30. srpna 2008

Biden a Palin – co mají společného?

Je to naprosto jasné. Oba jsou výrazem snahy presidentských kandidátů získat osiřelé voliče Hilary Clinton. Vicepresident nemá prakticky žádné pravomoci, a proto je jeho reálný význam nullový. To se změní pouze v okamžiku, kdy se uprázdní stolec presidenta.

6 komentářů:

  1. Vicepresident nemá prakticky žádné pravomoci, a proto je jeho reálný význam nullový.
    To si děláte srandu, že? Vy si vážně myslíte, že význam Dicka Cheneyho během Bushova presidentování byl nullový? Nebo se Vám tam připletlo to slovíčko "reálný"? Jeho "formální" nebo "legislativní" význam totiž opravdu zas tak velký není, ač v případě McCaina hraje roli i evt. nástupnictví, viz Vrba.

    OdpovědětVymazat
  2. Samozřejmě, že člověk ve vysoké funkci má vliv, ale moc nemá žádnou.

    OdpovědětVymazat
  3. Za určitých okolností je důležitější ten vliv než ta moc, konkrétně když ta moc je zcela nástrojem onoho vlivu.

    OdpovědětVymazat
  4. V tom se nikdy neshodneme. Kdo má moc, má též odpovědnost. Kdo má vliv, nemá odpovědnost žádnou.

    Moc nemůže být nikdy zcela nástrojem vlivu. To je buď spiklenecká theorie, nebo osobní selhání toho mocného.

    OdpovědětVymazat
  5. Viděl bych to trochu složitěji. Možná je to věc, která je spojuje, ale u Palin je podstatné, že je vábničkou nejen na ženy, ale i na tradiční republikánské voliče.

    S tím postavením viceprezidenta je to složité, záleží opravdu na tom, koho má za zády a jaká je to osobnost. Nebudu komentovat ty úvahy, že na Obamu bude spáchán atentát, u McCaina ale opravdu není vzheldem k jeho věku od věci uvažovat o tom, že nastane doba, kdy nebude moci vykonávat svou funkci.

    Jinak si neodpustímopakované povzdechnutí, že McCain i Obama jsou pro svět i svou zemi jedny z nejhorších možných variant.

    OdpovědětVymazat
  6. Jistě plní i jiné funkce. Biden je zase vábničkou na židovské voliče, protože ti Obamovi příliš nevěří a houfně defektují k republikánům.

    Tak mi řekněte, který vicepresident co rozhodl. Nixon své zkušenosti s Eisenhowerem popsal jasně.

    Taky nevím, kdo je lepší, zda McCain či Obama. McCain má lepší morální kredit, Obama lepší politiku. Ale je to jedno, protože vyhraje Obama. :-)

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>