22. srpna 2009

Rusko je bez přátel

Financial Times: "To put it another way, what country in the world wants to be more like Russia? I cannot think of a shorter list.

* * *

Moscow will discover eventually the limitations of its capacity to obstruct. It is starving itself of foreign technology and investment. Making life difficult for the west is not the same as shaping a different international landscape. Even those who now pay notional fealty to Moscow are hedging their bets with China or the west."

7 komentářů:

  1. Leon Kreutzfeld22. srpna 2009 v 11:33

    To je typicky pohled dokonaleho otroka. Copak nevidite, ze Rusko ma pred sebou otevrenou budoucnost? Zle jazyky sice tvrdi, ze si za tu budoucnost nic nekoupi a tak musi Rusandy jezdit slapat ulici do Israele, ale to jsou jen sproste pomluvy. Az Rusove ten svuj historicky ukol najdou, muzou si na nej vzit hypoteku.

    OdpovědětVymazat
  2. Na druhou stranu, otázku lze parafrázovat i stylem "...what country in the world wants to be more like China?", "..what country.....like Israel?" a myslím, že by šlo přemýšlet i o "the shortest list". Přesto se v obou případech jedná o významné mocnosti, z nichž jedna má nakročeno ke světové dominanci. Takže k čemu je taková hra na "kdo má více přátel a obdivovatelů", ve které sice vyhraje Amerika, ale celkově bohužel reprezentuje část světa, která je historicky vzato, na ústupu...

    Ale k meritu věci, co třeba Německo?

    OdpovědětVymazat
  3. OŠ: A nebo Holandsko? Kdo by (ne)chtěl být jako Holandsko? (a to je vedle ČR nejvěrnější vazal Usraele v Evropě! :-))

    OdpovědětVymazat
  4. Aby nedošlo k nedorozumění, tou otázkou "a co Německo" jsem měl na mysli velice úzké vztahy mezi Berlínem a Moskvou.

    OdpovědětVymazat
  5. Aha, já myslel, že míníš snahu mnoha najmě českých měšťáků podobat se co nejvíc těm německým. Holandsko a např. Dánsko je totiž nesmírně populární, před 30 lety bývalo i Švédsko, ale zdání někdy holt klame...

    OdpovědětVymazat
  6. Silný stát má přátel vždy dost, a nemá-li, unese to podstatně snáz než slabý. Souhlasím proto s LK.

    OdpovědětVymazat
  7. To je takové ubohoučké vytahování se, pro americké krysy zcela typické. Poslední zemí, která si přála být aspoň v něčem jako Rusko, se nadlouho stalo nešťastné Srbsko. Úspěšný lov na jejich orgány, s gestapáckým humorem přezdívaný humánitární intervence, Srby přesvědčil, že si to mají rozmyslet.

    Opravdu se tedy není co divit, že se k Rusku nikdo otevřeně nehlásí.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>