24. ledna 2008

Přesná analysa wikipedie

via Ioannes Pragensis: ""Mechanismy Wikipedie ve skutečnosti vedou ke vzniku stále uzavřenější a paranoidnější kliky, které záleží víc na jejím sociálním statutu než na kvalitě obsahu," domnívá se bývalý wikipedista Jan Vaněk. Podle něj připomíná zřízení Wikipedie spíše komunismus. "(Wikipedie) krachuje vlastně na tomtéž, co komunismus - zneužívání moci, byrokratické neefektivitě a trestání individuální aktivity," vysvětlil Vaněk svůj postoj."

Nechvalně známý Mormegil tuto přesnou analysu shodil osobním útokem: "[O]dešel kvůli sporům o obsah několika článků a proto, že nezískal zastání u dalších uživatelů".

Honza odešel i kvůli Tobě, Petře.

Ale co čekat od takového mimoně: "[P]okud některý wikipedista vnímá prohrané spory jako křivdu, po jisté době odejde." Prohraný spor není křivda. To jsou dvě úplně odlišné věci. Ne každý se chová jako Cynik, i když ten je nejvíce slyšet.

Socialistická demokracie na Wikipedii podle Kadlece funguje. Republiku si rozvracet nedáme!

3 komentáře:

  1. Vzhledem k tomu, že mě výsledné vyznění toho článku také mrzí, tak si (přestože jinak věřím, že každý, kdo měl co dělat s novináři, chápe, jak to chodí) dovolím drobné vysvětlení: Moje účast na tom článku vznikla jako „rozhovor“ po ICQ, který byl velmi obecný a pojednával o tom, co Wikipedie je, jak funguje atd. Na konci tohoto (téměř hodinového) rozhovoru se tazatel optal na spory na Wikipedii, na což jsem mu odpověděl, že už to není tak horké jako při „válkách o pravopis“, že spory sice jsou, ale nejsou tak globálního rázu (kdy by „válčila“ valná většina komunity). Načež mi předhodil „případ“ Maléhočtenáře, na což jsem reagoval tak, že to IMO také není žádný globální případ, ale konkrétní spor jedinců o konkrétní věci, ale že bych velmi nerad vysvětloval cizí spory a ať si promluví přímo s Malýmčtenářem. To tedy zřejmě udělal, ale se mnou už nadále nijak nekomunikoval. Tzn. moje „reakce“ není žádnou reakcí na Maléhočtenáře, protože vznikla _před_ tím, jako velmi obecná vyhýbavá odpověď; tudíž ani nemůže tuto analýzu „shazovat“.

    OdpovědětVymazat
  2. Tvrdit, že Jan Vaněk jako osoba z české Wikipedie odešel je nesmysl.

    OdpovědětVymazat
  3. Odešel jako Malý čtenář. To je podstatné.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>