10. ledna 2010

Jedwabne a UB

Fedor Gál připomněl pogrom 400 Židů 10. července 1941 v Jedwabnem. Jistě, každý pogrom je ostudný, ať již je v Jedwabnem či Janově, ale neměli bychom pro něj zapomínat na genocidu polského národa v letech 1945–54, jen proto, že jeho pachateli byli Natan Grinszpan-Kikiel, zvaný Roman Romkowski, Julia Brystiger: "She was famous for her sadistic tortures, she seemed to be obsessed about sadistic sex and she was fulfilling herself in that field," Jakub Berman, Adam Umer, zvaný Humer, Schlomo Morel, Józef Goldberg, zvaný Różański, a Fajga Mindla Danielak, zvaná Helena Wolińska-Brus.

UB (Urząd Bezpieczeństwa) po osvobození převzal nacistické koncentrační tábory a provozoval je až do poloviny 50. let. Hlavním pracovním táborem bylo Jaworzno, jehož velitelem byl Schlomo Morel. Podle podhodnocených kommunistických údajů zde zahynulo 1 535 lidí. Dalším koncentračním táborem byly Potulice, kde zahynulo 2 915 lidí. Nejhorším táborem byla Zgoda, jíž rovněž šéfoval Morel, kde zahynulo 1 855 lidí.

Jako illustrace může sloužit mikrohistorie – život a smrt Witolda Pileckého. Jeho děd byl poslán na Sibiř za účast v protiruském povstání 1863. Pilecki sám bojoval ve válce proti bolševikům a pomáhal osvobodit Vilnius. Po válce pracoval na rodinném statku. Byl mobilisován ve válce proti nacistickému Německu a stalinistickému Rusku. Po polské porážce odešel do podzemí.

Nechal se internovat v Osvětimi, aby tam zorganisoval povstání. Pak se ale ukázalo, že bude důležitější, když bude poskytovat podrobné zprávy, jak to tam chodí, a proto z Osvětimi uprchl. Jeho zprávám, že do roku 1943 zahynulo v Osvětimi 2 000 000 lidí, nikdo nevěřil.

Jako člen Zemské armády se zúčastnil varšavského povstání. Po jeho porážce byl zajat a byl internován v německém zajateckém táboře. Do Polska se vrátil jako zpravodajec exilové vlády. Dne 8. 5. 1947 byl zatčen a mučen nejrůznějšími methodami. Vyšetřování vedl plukovník Goldberg, pod dozorem plukovníka Grinszpana-Kikiela. Byl odsouzen k trestu smrti a 25. 5. 1948 ho popravil Piotr Smietanski, který v roce 1968 emigroval do Israele.

7 komentářů:

  1. "...ho popravil Piotr Smietanski, který v roce 1968 emigroval do Israele."

    Jak je mozne, ze Izrael prijima masove vrahy lidi, kteri bojovali proti nacizmu a komunismu?

    OdpovědětVymazat
  2. Kdybych - hypoteticky, nevím, proč bych to dělal - napsal o třetině potencionálních židovských zločinců, tak by se to Fedorovi asi příliš nelíbilo, předpokládám...nejspíše by to bylo nazváno lidskou zhovadilostí. Ale psát takto o Polácích, Češích atd., to je naprosto košer. Nevím, já tu zhovadilost asi vidím jinde...

    OdpovědětVymazat
  3. Židovští zločinci jsou nepsaným tabu. Není to trestné ani zakázané, ale žádný časopis to neotiskne.

    OdpovědětVymazat
  4. Vodníku - zapomínáš dodat, že žádný slušný časopis to neotiskne. Převažují totiž mnohonásobně vraždy, které dělali takzvaní křesťané na židech.
    (bl)

    OdpovědětVymazat
  5. Celý článek vyznívá pochybně, je napsaný tak, aby vzbudil jakési protižidovské animozity. Není to převzaté z nějakého debilního náckovského serveru. Vypadá to, že je!
    Kája

    OdpovědětVymazat
  6. BL: nechápu, jak souvisí "slušnost" časopisu (čím ji, medle, měříte?) s poměrem vražd, které na sobě páchaly dotyčné skupiny. Nemluvě o tom, že ten důvod, proč to neotiskne, je někde jinde...

    OdpovědětVymazat
  7. Kájo, s touhle primitivní sionistickou propagandou se na tomhle serveru opravdu nechytáte!

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>