11. ledna 2010

Jan Gazdík

Jan Gazdík byl před rokem 1989 důstojníkem socialistické armády, studoval žurnalistiku v Sovětském svazu a psal články do vojenských časopisů Palcát a Obrana lidu. Zkrátka typický novinář dnešní MF DNES.

Barvy sice formálně změnil, ale jeho mentalita zůstala stejná.

10 komentářů:

  1. Aniž bych se chtěl zastávat novináře bulvárního plátku, upozorňuji vás, že důstojníky ČSLA jsou prakticky všichni vysokoškoláci z té doby. Absolvovali vojenskou katedru (v principu povinné), rok vojny a mají hodnosti od podporučíka po kapitána.

    Pokud byl někdy novinář před rokem 89, nemohl psát jinam než do komunistických plátků. Prostě taková byla doba, pokud nechceta zákaz výkonu povolání pro starší 45 let, nezbývá, než se s tím smířit. Nakonec dnešní propaganda je té bolševické dost podobná:)

    Úchylka je samozřejmě studium v Rusku a dnešní produkce.

    OdpovědětVymazat
  2. Že jsem tak smělý, Kapitáne, vy jste kapitán?

    OdpovědětVymazat
  3. Dobře, budu vás napříště oslovovat "podporučík Nemo".

    OdpovědětVymazat
  4. 2 Jose

    To je pitomost. Absolventi dostávali důstojnickou hodnost pravidelně již na vojně ( po přijímači) pokud měli zkoušku na katedře za 1 (a měli tudíž nástupní hodnost četař - 2 byla desátník, 3 svobodník absolvent) a byli na místě, kde byla tato hodnost plánována (možná). Jistě, členové a kandidáti strany měli výhodu v zařazování na posty, ale jinak povyšování fungovalo celkem automaticky. Při odchodu z vojny pak následovalo další povýšení a po případném cvičení další. Na posledních cvičeních pak měli normální špagáti hodnosti tak maximálně nadporučík, prověřené "kádry" vyjímečně kapitán. Vyšší jsem neviděl.

    >Jistě chápete vojákem z povolání a absolventem vojenské katedry

    Poznám, nicméně bylo řečeno, že byl důstojníkem, o tom že byl guma, jsem nečetl. Byl nebetyčný rozdíl mezi absolventem libovolné hodnosti a gumou. Ve skutečnosti i nenižší profi stříbrňák byl víc než absík, v tomto smyslu bylo udělování hodností velmi zavádějící.

    2 Tomáš
    Podporučík musí šoupat nohama, když mluvím:) A vy Tomáši, co přidělili vám, ať vím jestli vám má salutovat? :)

    OdpovědětVymazat
  5. ad José. Přečtěte si laskavě pokyny pro kommentátory. Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  6. Žádného Josého tu nevidím a tak nevím, na co cnemo reagoval.

    OdpovědětVymazat
  7. Já získal tu nejvyšší možnou hodnost: modrou knížku. Ale salutovat nemusíte, poručíku Nemo.

    OdpovědětVymazat
  8. Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande. :))

    To jste dobrý, já to dosimuloval jen na tuším CII, chyběl kousek:) No ale když tehdy poslali na vojnu chlapa, co měl jednu nohu č.9 a druhou č.7 a tu sedmičku měl o 5cm kratší, tak nebylo vůbec jednoduché.

    Právě jsem viděl v televizi reportáž o chlapovi, co prosimuloval 2 mil. a tvrdili, že mu hrozí 8 let natvrdo. Ještě, že jsme žili v humáních časech:)

    OdpovědětVymazat
  9. 2 AHL 71

    Jose byl smazán. Jinak netrpěl fetišem autopsie a vykládal bludy o hodnostech a povyšování špagátů za bolševika.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>