20. srpna 2008

Gruzie z první ruky

Na Jiném právu vyšel příspěvek člověka, který loni týden v Gruzii pobýval, který se (jaké překvapení!) shoduje s mým názorem učiněným od stolu. Inu, někomu postačí k schopnosti činit správné závěry kritické myšlení, hlupákovi nepomůže ani pravidelné čtení Economistu.

12 komentářů:

  1. Nemůže být sporu o tom, že ruskou invasi do Gruzie vyvolal nepochopitelně hloupý, neprozřetelný a brutální zásah v Jižní Osetii, za který je beze zbytku zodpovědna gruzínská vládá v čele s prozápadním (Západem vydržovaným) šaškem Saakašvilim a třemi Israelci na rozhodujících ministerských postech. Přesto zůstává ještě celá řada věcí ne úplně jasných: zda před invasí docházelo k terroru, páchaném z Jížní Osetie na přilehlých gruzínských vesnicích (analog. terror Orićových hrdlořezů z enklávy Srebrenice); zda tento terror byl organisován Rusy; americká, israelská a jiná (česká) pomoc při vyzbrojování a výcviku gruzínské armády; globální strategie (obkličování Ruska základnami USA nebo NATO) a - last but not least - ropa.

    OdpovědětVymazat
  2. Těm ethnickým šarvátkám bych nepřikládal moc velkou váhu. Jsou sice smutné, ale je třeba řešit policejním zákrokem, nikoliv těžkými zbraněmi a srovnáním se zemí hlavního města odštěpenecké provincie.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že ty "ethnické šarvátky" silně podceňujete - z nich povstalo jugoslávské peklo!

    ...je třeba řešit policejním zákrokem, nikoliv těžkými zbraněmi a srovnáním se zemí hlavního města odštěpenecké provincie.
    Ano, proto považuji Saakašviliho akci za tak jako tak idiotskou a nepřípustnou. Jen tvrdím, že je ve hře příliš mnoho faktorů na to, abychom už teď měli celkem jasno.

    Mimochodem, když Milošević policejní akcí pacifikoval Kosovo, tleskal jste těm, kteří bombardovali Bělehrad. Vidím v tom rozpor a dvojí metr!

    OdpovědětVymazat
  4. V SFRJ byl problém, že nebyla na blízku žádná velmoc, která by počínající genocidy zastavila.

    Nikoliv, Milošević se dopouštěl genocidy Saakašviliho střihu.

    OdpovědětVymazat
  5. Milošević se dopouštěl genocidy Saakašviliho střihu.
    Opravdu? On začal v noci ostřelovat Prištinu pomocí západní techniky a rozbil ji na padrť? Srbští vojáci odvezli albánské ženy neznámo kam? Upálili Albánce v mešitách?

    Nebo si Osetínci o to žebrali desetiletí trvajícím terrorisováním gruzínské menšiny v Osetii? Takže musel přijet Saakašvili (Ševarnadze, Gamsachurdia) a veřejně Gruzíncům slíbit: "Nikdo vás už nebude bít!"??

    OdpovědětVymazat
  6. Jistě. Osetinci ostřelovali gruzínské vesnice, to je známá věc.

    OdpovědětVymazat
  7. Osetinci ostřelovali gruzínské vesnice, to je známá věc.
    No já o tom slyšel, ale že by to byla opravdu "známá věc"?... Každopádně by takové chování ospravedlňovalo policejní akci ze strany gruzínské vlády, nikoli ovšem brutální bombardování spících občanů a zabíjení cizích příslušníků mírových sborů. Pokud by se Saakašvili v Osetii choval stejně jako Milošević v Kosovu, okamžitě bych ruskou invazi odsoudil stejně jako válku NATO proti Jugoslávii.

    Nelze necítit pohrdání vůči západním politikům, kteří Miloševićovi zabránili v udržení pořádku přesně tím, co dnes kritisují u Rusů.

    OdpovědětVymazat
  8. Ve skutečnosti ty rovnice zní úplně jinak: Kokoity je Thaçi, Saarkashvili je Milošević a Putin / Medveděv je Clinton.

    OdpovědětVymazat
  9. Ale vždyť to říkám! Rovnice to ovšem není, pouze analogie. Jsou ve stejné situaci, ale Thaçi se choval mnohem brutálněji než Kokoity a Saakašvili mnohem brutálněji než Milošević - především usmrtil ruské vojáky, což ruskou invasi jakž takž odůvodňuje. Západ, který v mnohem méně ospravedlnitelné situaci hrál tu roli, co teď relativně "právem" Rusko, se pokrytecky zalyká kritikou a protesty na Medveděvovu, nikoli (analogicky) Saakašviliho adresu.

    OdpovědětVymazat
  10. Nikoliv, naprosto stejně. Ale je pravda, že žádní mrtví Američané tam nebyli. Chtěl bych ale vidět, kolik bylo mrtvých Rusů před invasí.

    Situace v Jugoslávii byla mnohem více ospravedlnitelná, protože Milošević měl na svědomí mnohem více životů než Saakašvili, který zavinil smrt 170 lidí.

    OdpovědětVymazat
  11. Kosovští Albánci zabili mnohem víc Srbů než Osetínci Gruzínců. Protoi odpověď byla pádnější. Žádná genocida se tam nekonala, jak se dodatečně ukázalo.

    Nejde o mrtvé Rusy před invasí, ale díky (gruzínské) invasi. Před invasí jde o počet mrtvých Gruzínců, zabitých Osetínci (neznáme ho, ale víc než Srbů, zabitých kosovskými Albánci, jich nebude), což by byl teoretický důvod k Saakašviliho akci.

    OdpovědětVymazat
  12. 2 788 je pořád 10x víc než v Osetii.

    OdpovědětVymazat

Kursiva: <i></i>
Tučné písmo: <b></b>
Uvozovky: „“
Odkaz: <a href = ""></a>