12. května 2008

Nesmrtelný český bolševismus

V období normalisace, jak známo, neexistovala censura. Situaci měli tak zmáklou, že jí nebylo potřeba - kolaborantská autocensura snaživých kariéristů fungovala na 100%. Dnes tato mentalita řádí i v tzv. "svobodných" českých mediích.

Do ČT se plíživým způsobem podařilo vniknout exponentům velkosrbského chauvinismu a natočili pořad o Kosovu, který neodpovídá předepsané šabloně. Tzv. "mezinárodní společenství" v něm vypadá jako banda válečných zločinců. Naštěstí bdělý autocensor nespí a tak ČT včas zakázala vysílat pořad, kteří její zaměstnanci - záludní srbští agenti - natočili. No posuďte sami (první díl, klikněte si vedle na pokračování, je jich 6).

19 komentářů:

  1. Měl bych jen otázku k tomu prvnímu odstavci. Neexistovala-li cenzura, zač potom byl placen republikán Miroslav Sládek, o němž se tvrdilo, že byl komunistický cenzor?

    OdpovědětVymazat
  2. To nevím. Ale oficiální funkce "censor" po osmašedesátém skutečně neexistovala.

    OdpovědětVymazat
  3. Aha, to jsem nevěděl. Ale myslím, že něco takového existovat muselo. Byly přece třeba takové ty komise, co povolovaly/zakazovaly koncerty PPU apod. Ale uznávám, že toto se Srbska netýká, jen mě to zaujalo.

    OdpovědětVymazat
  4. Censura byla zrušena v roce 1968. FÚTI / ČÚTI nebyla censura v klassickém slova smyslu, byť účel byl podobný.

    Sládek vždy tvrdil, že na FÚTI / ČÚTI (kde pracoval přesně, nevím) organisoval konference.

    Ty přehrávací kommisse byly něco úplně jiného. Formálně to vlastně byly zkušební kommisse, které měly zajistit, že professionální hudebníci umějí hrát. V praxi nepovolovaly hrát umělcům mimo mainstream.

    Pak také, myslím, schavalovaly repertoir. To už de facto censura byla.

    Koncenrty se nepovolovaly. To bylo mimo právní – stejně jako třeba ovlivňování rozsudků. Každý professionální soubor musel mít zřizovatele. To byl největší prostor na ovlivňování.

    OdpovědětVymazat
  5. Obludný propagandistický škvár. Za něco podobného by se nemusel stydět Goebbels a je zcela správně, že ČT podobný hnůj neodvysílala. O zásadě Audiatur et altera pars se pan "dokumentarista" neučil? K tomu, co píší Britské listy, není co dodat.

    OdpovědětVymazat
  6. Domníváme se, že veřejnoprávní televize má na obrazovce prostředkovat seriózní výměnu názorů a demokratickou diskusi. Dále se domníváme se, že veřejnoprávní Česká televize nemá propagandisticky sloužit jen jedné straně sporu, tak jak ČT bohužel činila po celou dobu krvavého rozpadu Jugoslávie a dodnes často činí i v jiných závažných politických a společenských tématech.

    Ale to je vážně pravda. Česká televize dosud stranila výhradně Albáncům. Tento dokument by byl konečně pohled z druhé strany. Co na tom nechápete? Vyčítáte autorovi cizí chyby, které se, bohužel neúspěšně, snažil napravit.

    Něco se sebou dělejte, takhle to dál nejde.

    OdpovědětVymazat
  7. Odpovím jenom stručně: Ďábla nelze vyhánět Belzebubem. Snad pochopíte.

    OdpovědětVymazat
  8. Odpovím jenom stručně: Ďábla nelze vyhánět Belzebubem.

    Jo, to jsou takový kydy.

    OdpovědětVymazat
  9. Aha, takže s tou cenzurou v ČSSR to bylo jako na ZMP? Existovala, ale říkalo se jí jinak? Jako se jí na ZMP říká ochrana proti trollingu?

    OdpovědětVymazat
  10. To pletete jablka s hruškama. Censura je censura. V ČSSR po roce 1968 nebyla, na ZMP nemůže být z podstaty věci.

    ČSSR místo censury byla autocensura a pronásledování příliš odvážných autorů.

    Na ZMP není censura, protože ZMP nemají se státem nic společného. Pokud tady občas něco smažeme, je to stejné, jako když umejete kundu, kterou Vám někdo namaluje na dveře. To taky není žádná censura. Nebo snad má vandal právo na svobodu projevu na úkor Vašeho majetku?

    OdpovědětVymazat
  11. No já jenom, že třeba tohle: "Byl bych na Andinu manipulaci na Stoce odkázal, ale debatu tam zasvinila lidská troska a psychopat Petr Maule, která si v millionu svých dalších identit říká pako z Chebu, která mne obvinila z homosexuality a překlep označila za neznalost mluvnice, ačkoliv sama není s to rozlišit mezi ústavem a úřadem. Inu dle slov Neználka: "Potetovaný březí anarchofašista".",
    zvláště včetně těch odkazů, kdyby bylo místo o P. M. o G. P., tak by to tu jistě nezůstalo. Takže mi připadá, že o tom, zda je na dveřích kunda, nebo květina, rozhoduje spíš to, kdo ji namaloval...

    Mimochodem, vzhledem k tomu, že zrovna Vy jste opakovaně psal o cenzuře na Sprše nebo Wikipedii, pokládám Váš argument vyvracející možnost cenzury na ZMP přinejmenším za podivný.

    OdpovědětVymazat
  12. To je otázka obrany. Řídím se starým židovským heslem: "Oko za oko, zub za zub." Zdá se, že to funguje, že když podobným výtečníkům oplatím stejně, že pak dají pokoj.

    Problém je, že někdy se slova používají v přesném významu, jindy v nadsázce. Na wiki nebo Sprše censura v původním slova smyslu není.

    OdpovědětVymazat
  13. "Obludný propagandistický škvár" měl dost trnitou cestu na světlo, jak vidno. ČT stála po celou dobu jugoslávského konfliktu na straně tzv. "mezinárodního společenství. Film byl nakonec odvysílán, ač se to vedení ČT pokoušelo - zřejmě v rámci chystaného uznání Kosova vládou ČR - zmařit (na zakázku?).

    OdpovědětVymazat
  14. Já si myslím, že propaganditické sračky všeho druhu na ČT nepatří. Demokratická diskusse a pravda nevzniká tak, že vezmeme kommunistu a antikommunistu, neokonservativce a srbofila a dáme jim prostor. Tyto propagandistické obludy patří do svých mentálních ghett. Demokratická diskusse a pravda vzniká tak, že k problému přistupujeme nezávisle a bez předsudků.

    Nebo jinak. Pravdy se nedoberete tím, že Rudé právo vykrátíte Svobodnou Evropou. Pravdy se doberete poslechem BBC.

    OdpovědětVymazat
  15. Ostatně, už to přede mnou napsal p. Mlet: "Film jsem viděl na internetu - a mohu říct, že to NENÍ dokument, který by se snažil o nějakou, alespoň základní objektivitu. Je to pouhá PROPAGANDA zcela stranící jedné straně konfliktu. Navíc využívá manipulativní podprahové techniky!

    Nemyslím si, že by Česká televize měla vysílat čistě propagandistické filmy!! A to tento bezesporu je.

    I když chápu, že Vy třeba toto dokumentaristické veledílo považujete za vrchol pravdomluvného dokumentu, třeba...

    Obecně myslím, že by ČT neměla vysílat žádné propagandistické filmy ať té nebo oné strany - nesluší se to."

    OdpovědětVymazat
  16. ČT chrlí neokonské propagandistické sračky jako na běžícím pásu. Odmítnutí filmu "Uloupené Kosovo" nemohlo být seriosně motivováno jeho domnělou stranickostí.

    OdpovědětVymazat
  17. Znovu opakuji, že jedno zlo nelze napravit jiným zlem.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>