13. ledna 2008

Princip nepřímé demokracie

Skvěle ho objasnil Bohumil Doležal: "Mandát ovšem neznamená, že by poslanci a senátoři museli v každé záležitosti a v každém okamžiku jednat podle toho, co chce většina jejich voličů. Nedá se to ani zjistit. Voliči je nevolili proto, aby rozhodovali podle toho, co chtějí oni, ale podle toho, co považují za správné (orientovali se přitom podle stranického programu a předvolební kampaně). A vyjádřili jim důvěru, že to, co zvolení považují za správné, se bude shodovat s tím, co považují za správné jejich voliči. Pokud by se snad stalo, že se senátor nebo poslanec rozhodne proti vůli většiny (měl by to udělat viditelně, protože voličům odpovídá), má na to právo, rozhoduje se podle toho, co považuje za správné, ale musí o tom následně voliče přesvědčit. Když se mu to nepovede, nebudou ho příště volit." Imperativní mandát je cesta do pekel.

12 komentářů:

  1. "Mandát ovšem neznamená, že by poslanci a senátoři museli v každé záležitosti a v každém okamžiku jednat podle toho, co chce většina jejich voličů. Nedá se to ani zjistit.
    -------------------------------
    to ma byt hlavni argument ze si poslanec muze delat co chce, ne co si preji volici? Nebo je jeste nejake jine dalsi (vazne myslene) zduvodneni, ze si poslanci mohou delat co chteji a na volice mohou "kakat" ?

    OdpovědětVymazat
  2. on pan Doležal hlasa i jina moudra, viz toto prevzate z jineho serveru:

    Nedávno komentátor Doležal napsal, že totalitní režim se pozná podle toho, že v něm neexistuje politická pluralita, neexistuje soukromé vlastnictví a existuje závazná ideologie „náboženské“ povahy.
    ---------------------------------
    na Pavoucich se k tomu kdosi vyjadril takto:

    Teď chápu zaujetí pana Doležala pro problém sudetských Němců, ono podle něj nacistický režim nebyl totalitní, soukromé vlastnictví (kromě židovského) v něm bylo svato.
    ---------------------------
    toz tak, jak by rekl spravny Moravak, jedni maj pana Dolezala za autoritu a vidi se v nem, nekterym je lhostejny a nekteri jej maji radi jako "vosinu ...

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, to je hlavní argument.

    Oni na ně kašlat nemohou, nebo nebudou znovuzvoleni. V praxi jim dokonce nadbíhají. Konkurence je obrovská.

    Ten kommentátor z Pavouka byl pěkný blbec, protože si nevšiml, že všechny tři podmínky musí platit zároveň. Je tam totiž spojka "a".

    OdpovědětVymazat
  4. Ale buďte pozornější, pane Petersi. Právě to přece astr píše: Jelikož musí platit A a zároveň B a zároveň C, aby D, tak jestliže neplatí C, pak není D.

    Za C doplňte neexistenci soukromého vlastnictví, astr se domnívá, že v Německu soukromé vlastnictví bylo nedotknutelné, tedy neplatila jedna z podmínek, které musejí platit zároveň, a tedy...

    Jak říkám, čtěte pozorněji...

    Je to už podruhé, kdy jste byl nepozorný nebo málo pečlivý, ale to Vám nebránilo, abyste druhého označil jednou za ignoranta a podruhé za blbce.

    OdpovědětVymazat
  5. Vy jste ale sofista. Doležal definuje totalitu takto:

    a) neexistuje politická pluralita,
    b) neexistuje soukromé vlastnictví a
    c) existuje závazná ideologie „náboženské“ povahy.

    Všechny tři podmínky musí být splněny zároveň.

    Podle Pavouka není splněna podmínka b), a proto nacism není totalitní.

    Máte pravdu, že jsem se v odsudku Pavouka unáhlil. Logiku umí. Ale neumí historii, neboť podmínka b) byla splněna rovněž, jak ostatně sám napsal: "kromě židovského".

    Tak se tedy omlouvám za své přehlédnutí správné logiky, ale neznalosti historie.

    OdpovědětVymazat
  6. Oni na ně kašlat nemohou, nebo nebudou znovuzvoleni. V praxi jim dokonce nadbíhají. Konkurence je obrovská.
    ----------------------
    neni to v CR jako v pohadce?
    konkurence obrovska a neni koho volit?
    to je totiz"nosne" thema a problem dokola opakovany, "neni koho volit, radeji k volbam nejit"
    ... mate tam malo prikladu, kdy politici na LID kaslou?
    radar je prikladem soucasnym, ci ne ?

    OdpovědětVymazat
  7. Vždyť je koho volit. Když si někdo neumí vybrat, tak s tím já mu nepomůžu.

    Radar je jasným důkazem toho, že nám naštěstí nevládnou proruští vlastizrádci, ani v ČSSD, která jednání začala, ani v ODS, která v nich pokračuje.

    OdpovědětVymazat
  8. nejde o vlastizradce (proruske, proemericke, procinske ci proeskymacke), jde o princip.
    Ze vlady nedaji na nazor Lidu a udelaji si to po svem, na Lid kakaji. Vase vlada v pripade radaru, Klokanska v pripade ucasti na invazi do Iraku, ac v Australii70% obcanu v pruzkumu bylo proti a podobne tak v CR. Stejne tak dalsi mnohe vlady ktere si rikaji demokraticke, ale Lidu se neptaji, referendum nedelaji!
    Jsou ovsem lepsi vlady viz Canada, kde referendum udelali a odtrzeni Quebecku se tesne nekonalo:-)
    -----------------------------
    Vždyť je koho volit. Když si někdo neumí vybrat, ....
    -------------------------------
    ano? ze mate jen mene nez polovicni ucast obcanu ve volbach!
    Jisty senator byl pry zvolen jen pri ucasti 15% ? pekna ukazka :-(
    Ta zoufale mala ucast ve volbach je proc? ze si lide nemohou vybrat? a nebo ze programy jsou tak ubohe ci tak stejne ze obcana nezaujmou?
    ...ale podle Vas je vse OK, bylo by to usmevne, kdyby to nebylo tak tragicke a demokracie(nejen v CR) celosvetove dostava na prdel stale vice :-(

    OdpovědětVymazat
  9. Astře, vždyť jsem Vám psal, co je to nepřímá demokracie. Přečtěte si článek prosím ještě jednou. Pak možná pochopíte, proč se ani demokratická vláda nemusí lidu na nic ptát.

    Malá účast ve volbách je proto, protože lidi politika nezajímá.

    OdpovědětVymazat
  10. Přečtěte si článek prosím ještě jednou. Pak možná pochopíte, proč se ani demokratická vláda nemusí lidu na nic ptát.
    ----------------------------------
    Co mam cist? Tento Dolezaluv superblabol?
    Voliči je nevolili proto, aby rozhodovali podle toho, co chtějí oni, ale podle toho, co považují za správné
    volic vzdy a predevsim chce takoveho poslance, ktery by se s nim ztotoznoval co nejvice, tedy aby volil podle jeho prani, proto ho volil, to by si poblouznenci typu Dolezala meli uvedomit!
    Jsou ovsem demokracie a radoby demokracie, priklad jsem Vam uvedl.
    Canada vypsala referendum, CR ne a nevypise patrne ani na radar ani na nic jineho. Predstava ze by vlada prohrala a ztratila mandat drive nez v pristich volbach neni jiste prijemna pro zadnou vladu.

    -------------------------------
    Malá účast ve volbách je proto, protože lidi politika nezajímá.

    proc asi?
    Neni to z velke miry take proto, ze jim tu politiku pani poslanci tak znechutili tim FSIM co u Vas dlouhodobe sametove az nesametove predvadi?

    OdpovědětVymazat
  11. To není žádný superblábol. To je přímo učebnicové pojetí nepřímé demokracie. To, že se Vám nelíbí, je Váš problém. Jiný demokratický systém zde nemáme. Nejvíce přímou demokracií je Švýcarsko. Ale to má zase jiné vady. Např. to, že ať volíte, koho volíte, jsou ve vládě pořád ti samí. Je tam permanentní velká koalice.

    Protože lidé dobře vědí, že nyní se v politice nerozhodnuje o životně důležitých otázkách, tak to nesledují a dávají přednost tomu svůj volný čas věnovat jiným věcem.

    OdpovědětVymazat
  12. Protože lidé dobře vědí, že nyní se v politice nerozhodnuje o životně důležitých otázkách
    hlavicku na hrebicek :-(

    a sere je to !

    Např. to, že ať volíte, koho volíte, jsou ve vládě pořád ti samí.

    dalsi pravdive sdeleni:-(
    jak nadnarodni spolecnosti zacinaji pres TRH ovladat svet, vlady budou stale vice nic nez slouzicimi prevodnimi mechanismy:-(

    Ze volicuv ideal je poslanec, ktery by se choval presne stejne jak ON je opravdu jen ten ideal, Dolezalovy blaboly na to nic nezmeni.Idealem kazde vlady je samozrejme jen poslusna ovce, ktera odevzda hlas a pak uz jen drzi hubu a krok :-(

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>