhodne pro uznání Kosova, nebo proti, lze středeční krok Topolánkovy vlády, která má slibně nakročeno k tomu, stát se zatím nejhorší vládou v historii ČR, za výraz ostudy a hanebného poklonkování. Profesor Rajko Doleček událost pregnantně okomentoval.

Podstatu postoje vlády nejlépe charakterizuje výrok Jacques, která navíc prokázala nevědomost a absenci elementárního povědomí o politické sociologii a o povolební sitauaci v Srbsku:

„Po volbách, které proběhly v Srbsku už nestálo nic v cestě. Jdeme s hlavním proudem evropských států a to je dobře, společný postoj je klíčový"

Je to ovšem až výsledek diskuse na základě plurality postojů, co se dá nazvat "společným postojem", nikoli "společený postoj" daný patrně shůry, který by měl formovat názory jednotlivých aktérů, v tomto případě států, to by si Jacques měla uvědomit. Vládní konformismus, absence kritického dialogu a ignorace historických souvislostí, spojená s pošlapáním tradičně dobrých vztahů se Srby, je tragikomickým završením připojení se České republiky k legitimizaci válečných zločinů spáchaných NATO v roce 1999 v Jugoslávii.

23 komentářů:

  1. Uznání Kosova právě vládou republiky, která se (část) před 70 lety stala obětí Mnichovské dohody, považuji za nejhnusnější čin této odporné vlády. Před Slováky si topolánkovci můžou vrazit hlavu do řiti a stydět se v tom smradu do konce svých dnů.

    OdpovědětVymazat
  2. To jsou jenom kecy. Chyba je prostě v tom, že se včera nenašel odstřelovač, který by sundal jednoho z těch zrádců. Když nejsou kočky, krysy mají svátek. Potřebujeme spolek pro chov koček.

    OdpovědětVymazat
  3. Albánci v Kosovu kamenovali český autobus s humanitární pomocí.

    jak že se to říká?

    OdpovědětVymazat
  4. Ovšem defenestrace je také řešení a lepší příležitost nebude. Češi si jí ale samozřejmě zase nechají ujít.

    OdpovědětVymazat
  5. Kdybych se znovu nepodíval, tak bych si myslel, že jsem na serveru Altermedia.info.

    Pánové, zvěrstva se konala na všech stranách. Po rozpadu Rakouska-Uherska vzniklo mnoho národních států, ale to nikomu z vás nevadí, protože jste součástí jednoho z nich a jste na to hrdí. Zkuste se podívat dál, než na špičku vlastního nosu. A jestli tady začnete argumentovat nějakou slovanskou solidaritou s bratrským srbským národem, tak mi akorát rozveselíte dnešní den.

    OdpovědětVymazat
  6. Ja jsem nikdy kosovske narodni snahy neodmitl a i zde na ZMP jsem nekolikrat napsal, ze bych vsemi deseti podporoval autonomii kosovskych albancu, protoze jsem realista a uvedomuji si, status quo do nedavne doby byl proste neudrzitelny.

    Ale nezavislost odmitam za

    a) proto, ze doslo k poslapapani vsech smluv, ktere poslapany byt mohly (Dayton, rezoluce 1244)

    b) doslo k ni naprosto jednostranne, bez jakohokoli zajmu a ohledu na nazor Srbska - to se rovna Mnichovu

    c) domnivam se, ze toto jednostranne vyhlaseni kosovske nezavislosti, je spise nez rozumnou snahou resit problematiku Balkanu posilovanim velmocenskych ambic USA a myslim si, ze Balkan jeste vice destabilizuje.

    slovanskou vzajemnosti se tu nikdo ohanet nebude, alespon ja ne, to je zkostnately relikt, stejne jako studenovalecnicke mysleni, stejne jako fobie z Ruska a stejne jako lacina "levicacka" kritika Ameriky za vsechno a za kazdou cenu. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Člověče OR, nebuďte skromný a rozpovídejte se. Musím vás ale varovat, jestli si představujete typickou debatu mezi náckem a pseudoliberálem, který z něj pomocí standartních ideologických obratů udělá hlupáka i v případě, že ten má náhodou pravdu, tak jste na omylu. Novinové fráze o zběsilých az lidožroutskych Srbech, tak často s hlubokým přesvědčením omílané nadšenými idioty zde asi nevyvolají žadný potlesk. Stručně řečeno, zesměšníte se. Protože to ale potřebujete, tak sem s nima, ať se tentokrát pobavíme my.

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Drahý neznalku, zesměšňují se jen ti, kteří ke každému druhému slovu označujícímu oponenta přidávají předponu "pseudo".

    Nějaký ten lidožrout se mezi Srby určitě najde.. . ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Ad os:jak že se to říká?
    Humanitární kamenování.

    Ad or: kdyby se skutečně prokázal nějaký kanibalismus u Srbů, budou toho od rána do večera plné noviny, všichni se budou rozhořčovat nad balkánským barbarstvím těch hnusných Srbů (kteří za to za všechno můžou, no né, když jsou lidojedi), Václav Havel moudře pokývá hlavou a navrhne nějaký humanitární holokaust. Zatímco když se provalil albánský obchod s orgány, smetli to v Haagu se stolu. O dvojím metru v tomto (a nejen tomto) konfliktu u našich (a nejen našich) představitelů nelze naprosto pochybovat. Vzhledem ke kvantu másla na hlavě je dlužno být s protisrbskými argumenty notně obezřelý!

    OdpovědětVymazat
  11. Ad Vodník: Já nepopírám, že zde existuje určitá disproporčnost v objektivitě zpravodajství, ale většina prosrbských zastánců sklouzává na druhou stranu a to ještě intenzivněji.

    Zajímavé je, že většina (samozřejmě ne všichni) těchto zastánců Srbů se rekrutuje z názorové skupiny blízké silně nacionalistickým postojům a událost odtržení Kosova je jen voda na jejich mlýn, kde se mohou spravedlivě rozhořčovat nad nespravedlnostmi, kterým je Velký Srbský Národ vystaven.

    S lidožroutem to byl samozřejmě vtip. Případy kanibalství ve formě nějaké deviace se objeví čas od času všude. Dál tenhle argument nemá žádný význam.

    Ještě ad os: Nácek nemá nikdy pravdu. Už jen proto, že je nácek. Udělal jsem vám radost? :)

    OdpovědětVymazat
  12. Ad Neználek: defenestraci jako reálnou a užitečnou variantu politického vývoje v ČR vidím už dlouho.

    OdpovědětVymazat
  13. Ad or: No, jestli něco nemá smysl, tak debatovat na téma, který z těch táborů sklouzává víc do extrémů. Mně zas vyčítají prosrbskost na zákaldě toho, že jsem pravoslavný. Ubezpečuji Vás, že bych své názory na Kosovo nezměnil, ani kdyby byli Albánci pravoslavní Slovani.

    OdpovědětVymazat
  14. OR: Drahý neznalku, zesměšňují se jen ti, kteří ke každému druhému slovu označujícímu oponenta přidávají předponu "pseudo".

    Nějaký ten lidožrout se mezi Srby určitě najde.. . ;)


    Takže jste to vzdal předem, argumenty nebudou, jenom denní porce infantilních poznámek? Doufám, že tentokrát aspoň nebudete vysvětlovat, jak jsou vlastně vtipné.

    OdpovědětVymazat
  15. Ad Neznalek:
    1) Stále se opakujete,
    2) žádné argumenty jsem od vás také neslyšel a
    3) jste dle mého fanatik...

    OdpovědětVymazat
  16. V tomto případě mám na věc jasný názor vzhledem k celé řadě skutečností, ale u mě je to i otázka osobních sympatií. Nejde tu o nějaké nekritické oslavování Srbska, např. za bratrovražednou občanskou válku na Balkáně, na níž mělo nepochybně svůj spolupodíl, ale kdyby někdo začal bombardovat třeba Slovensko, asi bych měl také blíže k trpícím Slovákům.

    OdpovědětVymazat
  17. OR, argumenty nejsou a nebudou, dokud nepochopíte, že vaše kádrové rychloposudky nikoho nezajímají. Strčte si svoje "seš komunista, nacista, fanatik atd" za klobouk.

    OdpovědětVymazat
  18. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  19. Neznalku, tak ně nereagujte, pokud vás nazajímají. Vyhneme se tak zbytečným konfliktům. První jste posuzoval vy mě.

    Diskuze je o odlišných názorech, na tom nikdo nic nezmění. Ani Neznalek.

    OdpovědětVymazat
  20. Ale já si na ně budu reagovat jak se mi zlíbí a rozhodně se nepřipravím o to potěšení, protože mě bavíte: sebedůvěra, s jakou zřejmě vždy napochodujete do debaty a okamžitě každého prohlásíte za něco hrůzostrašného a ještě to okořeníte neslýchanou vtipností, ta je prostě velkolepá.

    OdpovědětVymazat
  21. Ještě k defenestracei: postačující řešení by ovšem bylo i sejít se v miliónovém počtu na demonstraci a vynutit si, aby banda zrádných špinavců uznání mafiánské bandy za stát odvolala. Aby to ale fungovalo, pohrůžka hrubým násilím by musela viset ve vzduchu.

    OdpovědětVymazat
  22. Viďte, i vy jste pro mě zdrojem příjemného vytržení z povinností. Já vás nakonec začnu mít rád.. :)

    Jinak mě, prosím, upozorněte na konkrétní pasáž v této diskuzi, kde jsem někoho něčím nazval předtím, než jste mě vy začal osočovat.

    OdpovědětVymazat
  23. Jinak mě, prosím, upozorněte na konkrétní pasáž v této diskuzi, kde jsem někoho něčím nazval předtím, než jste mě vy začal osočovat.

    Taková neexistuje. Bohužel je tu hned váš první příspěvek, ve kterém projevujete silný despekt k našim názorům. Čím je podložený, dozvím se to konečně?

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>