6. ledna 2010

O nominalismu

Podle blogísku, který si říká Církev (http://cirkev.wordpress.com), ačkoliv ho píší převážně pouze 2 fanatici z Hnutí pro život, je výrok "Existují ale omyly zcela zjevné jako – popírání obecnin u nominalistů" pravdivý, protože existovalo několik nominalistů, kteří obecniny skutečně popírali.

Nuže, tento páně thomistův výrok se má k pravdě stejně jako výrok: "Tradiční katholíci neuznávají papeže Benedikta XVI.", protože existuje počet katholíků, kteří tak skutečně nečiní.

Jinak ovšem Stodola potvrzuje to, co jsem psal o positivismu: "Excessivním důrazem na klassifikaci – ad absurdum dovedenou thomistickou scholastiku. Například ve výuce práva je jsou především přednášeny "telefonní seznamy": typy právních skutečností, druhy změn závazku, kategorie trestných činů etc.," neboť píše: "Je možné naprosto s klidem říct, že krajní nominalismus popírá obecniny vůbec, umírněný nominalismus pak popírá jejich reálnou existenci a omezuje se na uznání jejich existence intencionální." Děkuji za poučení telefonním seznamem, pane magistře.

4 komentáře:

  1. Když může být jeden člověk Wikipedií, proč by dva lidé nemohli být Církví?

    OdpovědětVymazat
  2. To říkal, myslím, zakladatel školy kynické Antisthenés: "Koně vidím, koňovost nevidím."

    Extrémní nominalisté zřejmě neuznávají jiný způsob poznání než čirou empirii.

    OdpovědětVymazat
  3. Pane Juchelko, rozdíl spočívá v tom, že zatímco mé zásluhy o českou versi původní wikipedie nikdo nepopírá a mezi wikipedisty jsou obecně známy, dvojku Cynik & Stodola, nezná 99,9999 % příslušníků českých církví. Proto bych nikdy nevyčítal konkurenčnímu blogu, že se jmenuje Wikipedisté, protože ho skutečně píše současný establishment wiki, nebo serveru Kardinál, že se tak jmenuje, protože patří skutečnému kardinálovi. Nicméně, jakým právem mluví Cynik & Stodola jménem Církve?

    OdpovědětVymazat
  4. It is all in the mind of a believer, pane Peters...

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>